ΑρχικήΕπικαιρότηταΜπόση: «Αναμένεται έκρηξη τρομοκρατικών χτυπημάτων την Ευρώπη- Θα δούμε πολύ άσχημες καταστάσεις»

Μπόση: «Αναμένεται έκρηξη τρομοκρατικών χτυπημάτων την Ευρώπη- Θα δούμε πολύ άσχημες καταστάσεις»

“Δεν έχουν δει ακόμα τις μεγάλες οργανώσεις την εντολή για να αρχίσει η δράση”, δήλωσε η καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Μαίρη Μπόση στο ΕΡΤNEWS και την εκπομπή “UPDATE”.

Με αφορμή την έκθεση της Europol και αυξανόμενους φόβους για τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη και με τον πόλεμο στο Ισραήλ να μαίνεται για 32η ημέρα η κ. Μπόση επισήμανε ότι «καταγράφονται επιθέσεις, εκδηλώσεις αντισημιτικού χαρακτήρα. Αυτό βέβαια πρέπει να πω ότι εδώ και αρκετά χρόνια το βλέπουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες πολύ πιο έντονα. Τώρα ήρθε και στην Ευρώπη».

«Έως τώρα έχουμε βιώσει λίγες σποραδικές ενέργειες, που έχουν γίνει κυρίως από “συμπαθούντες” και όχι οργανωμένους σε μεγάλες τρομοκρατικές οργανώσεις. Βλέπουμε τη ριζοσπαστικοποίηση ατόμων τα οποία είτε μέσω του διαδικτύου, είτε μέσω φίλων, συγγενών -έχουμε παραδείγματα σε χώρους στην Βόρεια Ευρώπη κυρίως να ριζοσπαστικοποιούνται μέσα από τεμένη ή μέσα από τζαμιά ή μέσα από χώρους συνεύρεσης. Ακόμα και σε φυλακές , στη Γερμανία είχαμε ακόμη και σε φυλακές.

Είδαμε μια σειρά από τέτοιες πράξεις. Έως τώρα δεν έχουμε δει τις μεγάλες οργανώσεις: ISIS, Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα και ούτω καθεξής, να δίνουν την εντολή για να αρχίσει η δράση.

Βέβαια πρέπει να πω ότι στις 23 και 24 Οκτώβρη δόθηκε από την Αλ Κάιντα και τον ISIS έκκληση πάλι μέσω διαδικτύου -γιατί οι οργανώσεις αυτού του τύπου χρησιμοποιούν πάρα πολύ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την τεχνολογία, το διαδίκτυο πάρα πολύ- περισσότερο από τις κυβερνήσεις. Έδωσαν, έκαναν ένα αίτημα, μια έκκληση στους οπαδούς τους να αρχίσουν τις επιθέσεις κατά εβραϊκών και αμερικανικών στόχων. Το έκανε και η Αλ Σαμπάμπ από τη Σομαλία, πάλι μέσω διαδικτύου.

Καταγράφονται επιθέσεις, εκδηλώσεις αντισημιτικού χαρακτήρα. Αυτό βέβαια πρέπει να πω ότι εδώ και αρκετά χρόνια το βλέπουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες πολύ πιο έντονα. Τώρα ήρθε και στην Ευρώπη: ραγδαία άνοδος του αντισημιτισμού και περιστατικών ισλαμοφοβίας.

Είχαμε και τέτοια σας θυμίζω στο Παρίσι, όπου μια γυναίκα με το γνωστό ένδυμα των μουσουλμάνων γυναικών μέσα στο μετρό φώναξε Αλλάχ Αλ Ακμπάρ και την πυροβόλησαν χωρίς να έχει καμία σχέση με τρομοκρατία που δείχνει και την άλλη πλευρά. Οι αρχές δηλαδή των ευρωπαϊκών κρατών που βρίσκονται σε πολύ μεγάλη ένταση.

Αυτές οι οργανώσεις προς το παρόν παρακολουθούν το γίγνεσθαι εντός της περιοχής. Δεν θα δράσουν εάν δεν κλείσει το κεφάλαιο. Τότε θα δράσουν και πιθανόν θα δούμε πολύ άσχημες καταστάσεις.

Για τον αριθμό των τρομοκρατών που μπορεί να βρίσκονται εντός ευρωπαϊκού εδάφους, σημείωσε η ίδια:

«Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος με τον ISIS, τους κάλεσε ο ίδιος και είδαμε ένα μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων που συντάχθηκαν με το Ισλάμ.

Ερωτηθείσα για το αν αυτή τη στιγμή υπάρχουν κυρίως «μοναχικοί λύκοι» στην Ευρώπη ή κάτι πιο συντονισμένο και οργανωμένο, επισήμανε:

«Μιλάμε και για συντονισμένο και για οργανωμένο. Μοναχικοί λύκοι δεν υπάρχουν, γιατί εδώ αφήνεται να εννοηθεί ότι η μοναχικότητα μπορεί να έχει και κάποια ίσως ψυχική ασθένεια. Δεν είναι καθόλου ψυχικά ασθενής. Μια χαρά είναι, Πολύ καλά ξέρουν τι κάνουν. Και βέβαια εδώ κινητοποιούνται μέσα από τις από την τεχνολογία που αναφέρθηκε εκτενώς προηγουμένως, αλλά και με τη λογική το ότι συνυπάρχουν με ομάδες που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο.

Επειδή παρακολουθώ τα γεγονότα που συμβαίνουν και βέβαια τον αντισημιτισμό και την ισλαμοφοβία στα ευρωπαϊκά κράτη, παρακολουθώ κυρίως τα κράτη όπου αυτά συμβαίνουν και βλέπω ότι τα κράτη αυτά έχουν δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Το ένα είναι ότι έχουν πολύ ανεπτυγμένες ακροδεξιές οργανώσεις βίας, αλλά και ακροδεξιά κόμματα, πολιτικά κόμματα. Και το δεύτερο ότι έχουν μεγάλο αριθμό μεταναστών. Άρα εκ των πραγμάτων εδώ θα πρέπει να υπάρξει μια ιδιαίτερη κινητοποίηση και των αρχών, σε συνεργασία πάντα των αρχών, σε εθνικό, σε ευρωπαϊκό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Να προλάβουμε».

 

ΠΗΓΗ ΕΡΤ