Μπαράζ παραβιάσεων- 17 τουρκικά αεροσκάφη πάνω από το Αιγαίο και 4 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά

9 mins read

Η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται πάνω από το Αιγαίο και σήμερα, καθώς υπερπτήσεις έκαναν 17 αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Συγκεκριμένα πάνω από το Βορειοανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο πέταξαν 14 μαχητικά τουρκικά F-16, δύο ελικόπτερα και ένα μη επανδρωμένο UAV τα οποία προχώρησαν σε 23 παραβιάσεις του εναέριου χώρου και σε 9 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Οι 11 παραβιάσεις έγιναν από το UAV και οι υπόλοιπες 12 από τα μαχητικά F-16.

Σε τέσσερις περιπτώσεις η παράνομη τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο εξελίχθηκε σε εμπλοκή με ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής.

Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα, σημειώθηκε τουρκική παρενόχληση δι’ ασυρμάτου στο ελικόπτερο που μετέφερε τον υφυπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά και τον αρχηγό της αεροπορίας στον Άγιο Ευστράτιο.

Ο κ. Χαρδαλιάς μετέβαινε στο νησί για να αποτίσει φόρο τιμής στην επέτειο τριάντα χρόνων από τον θάνατο του υποσμηναγού Σιαλμά, όταν η Τουρκία παρενόχλησε δι’ ασυρμάτου το ελικόπτερο με μήνυμα που έλεγε πως βρίσκεται σε τουρκικό εναέριο χώρο και ελέγχεται από την Άγκυρα!

Οι χειριστές αδιαφόρησαν και συνέχισαν την πορεία τους προς το νησί για να αποτίσουν φόρο τιμής στον υποσμηναγό.

Facebook Comments