ΑρχικήΕπικαιρότηταΟ Μπαμπινιώτης εξηγεί σε λίγα λεπτά τι πρέπει να ισχύει για τα...

Ο Μπαμπινιώτης εξηγεί σε λίγα λεπτά τι πρέπει να ισχύει για τα αγγλικά στο σχολείο

Ο καθηγητής Γλωσσολογίας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, ήταν καλεσμένος στο Action24 και την εκπομπή Evening Report με τον Γ. Κουβαρά, όπου αναφέρθηκε στο ζήτημα της εισαγωγής ξένης γλώσσας στα νηπιαγωγεία.

Αρχικά, ο κ. Μπαμπινιώτης τόνισε «Το παιδί μπορεί να μάθει και να αρχίσει να μαθαίνει και μία και δύο ξένες γλώσσες πολύ πρώιμα, δηλαδή ήδη από την ηλικία των τεσσάρων και των πέντε ετών που είναι στο νηπιαγωγείο. Αλλά προσοχή αυτό δεν πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση εις βάρος της μητρικής γλώσσας. Εάν δηλαδή στο νηπιαγωγείο διδάσκονται λίγα αγγλικά βιωματικά, δηλαδή να υπάρχει μέσα από παιγνιώδη τρόπο και μέσα από κάποιες δραστηριότητες και κάποιες λεξούλες, δεν αλλάζει τίποτα από όλα αυτά. Δεν μαθαίνει καλά καλά την γλώσσα, απλώς εξοικειώνεται».

Τόνισε δε ότι «δεν πρέπει να τίθεται απέναντι ή να δεσμεύει ή να περιορίζει την κατάκτηση της μητρικής γλώσσας που είναι κύριο μέλημα του νηπιαγωγείου, αλλά και κύριο μέλημα όλης της εκπαίδευσης».

Μάλιστα, διερωτήθηκε «γιατί στεκόμαστε αν θα διδαχθούν κάποια αγγλικά, λίγα βιωματικά στο νηπιαγωγείο, και δεν συζητάμε το μείζον θέμα που είναι: τι αγγλικά μαθαίνουν με τα δώδεκα χρόνια που φοιτά το ελληνόπουλο στο σχολείο; Παίρνει κανένα δίπλωμα; Μαθαίνει την γλώσσα ή τρέχει στα φροντιστήρια και πληρώνει συνεχώς ο δόλιος ο γονέας; Αυτό είναι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε κατά προτεραιότητα».

Ακόμη, ο κ. Μπαμπινιώτης σημείωσε ότι «υπάρχουν καθηγητές αγγλικών που μπορούν να κάνουν πολύ καλή δουλειά, όπως γίνεται στα ιδιωτικά σχολεία».