ΑρχικήΕπικαιρότηταΝέα μέτρα μετά τα 8.613 κρούσματα: Ξεκινά η επιστράτευση γιατρών - Τι...

Νέα μέτρα μετά τα 8.613 κρούσματα: Ξεκινά η επιστράτευση γιατρών – Τι εξετάζεται για τα σούπερ μάρκετ

Περιοριστικά μέτρα που θα αφορούν, κυρίως, τους ανεμβολίαστους και θα επηρεάζουν το δυνατόν λιγότερο όσους έχουν κάνει ήδη το εμβόλιο, έρχονται το επόμενο διάστημα.

«Όσοι έχουν ήδη θωρακιστεί κάνοντας την επιλογή του εμβολίου, δεν θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς» τόνισε με έμφαση ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ενώ απέκλεισε για άλλη μία φορά κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέου lockdown στη χώρα.

Αυτή είναι σταθερά η γραμμή της κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, καθώς τυχόν οριζόντια μέτρα θα έστελναν λάθος μήνυμα σε όσους καθυστερούν τον εμβολιασμό, ενώ θα συνεπαγόταν και πολιτικό κόστος.

Όμως, μετά τα 8.613 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες η ανησυχία είναι πολύ μεγάλη.

Προ των πυλών η επιστράτευση γιατρών

Ηδη, από σήμερα, ξεκινά η συζήτηση για επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, η οποία θα αρχίσει πρώτα από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, περιοχές δηλαδή όπου η επιδημιολογική τους εικόνα παραμένει εδώ και καιρό άσχημη, με την πίεση στα νοσοκομεία να είναι ασφυκτική. Η συζήτηση έρχεται σε συνέχεια της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης με την οποία παράσχει κίνητρα για να «βάλουν πλάτη» στο ΕΣΥ και οι ιδιώτες γιατροί. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει έτοιμα στα συρτάρια του τα σχέδια πρόσκλησης αλλά και τα σχέδια επίταξης, η οποία, εφόσον δεν βρεθεί κοινός τόπος στις συζητήσεις με τους γιατρούς, θα προχωρήσει άμεσα.

Το μέτρο αυτό κρίνεται αναγκαίο, καθώς υπάρχουν και γιατροί που είναι σε αναστολή και δεν δύνανται να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση βλέπει καταρχήν θετικά την εισήγηση για επαναφορά της μάσκας σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους.

Τι εξετάζεται για τα σούπερ μάρκετ

Από την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν νέα μέτρα που αφορούν τους ανεμβολίαστους οι οποίοι καλούνται να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, συζητείται το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα τετραγωνικά μέτρα ανά πελάτη στα σούπερ μάρκετ, ώστε να μπαίνουν λιγότεροι.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στον «ΑΝΤ1», ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να απαιτηθεί η είσοδος με rapid test και στα σούπερ μάρκετ. «Με την έναρξη των μέτρων ελέγχουμε τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ. Αν απαιτηθεί θα μπει και περιορισμός. Αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται, όμως είναι στο τραπέζι» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, μιλώντας στον RealFm, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι μεταξύ των μέτρων «βρίσκεται η επανεξέταση της πυκνότητας των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα», σημείωσε, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να περιορίσουμε τον αρνητή στο να πάει να πάρει τα βασικά τρόφιμα. Υπάρχουν αρνητές που δεν κάνουν καν το rapid test, δεν μπορούμε να τους περιορίσουμε, πρέπει να μπαίνουν ελεύθερα στα σούπερ μάρκετ. Αυτό που είπα και ισχύει είναι ότι επειδή έχουμε ένα όριο εισόδου στα καταστήματα, θα μπορούσαμε να επανεξετάσουμε την πυκνότητα των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα. Αυτό μπορούμε να το επανεξετάσουμε».

Οι ειδικοί έχουν εισηγηθεί, ειδικά για τις πολύ επιβαρυμένες περιοχές:

α) να απαγορευτούν ξανά οι όρθιοι σε μπαρ – εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης και να επιτρέπονται μόνο καθήμενοι σε τραπέζια, όπως παλαιότερα, και

β) να σταματά νωρίτερα το ωράριο λειτουργίας, καθώς οι χώροι διασκέδασης θεωρούνται εστίες υπερμετάδοσης.