Νέα τουρκική NAVTEX μεταξύ Ρόδου – Κύπρου παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρώπης

8 mins read

Η Τουρκία, παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΕ για κυρώσεις αν δεν αποκλιμακωθεί η ένταση στην αν. Μεσόγειο,  δεν πτοήθηκε και εξέδωσε νέα Navtex μεταξύ Ρόδο-Κύπρου.

Η νέα τουρκική προκλητικότητα ήρθε λίγες μόνο ώρες μετά το τελεσίγραφο των 27 ΥΠΕΞ της ΕΕ που συνεδρίασαν στο Βερολίνο οι οποίοι κραδαίνουν απειλητικά κυρώσεις κατά της Αγκυρας και κάνουν έκκληση να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες.

Ειδικότερα, η Άγκυρα εξέδωσε, χθες βράδυ, νέα ναυτική οδηγία για άσκηση με πραγματικά πυρά από σήμερα μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στην Κύπρο και τη Ρόδο.

Ωστόσο, η Κύπρος απάντησε με έκδοση αντι-Navtex καταγγέλλοντας την παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου και της ασφάλειας στην περιοχή και τονίζοντας ότι η μόνη αρμόδια για οδηγίες εκεί είναι η Λάρνακα.

Στη συνέχεια η Τουρκία αντέδρασε αποφασίζοντας ακόμα μία Navtex, την ώρα που σε ισχύ βρίσκεται από τις 7 Αυγούστου η παράνομη οδηγία για τις έρευνες του «Oruc Reis», η οποία παρατάθηκε μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Η νέα τουρκική NAVTEX

Σημειώνεται ότι χθες το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, απαντώντας στην απόφαση του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών των «27», υποστήριξε πως «η κριτική της Ε.Ε. για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες που κάνει η χώρα μας και η απαίτηση να τις σταματήσουμε, ξεπερνάει τα όρια».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα