ΑρχικήΕπικαιρότηταΜπλόκο από τις 13 Σεπτεμβρίου στους ανεμβολίαστους - Έρχονται και άλλοι περιορισμοί

Μπλόκο από τις 13 Σεπτεμβρίου στους ανεμβολίαστους – Έρχονται και άλλοι περιορισμοί

Μια νέα καθημερινότητα περιμένει από τις 13 Σεπτεμβρίου όσους, ακόμη, δεν έχουν εμβολιαστεί. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε χθες μια σειρά μέτρων που αφορά αποκλειστικά στους ανεμβολίαστους, θυμίζοντας ότι «πάνω από το 90% στις ΜΕΘ covid είναι ανεμβολίαστοι». Ο υπουργός, εξήγησε, μάλιστα, ότι αυτά δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα.

Όλα τα νέα μέτρα

Από την 1η Σεπτεμβρίου αναστέλλεται η εργασία για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης των τελευταίων 6 μηνών. Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και για ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα έχουν κυρώσεις αν δεν εμβολιαστούν.

Από τις 13 Σεπτεμβρίου, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ στον ιδιωτικό τομέα κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ που θα καλύπτεται από τους ίδιους.

Επίσης, από τις 13 Σεπτεμβρίου είναι πλέον υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. Τα self test για τους μαθητές θα διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Για τους φοιτητές απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ/τεστ.

Εκτός από τους εκπαιδευτικούς και οι ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, θα υποχρεούνται να προσκομίζουν στην εργασία τους δύο αρνητικά τεστ την εβδομάδα, τα οποία θα έχουν πληρώσει οι ίδιοι.

Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους, ενώ δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν.

Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης ), θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους του έχουν εμβολιαστεί.

Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).

Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Τέλος, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Τέλος τα δωρεάν test στους ανεμβολίαστους

Οπως ανακοινώθηκε οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν δικαίωμα, από τις 13 Σεπτεμβρίου, να κάνουν δωρεάν τεστ στις δημόσιες δομές διάγνωσης Covid-19 και θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους το rapid test, το οποίο κοστίζει 10 ευρώ.

Προς νέα αυστηρότερα μέτρα για ανεμβολίαστους από την κυβέρνηση εάν δεν αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών

Σήμερα Τετάρτη και όχι όπως συνήθως Πέμπτη, συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση με τη διασπορά του κορωνοϊού που έχει διαμορφωθεί σε όλη τη χώρα μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Οι επιστήμονες θα μελετήσουν βήμα προς βήμα όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας ώστε να αποφανθούν ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα με αύξηση κρουσμάτων, αλλά και για να εξετάσουν πιθανά νέα μέτρα που μπορεί να προτείνουν.

Η πορεία των εμβολιασμών θα κρίνει πολλά για το άμεσο μέλλον και το ενδεχόμενο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη να είναι μόνο το πρώτο μέρος.

Το πρώτο σενάριο που ήδη ακούγεται είναι να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και σε άλλες ειδικότητες εκτός από γιατρούς, νοσηλευτές, εργαζόμενους σε δομές φροντίδας και φαρμακοποιούς. Οι πρώτοι… «υποψήφιοι» είναι να υποχρεωθούν σε εμβόλιο οι ένστολοι.

Από τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν «απουσιάζει» το λιανεμπόριο, αυτό όμως δεν σημαίνει πως αν η κατάσταση δεν περιοριστεί και οι εμβολιασμοί δεν αυξηθούν, δεν θα… μπει στη λίστα. Ήδη έχει ακουστεί το ενδεχόμενο της διπλής μάσκας στα εμπορικά, ενώ υπάρχει και το σενάριο του να μπαίνει κανείς στα εμπορικά με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή τεστ.

Ανησυχία από το χθεσινό ρεκόρ κρουσμάτων 

Το ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφηκε την Τρίτη (24.08.2021), ημέρα που ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους ήταν το… πρώτο από τον περασμένο Μάρτιο.

Ο μεγαλύτερος φόβος, φυσικά, είναι να μην πιεστεί το Σύστημα Υγείας. Να μη γεμίσουν τα νοσοκομεία. Ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι σταθερά πάνω από το ψυχολογικό «φράγμα» των 300. 326 ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι χθες, ενώ τις τελευταίες 24 ώρες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν 293. Δηλαδή 9,74% περισσότερες από την προηγούμενη! Σε μια εβδομάδα, ο μέσος όρος ήταν 272 εισαγωγές, με τον μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων να είναι στα 39 χρόνια!