ΑρχικήΕπικαιρότηταΟ καθηγητής Πρασσάς εξηγεί γιατί «δεν είναι πανδημία ανεμβολίαστων» αλλά όλων

Ο καθηγητής Πρασσάς εξηγεί γιατί «δεν είναι πανδημία ανεμβολίαστων» αλλά όλων

Ο  διδάκτορας Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς, με ανάρτησή του στα social media τονίζει πως η πανδημία «Δεν είναι πανδημία ανεμβολιαστων».

Εν συνεχεία τονίζει πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί  είναι υπονομευτές της προσπάθειας «Οι εναπομείναντες ανεμβολιαστοι με την εν δυνάμει αυτοκαταστροφικη τους απόφαση να μην εμβολιαστούν είναι οι κύριοι υπονομευτές της συλλογικής προσπάθειας».
Τέλος σημειώνει ποιες πρέπει να είναι οι δυο προτεραιότητες για να σωθούν οι ΜΕΘ ενώ υπερτονίζει την ανάγκη να βάλουν όλοι πλάτη, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι.
Τι αναφέρει ο κύριος Πρασσάς:
Δεν είναι πανδημία ανεμβολιαστων.
Από τη σκοπιά της δημοσιας υγείας οσο κινδυνεύει το ΕΣΥ με κατάρρευση είναι πανδημία όλων μας.
Οι εναπομείναντες ανεμβολιαστοι με την εν δυνάμει αυτοκαταστροφικη τους απόφαση να μην εμβολιαστούν είναι οι κύριοι υπονομευτές της συλλογικής προσπάθειας. Όχι μόνο γιατί (υπό αντιστοιχες συνθηκες εκθεσης) κολλάνε και μεταδίδουν περισσότερο, αλλα κατά βάση γιατί εξακολουθούν να αποτελούν μια κρίσιμη υγειονομική απειλή για το εξαντλημένο σύστημα υγείας μας, που μας δεσμεύει σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού και οριακής λειτουργικότητας.
Πρέπει να μειώσουμε το συνολικό ΜΕΘ διακύβευμα άμεσα. Ως προς αυτό, οι δυο άμεσες προτεραιότητες είναι:
1. Ο εμβολιασμός των ανεμβολιαστων ηλικιωμένων
2. Οι τρίτες αναμνηστικές δόσεις ιδιαίτερα σε ολους τους 60+ . Μην το καθυστερείτε ούτε μέρα.
Μέχρι να γίνουν ολα αυτά, πρέπει ΤΩΡΑ να μειώσουμε την ένταση του τρομερού κύματος που μας χτυπάει. Πρέπει να βάλουμε πλάτη ΟΛΟΙ (εμβολιασμένοι και μη) για να ρίξουμε τον δείκτη μεταδοτικοτητας κάτω από το 1, για να φρενάρουμε την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία του ιού. Κάθε ενας μας που κολλαει αυτές τις μέρες μπορεί να γίνει μέρος των ακρως ανεπτυγμένων αλυσίδων μετάδοσης στην κοινότητα. Με τις ΜΕΘ έτοιμες να κλατάρουν δεν περιμένουμε κανεναν να μας επιβάλλει κάτι. Μαζευόμαστε. Κόβουμε αχρείαστες επαφές. Πάμε σήμερα και παίρνουμε καλές μάσκες από το φαρμακείο. Και τις φοραμε σωστά πριν μπούμε κάπου μέσα. Τεσταριζομαστε οσο πιο συχνά μπορούμε. Τώρα είναι η ώρα που τα τεστ έχουν χρησιμότητα. Εμβολιαζόμαστε για την γρίπη.
Προφανως και υπάρχουν ευθυνες αλλα δεν είναι η ώρα. Δεν περισσεύει κανεις στη προσπάθεια ελέγχου του τρέχοντος πανδημικού κύματος.