ΑρχικήΕπικαιρότηταΜόσιαλος - Τζανάκης «αδειάζουν» Σκέρτσο για τους αστυνομικούς

Μόσιαλος – Τζανάκης «αδειάζουν» Σκέρτσο για τους αστυνομικούς

Δύο εκ των κορυφαίων καθηγητών που ασχολούνται με τον κορωνοϊό διαφωνούν δημόσια με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, ο οποίος έχει δηλώσει ότι οι αστυνομικοί δεν μεταδίδουν ιδιαίτερα τον ιό, οπότε δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στον Σκαι, επεσήμανε ότι:  «Οι αστυνομικοί που έρχονται σε επαφή με πολίτες, κολλάνε και μεταδίδουν τον ιό όπως οι υπόλοιποι άνθρωποι.»

Με τη φράση «έχουμε βάλει τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα», σχολίασε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης, το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που έχουν την ευθύνη για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού όπως οι αστυνομικοί είναι ανεμβολίαστοι.

Όπως είπε, οι ελεγκτές δημόσιας υγείας είναι σε ποσοστό 30-35% ανεμβολίαστοι όπως και οι αστυνομικοί που κάνουν τον έλεγχο των μέτρων.

«Αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά και να συμβάλλουν στη διάδοση του κορωνοϊού» επεσήμανε ο καθηγητής πνευμονολογίας και τόνισε ότι δίνεται μια εικόνα στον κόσμο η οποία δεν είναι συμβατή με αυτό που θα πρέπει να γίνεται. «Το γεγονός ότι ανεμβολίαστοι έχουν την ευθύνη για τον έλεγχο των περιοριστικών μέτρων, αντίκειται στη διαχείριση της πανδημίας.»

Η επίμαχη δήλωση του Άκη Σκέρτσου και η έρευνα για τα εκτεθειμένα στον κορωνοϊό επαγγέλματα

Μετά τη διορθωτική δήλωση του σχετικά με τα όσα είπε για τους ανεμβολίαστους αστυνομικούς, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, σε ανάρτησή του επανέρχεται και αναφέρει ότι:

“Μεταξύ των 100 πολυπληθέστερων επαγγελμάτων οι αστυνομικοί δεν βρίσκονται στα πρώτα 50 πιο εκτεθειμένα επαγγέλματα στον κορονοϊό”.

Αυτό υπογραμμίζει σε ανάρτησή του στο Facebook, για τα πιο εκτεθειμένα στον COVID επαγγέλματα, επικαλούμενος μελέτες και δημοσιεύματα από το εξωτερικό.

Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι “αυτό δεν σημαίνει πως δεν κολλούν και δεν μεταδίδουν -κολλούν, μεταδίδουν, πρέπει να εμβολιάζονται και ταυτόχρονα να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. Σημαίνει, όμως, πως σε μια δημόσια συζήτηση ιεράρχησης των επαγγελμάτων με δείκτη επικινδυνότητας/ευαλωτότητας, οι αστυνομικοί δεν βρίσκονται στην πρώτη σειρά.”