ΑρχικήΕπικαιρότητα«Μπάλλος»: Ανοιχτοί οι δρόμοι στην Αττική - Προβλήματα σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ιθάκη...

«Μπάλλος»: Ανοιχτοί οι δρόμοι στην Αττική – Προβλήματα σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ιθάκη – Που αναμένεται να χτυπήσει

Μια δύσκολη νύχτα έζησαν οι κάτοικοι της Αττικής και πολλών άλλων περιοχών της Ελλάδας λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας Μπάλλος, με τις βροχές και τις καταιγίδες να συνεχίζονται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Tα προληπτικά μέτρα προέβλεπαν ότι Κηφισός και Παραλιακή θα έμεναν κλειστοί έως τις 08:00 το πρωί, τελικά άνοιξαν νωρίτερα, λίγο πριν τις 6:30 το πρωί.

Τα υπόλοιπα έκτακτα μέτρα που ισχύουν:

  • Κλειστές θα παραμείνουν οι δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική, εκτός από τις αναγκαίες για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας Μπάλλος και των υπηρεσιών των ΟΤΑ.
  • Ενθαρρύνεται η τηλεργασία στην Αττική σε όλο τον ιδιωτικό τομέα
  • Κλειστά τα σχολεία σε Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία, παράλληλα με την ίδια απόφαση σε Αττική, Χαλκιδική και Εύβοια.
  • Κλειστοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και οι δομές ΑμΕΑ σε Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία, όπως και σε Αττική, Χαλκιδική και Εύβοια.

Λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη έπεσε σε γούβα 5 μέτρων

H κακοκαιρία «Μπάλλος» χτυπά και τη Θεσσαλονίκη και σήμερα το πρωί υποχώρησε τμήμα του οδοστρώματος στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στην Καλαμαριά.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί λεωφορείο, το οποίο εξυπηρετούσε υπαλλήλους εταιρείας, οι οποίοι κατάφεραν να βγουν χωρίς πρόβλημα και είναι καλά στην υγεία τους.

 

“Χτύπημα” σε Κεφαλονιά, Κέρκυρα και Ιθάκη

Πλημμύρισε το ποτάμι στο Ληξούρι, με το kefaloniamagazine, να σημειώνει πως ούτε στον Ιανό δεν είχε πλημμυρίσει τόσο δυνατά το ποτάμι.

κακοκαιρία Μπάλλος Κεφαλονιά

Σύμφωνα με το ekefalonia, από τη δυνατή νεροποντή υπερχείλισε το ποτάμι που περνάει ανάμεσα στη πόλη με αποτέλεσμα από τα νερά να πλημμυρίσει η πόλη και κυρίως η παραλιακή ζώνη.

κακοκαιρία Μπάλλος Κεφαλονιά

Εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής ένα αυτοκίνητο προσπαθώντας να διασχίσει τη γέφυρα παρασύρθηκε με αποτέλεσμα να γίνεται επιχείρηση απεγκλωβισμού από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και από μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ληξουρίου.

«Θέλω να σας ενημερώσω ότι το νησί είναι σε έκτακτη ανάγκη. Ευτυχώς όλοι είμαστε καλά. Υπάρχουν μεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο που είναι επικίνδυνο ειδικά μέσα στο βαθύ στην παραλία έχουμε σπάσει τα πεζοδρόμια για να φύγει το νερό προς την θάλασσα. Εχουν πλημμυρίσει σπίτια και μαγαζιά. Μεγάλη προσοχή από όλους», αναφέρει ο Διονύσης Στανίτσας, Δήμαρχος Ιθάκης, σύμφωνα με το kefaloniapress.

Προβλήματα σημειώθηκαν και στο αεροδρόμιο Κέρκυρας από τη σφοδρή βροχόπτωση, σύμφωνα με το enimerosi, με αποτέλεσμα η περιφερειακή ενότητα Κερκύρας να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το τοπικό μέσο, κάτι που επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, Κώστας Ζορμπάς.

Σπίτια πλημμύρισαν στην Εύβοια

Σπίτια πλημμύρισαν στην Εύβοια και συγκεκριμένα στην περιοχή των Στυρων, σύμφωνα με το tvstar, ενώ στους Τσακαίους η Πυροσβεστική Υπηρεσία απεγκλώβισε οικογένεια που κινδύνεψε από την οικία τους που πλημμύρισε με το τοπικό μέσο να αναφέρει πως οι πλημμύρες να είναι από τον κεντρικό ποταμό που φούσκωσε από την ποσότητα των νερών.

κακοκαιρία Μπάλλος Εύβοια

κακοκαιρία Μπάλλος Εύβοια

Καταιγισμός κλήσεων στην Πυροσβεστική 

Η Περιφέρεια Αττικής έχει δεχθεί 779 κλήσεις κυρίως σε περιοχές του λεκανοπεδίου.

Αναλυτικά:

  • 668 για αντλήσεις υδάτων
  • 42 για απεγκλωβισμό ατόμων από ανελκυστήρες
  • 41 για κοπές δέντρων
  • 23 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία
  • 5 για αφαιρέσεις αντικειμένων

Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Αττικής παραμένουν σε γενική επιφυλακή, ενώ συνδρομή παρέχει η Περιφέρεια Αττικής με μηχανήματα έργου, ο Ε.Σ. με πέντε (5) συνεργεία για άντληση υδάτων καθώς και μηχανήματα έργου.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, έχει δεχθεί 595 κλήσεις.

495 κλήσεις στην Κέρκυρα κυρίως για αντλήσεις υδάτων ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 69 διασώσεις – μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, 8 κοπές δέντρων και πλήθος αντλήσεων υδάτων οι οποίες είναι σε εξέλιξη. Στο νησί έχει μεταβεί Ε/Π του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. και 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα από την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και η 5η Ε.Μ.Α.Κ. Ιωαννίνων.

40 κλήσεις στην περιοχή Ληξούρι στην Κεφαλονιά εκ των οποίων 38 για αντλήσεις υδάτων και δύο (2) για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

60 κλήσεις στην περιοχή Βαθύ στην Ιθάκη εκ των οποίων 44 για αντλήσεις υδάτων και 16 για διασώσεις – μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία ενώ στο νησί έχουν μεταβεί ακτοπλοϊκώς οκτώ (8) πυροσβέστες με δύο (2) οχήματα από την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας.

Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει δεχθεί 8 κλήσεις, εκ των οποίων, 4 για κοπές δέντρων και 4 για αντλήσεις υδάτων.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει δεχθεί 5 κλήσεις, εκ των οποίων, 2 για άντληση υδάτων, 1 για κοπή δέντρου και 1 για μεταφορά σε ασφαλή σημεία. Στην περιοχή Τσακαίοι στη Νότια Εύβοια μεταφέρθηκαν 3 άτομα σε ασφαλές σημείο. Από τις βραδινές ώρες χθες είναι σε εξέλιξη επιχείρηση για τον εντοπισμό άνδρα στους Τσακαίους Ευβοίας και επιχειρούν 15 πυροσβέστες με πέντε (5) οχήματα καθώς και εθελοντές.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει δεχθεί 14 κλήσεις, εκ των οποίων 2 για κοπές δέντρων, 11 για αντλήσεις υδάτων και 1 για αφαίρεση αντικειμένου.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει δεχθεί 15 κλήσεις, εκ των οποίων 6 για αντλήσεις υδάτων και 9 για κοπές δέντρων.

Η Περιφέρεια Κρήτης, έχει δεχθεί 8 κλήσεις για κοπές δέντρων.

Που αναμένεται να χτυπήσει τις επόμενες ώρες 

Για σήμερα, Παρασκευή,. αναμένονται βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βορειοδυτικής χώρας και στην Πίνδο. Χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν σε Αιγαίο και Ιόνιο καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς και ενδεχομένως της Χαλκιδικής. Προς το τέλος του εικοσιτετραώρου τα φαινόμενα θα περιοριστούν κατά κύριο λόγο στη Θράκη, στην Μακεδονία, στο Βόρειο Αιγαίο, στην Ανατολική Θεσσαλία, στη Δυτική Πελοπόννησο και στο Νότιο Ιόνιο. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στα Βορειοανατολικά ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και στην Κρήτη θα είναι σχετικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 1 έως 7 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 8 έως 19, στη Θεσσαλία από 8 έως 14, στην Ήπειρο από 9 έως 20, στη Στερεά από 12 έως 21, στην Πελοπόννησο από 14 έως 21, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 20, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 17 έως 20, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 17 έως 25, στις Κυκλάδες από 19 έως 23, στα Δωδεκάνησα από 21 έως 25 και στην Κρήτη από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σταδιακά σε νοτιοδυτικούς 5 έως 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελεί ο Θερμαϊκός όπου οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιοι οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες έως ανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ όμως σταδιακά έως το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 έως 7 μποφόρ. Το μεσημέρι και απόγευμα στο Νότιο Ιόνιο θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, ενώ υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων. Τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ, από το απόγευμα όμως θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 16 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχές ανά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, από το μεσημέρι όμως θα στραφούν σε ανατολικούς 3 έως 5 μποφόρ. Στο Θερμαϊκό οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και πρόσκαιρα κατά τόπους έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου.