ΑρχικήΕπικαιρότηταΟ μοριακός βιολόγος Πρασσάς απαντά στο ερώτημα: «Μήπως είμαστε πειραματόζωα;»

Ο μοριακός βιολόγος Πρασσάς απαντά στο ερώτημα: «Μήπως είμαστε πειραματόζωα;»

«Στο μελλον ισως δουμε μικρο-αλλαγες σε καποια απο τα σημερινα εμβολιαστικα σχηματα.Επισης, ειναι πολυ πιθανο να τροποποιηθει και η δοσολογια στο μελλον.”Δηλαδη ειμαστε πειραματοζωα”? Οχι! Σε καμμια περιπτωση», σχολιάζει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook o διδάκτωρ μοριακής βιολογίας Γιάννης Πρασσάς.  

Ο μόνιμος ερευνητής στο τμήμα παθολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Mount Sinai Ηospital στο Τορόντο, ο οποίος έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής κι αγαπητός από τις αναρτήσεις του στα social media, αναλύει τις εξελίξεις της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι  «όταν η μαχη ειναι με τον πανδημικο χρονο η αδρανεια εχει τραγικο κοστος».

Αναλυτικά, ο ίδιος αναφέρει σε ανάρτησή του:

 «Οταν σου σκαει μια πανδημια που καθημερινα θεριζει κοσμο δεν εχεις την πολυτελεια να δοκιμασεις με πολλαπλες κλινικες δοκιμες ολα τα πιθανα εμβολιαστικα σχηματα (ποια ειναι η καλυτερη δοση για καθε ηλικια, ποιο ειναι το καλυτερο μεσοδιαστημα δοσεων κτλ) μεχρι να βρεις ποιο ειναι το απολυτα βελτιστο σχημα για την καθε πληθυσμιακη υπο-ομαδα . Ο χρονος πιεζει και καθε μερα που περναει κοστιζει ζωες. Οταν η μαχη ειναι με τον πανδημικο χρονο η αδρανεια εχει τραγικο κοστος.
Στο μελλον ισως δουμε μικρο-αλλαγες σε καποια απο τα σημερινα εμβολιαστικα σχηματα. Ισως πχ να αποδειχθει οτι η αποφαση να παμε σε 2η επαναληπτικη δοση μολις 3-4 εβδομαδες μετα την πρωτη δοση να μην ηταν η βελτιστη. Για παραδειγμα, φαινεται ηδη οτι το μεγαλυτερο μεσοδιαστημα δοσεων δινει πιο ισχυρες ανοσιακες αποκρισεις (σε αυτή την περίπτωση η τριτη δοση τωρα θα κανει αυτο που θα εκανε μια δευτερη δοση αν ειχε χορηγηθει μετα απο 5-6 μηνες αντι για 3-4 εβδοαμδες). Επισης, ειναι πολυ πιθανο να τροποποιηθει και η δοσολογια στο μελλον. Ισως να δουμε πχ οτι και για τους εφηβους (οπως ειδαμε σημερα και για τα παιδια 5-12 ετων) να ειναι υπερ-αρκετός διπλός εμβολιασμός με μικροτερη δοση (που ισως να σημαινει και ακομη ασφαλεστερο προφιλ – σημ: το προφιλ των εμβολιακών σχηματων που εχουμε σημερα ειναι συνολικα πολυ ασφαλες), ή ενα ακομη μεγαλυτερο χρονικο μεσοδιαστημα δοσεων.
“Δηλαδη ειμαστε πειραματοζωα”? Οχι! Σε καμμια περιπτωση. Οι μονοι που μπορουν καπως να ισχυριστουν αυτον τον αδικο τιτλο ειναι οι ηρωες/εθελοντες των κλινικων δοκιμων στην πρωτη φαση των εξαιρετικων εμβολιων που εχουμε. Πλεον, μετα απο ~7 δισεκατομμυρια (7,000,000,000) εμβολιασμων δεν υπαρχει το ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ που να μας εχει ξεφυγει οσον αφορα την αποτελεσματικοτητα και την ασφαλεια των εμβολιακων σχηματων που εχουμε. Και ξερουμε οτι *τα συγκεκριμενα* εμβολιακα σχηματα που εχουμε, για *ολες τις ηλικιες* για τις οποιες εχουν εγκριθει,ακομη και αν εχουν περιθωρια περεταιρω βελτιωσης, ειναι ο πλεον αποτελσματικος τροπος να μειωθει σημερα ΠΑΡΑ πολυ το ρισκο που θα παιρναμε ολοι μας απο την εν δυναμει πολυ επικινδυνη πρωτη εκθεση μας στον ιο (αν μας εβρισκε ανοσιακα παρθενους).
Η επισημη επιστημη ειναι η ασφαλεστερη πυξιδα».

Η ανάρτησή του: