«10 λόγοι για τους οποίους είμαι υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών» – Η viral ανάρτηση του επιστήμονα Γιάννη Πρασσά

35 mins read

Tους δέκα λόγους για τους οποίους είναι υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών εξήγησε ο  διδάκτωρ μοριακής βιολογίας, Γιάννης Πρασσάς, σε ανάρτησή του.

Ο μόνιμος ερευνητής στο τμήμα παθολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Mount Sinai Ηospital στο Τορόντο, ο οποίος έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής κι αγαπητός από τις αναρτήσεις του στα social media, με τις οποίες αναλύει τις εξελίξεις της πανδημίας, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι “είναι θέμα χρόνου” η μετάλλαξη δέλτα να συναντήσει και τα παιδιά.

Η ανάρτηση 

“10 λογοι για τους οποιους θα ημουν υπερ του εμβολιασμου του παιδιου μας (αν ηταν 12-17 ετων).
1. Γιατι πιστευω οτι ειναι θεμα χρονου να το συναντησει ο υπερ-μεταδοτικος ιος δελτα.
2. Γιατι γνωριζουμε οτι τα παιδια ειναι μεν σε πολυ χαμηλοτερο ρισκο σε σχεση με τους μεγαλυτερους, αλλα οχι σε μηδενικο υγειονομικο ρισκο απο την COVID-19.
3. Γιατι με τον εμβολιασμο της/του πρακτικα θα εκμηδενιζοταν η ηδη μικρη πιθανοτητα να νοσησει με βαρυ COVID-19 οταν την/τον συναντησει ο ιος.
4. Γιατι στη βαση *ολων των διαθεσιμων δεδομενων*ασφαλειας το αμεσο ρισκο απο το εμβολιο (ουσιαστικα ~1:10,000 για προκληση μυο/περικαρδιτιδας) ειναι ενα μικροτερο υπομερος του μεγαλυτερου ρισκου που θα παρει οταν το συναντησει ο ιος (π.χ. ~1:1,000 επισης να παθει μυο/περικαρδιτιδα, 1:5,000 να παθει το σοβαρο συνδρομο πολυσυστημικης φλεγμονης PIMS-TS, και >1:10,000 να παθει διαφορες αλλες συστημικες βλαβες που εχουν αναφερθει στην βιβλιογραφια).
5. Γιατι ενω για το εμβολιο δεν εχουμε καμμια ενδειξη προκλησης μακροχρονιων συμπτωματων για την φυσικη εκθεση υπαρχουν ισχυρες ενδειξεις προκλησης επιμονων παθολογιων, οπως πχ του μακροχρονιου κοβιντ (σημ: υπολογιζεται οτι περιπου 1:50-100 παιδια εχουν συμπτωματολογια για τουλαχιστον 3 μηνες μετα την εκθεση).
6. Γιατι στο βαθμο που καταλαβαινω τις μακροχρονιες παθησεις (σημ. ειναι μερος τους ερευνητικου αντικειμενου της ομαδας μας) οι λοιμωξεις ειναι συνολικα πολυ μεγαλυτερης εντασης παρεμβασεις απο τα εμβολια (που ειναι ελαφρυτερη και πολυ πιο ελεγχομενη παρεμβαση στον οργανισμο μας). Ειναι γνωστο αλλωστε οτι ολες οι ιικες λοιμωξεις μπορουν να οδηγησουν σε μονοπατια χρονιων παθησεων.
7. Γιατι βλεπω οτι ο ερχομος του δελτα και το χαλαρωμα των μετρων στην Αμερικη (της οποια τα δεδομενα παρακολουθω), εφερε μαζικες μολυνσεις και νοσηλειες παιδιων (ειδικα σε περιοχες χαμηλου σχετικα εμβολιασμου). Συμφωνα με την Αμερικανικη Παιδιατρικη Ακαδημια περιπου 252,000 βεβαιωμενα κρουσματα παιδιων ειχαμε την τελευταια μονο εβδομαδα στις ΗΠΑ (ρεκορ κατεγραμμενων εβδομαδιαιων παιδικων κρουσματων απο την αρχη της πανδημιας και συνολικα 750,000 παιδικα κρουσματα απο 5 Αυγουστου 2021 μεχρι 2 Σεπτεμβριου 2021).
8. Γιατι συμφωνα με το CDC τα μη εμβολιασμενα παιδια (12-17 ετων) εχουν 10 φορες μεγαλυτερη πιθανοτητα να μπουν σε νοσοκομειο (μετα απο μολυνση με τον ιο). Και δυστυχως δεν υπάρχουν αξιόπιστοι προγνωστικοί δείκτες που να μας δείχνουν ποια παιδιά δεν κινδυνεύουν. Πχ τα μισά απο τα παιδια που κατέληξαν με PIMS-TS μετά από μόλυνση δεν είχαν κάποια γνωστή ευπάθεια (https://www.medrxiv.org/…/2021.07.01.21259785v1.full.pdf)
9. Γιατι ξερω οτι σε καποιες χωρες ο εμβολιασμος των παιδιων εχει τρεξει πολυ χωρις να προκυψουν καινουρια σηματα ασφαλειας (περαν των γνωστων κατεγραμμενων μυοκαρδιτιδων). Π.χ. πανω απο 70% των 12-17 ετων στον Καναδα εχουν ηδη εμβολιαστει (με μια εστω δοση), ενω στο Τοροντο το ποσοστο αυτο εχει ηδη ξεπερασει το 80-85%. Στην Αμερικη με μια δοση εχουν ηδη εμβολιαστει πανω απο τα μισα παιδια 12-17 ετων.
10. Γιατι αυτο μου συνιστουν να κανω οι αρμοδιες υγειονομικες αρχες της χωρας μου. Μου ειναι αδιανοητο να αποφασισω για την υγεια καποιου αλλου κοντρα στις υποδειξεις του επισημου θεσμικου μας οργανου. Αυτη τη στιγμη σχεδον ολες οι ισχυρες χωρες της Δυσης (Αμερικη, Καναδας, Γαλλια, Ιταλια, Γερμανια, Ισπανια, Ιρλανδια, Νορβηγια), καθως και Ιαπωνια, Ισραηλ, Ινδονησια, Βραζιλια, Μεξικο, Χιλη, Αυστραλια, Ντουμπαι, Χονγκ-Κονγκ, Σινγαπουρη, ΗΑΕ, Φιλιππινες κτλ, εχουν εγκρινει και συνιστουν (μεσω των επισημων παιδιατρικων τους συλλογων) τον εμβολιασμο των παιδιων 12-17 ετων. Εξαιρεση αποτελει η Αγγλια, η οποια για την ωρα εχει δωσει κανονικα εγκριση για τις ηλικιες 15-17ετων, αλλα μονο μερικη εγκριση (για συγκεκριμενα παιδια με δηλωμενη ευπαθεια) για τις ηλικιες 12-15 ετων.
————————————–
Διευκρινησεις:
• Στην ολη συζητηση εχω αφησει επιτηδες απεξω τα ευρυτερα έμμεσα συλλογικά οφελη απο τον εμβολιασμο των παιδιων (πολλα απο τα οποια αφορουν εν τελει και τα ιδια τα παιδια) και η αναφορα επικεντρωθηκε μονο στον αμεσο αντικτυπο του εμβολιασμου στα παιδια.
• Ενδεχομενως στο μελλον να βελτιωθουν ακομη περισσοτερο τα εμβολιαστικα σχηματα για τα παιδια (πχ με μικροτερες δοσεις, μεγαλυτερα διαστηματα κτλ). Δυστυχως οταν σου σκαει μια πανδημια δεν υπαρχει χρονος να δοκιμαστουν ολα τα σχηματα.
• Ολοι θελουμε το καλυτερο για τα παιδια μας. Τα παραπανω ειναι η δικη μου αναγνωση των επισημων δεδομενων και το δικο μου ζυγισμα της καταστασης. Ο καθενας ας κάνει το δικο του και αν εχετε αποριες καλο ειναι να ρωτησετε την παιδιατρο σας.
• Συνολικα δεν χρειαζεται πανικος. Νηφαλιοτητα χρειαζεται και εμπιστοσυνη στα επισημα επιστημονικα δεδομενα ως τον ασφαλεστερο δρομο. Οπως και να εχει, τα παιδια μας ειναι σχετικα πολυ λιγο ευαλωτα στον ιο αυτο.

* αρκετά στοιχεία τα βρηκα μαζεμένα στο τελευταίο tweet από prof Christina Pagel (@chrischirp)
Photo: Και να θελαμε τα δικα μας ειναι εκτος παιχνιδιου. Οποτε, για την ώρα μασκες και ψυχραιμια.”

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα