Οι «εξωγήινοι εμπρηστές» κατά Ν. Παππά ήταν τελικά η ΔΕΗ

31 mins read

Έναν χρόνο μετά τις «ταυτόχρονες θερμικές εστίες» που… εντόπισε ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός του Νίκου Παππά αποδεικνύεται ότι η πυρκαγιά στην Κινέτα, απ’ όπου ξεκίνησε το κακό της 23ης Ιουλίου του 2018, «οφείλεται σε ηλεκτρικά αίτια».
Δηλαδή, η θεωρία περί εμπρησμού και ασύμμετρης απειλής ήταν αγωγοί που αποκολλήθηκαν από τους μονωτήρες πορσελάνης σε κολόνα της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που παρουσιάζει το Πρώτο Θέμα, το πόρισμα του πραγματογνώμονα που όρισε η Εισαγγελία για τη διερεύνηση των αιτιών της καταστροφικής πυρκαγιάς δεν αφήνει κανένα περιθώριο για άλλες ερμηνείες. Ο επιπυραγός Δημήτρης Λιότσιος, ο οποίος συνέταξε και το πόρισμα για το Μάτι, έχει συμπεριλάβει στην έκθεση που κατέθεσε στους δικαστικούς λειτουργούς και φωτογραφικές αποδείξεις, όπου φαίνονται δύο αγωγοί να έχουν χάσει την επαφή τους με τον στύλο μέσης τάσης. Οι δυνατοί άνεμοι έφεραν στη συνέχεια τα καλώδια σε επαφή, δημιουργήθηκαν σπινθήρες και προκλήθηκε ανάφλεξη στα ξερά χόρτα που υπήρχαν σε χαράδρα στην περιοχή Αέρας.
Εντύπωση προκαλεί η πληροφορία πως ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ απάντησαν στον εμπειρογνώμονα πως το ρεύμα στη συγκεκριμένη περιοχή «έπεσε» στις 4 το απόγευμα, ενώ πύργος του ΟΤΕ που βρίσκεται στην ίδια γραμμή δήλωσε διακοπή στις 11:54, ώρα που «συμφωνεί» με την επίσημη αναγγελία της πυρκαγιάς στις 12:03 σύμφωνα με σχετικό δελτίο του Πυροσβεστικού Σώματος. Γιατί από την ώρα που ξεκίνησε η πυρκαγιά και διακόπηκε η ηλεκτροδότηση προφανώς μεσολάβησαν κάποια λεπτά για να γίνουν αντιληπτοί οι καπνοί και να ενημερωθεί το «199».
Όπως συνέβη και στο Μάτι, ευτυχώς όμως χωρίς απώλειες ζωών και αυτή η πυρκαγιά αυτοκατασβέσθηκε στη θάλασσα. Η πυρκαγιά υπερσκέλισε και τη νέα εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να την αξιοποιήσουν ως αντιπυρική ζώνη, όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση της Λεωφόρου Μαραθώνος, λίγες ώρες αργότερα. Στην έκθεση του πραγματογνώμονα αποκαλύπτεται ακόμη πως υπήρξαν τραυματισμοί.
Για την ακρίβεια κατόπιν αλληλογραφίας με το ΕΚΑΒ προέκυψε πως μεταφέρθηκαν 14 τραυματίες, 13 πολίτες και ένας πυροσβέστης. Στοιχεία που δεν επιβεβαίωσε η Πυροσβεστική! Σε κάθε περίπτωση, στην περίπτωση της Κινέτας αποφεύχθηκαν τα χειρότερα γιατί η απόφαση για εκκένωση πάρθηκε άμεσα. Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση προκύπτει πως την εντολή για την απομάκρυνση των πολιτών έδωσε ο επικεφαλής της πυρκαγιάς, υποστράτηγος Αχιλλέας Τζουβάρας. Καλύτερος ήταν και ο συντονισμός με τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., καθώς η απομάκρυνση των πολιτών έγινε χωρίς να υπάρξουν νεκροί.
Πάντως, η έκθεση θέτει νέα ερωτήματα για τον τρόπο δράσης του τότε γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Καπάκη, καθώς παρουσιάζονται έγγραφα σύμφωνα με τα οποία ζήτησε την κήρυξη της Αττικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 23 Ιουλίου, ενώ η ώρα στο φαξ με το οποίο υποβλήθηκε το αίτημα είναι «11:58 στις… 24 Ιουλίου»! Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη πως την αποφράδα ημέρα δεν υπήρχε εναέρια επιτήρηση, όπως προβλέπεται στις περιπτώσεις που ο δείκτης επικινδυνότητας είναι στο «4». Υπήρξαν μόνο κάποιες πτήσεις από αερολέσχες, με εκπαιδευτικό αντικείμενο οι οποίες και δεν αντιλήφθηκαν τις πυρκαγιές.
Όπως προκύπτει και από τα έγγραφα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μέσα υπήρχαν διαθέσιμα αλλά κανείς δεν ζήτησε την κινητοποίησή τους. Είναι πρφανές ότι αν και στις δύο περιπτώσεις οι φλόγες είχαν εντοπιστεί άμεσα μπορεί η συνέχεια να ήταν διαφορετική. Ειδικά στην περίπτωση της Πεντέλης όπου για ώρα οι χειριστές του «199» απαντούσαν στους πολίτες που καλούσαν ζητώντας βοήθεια πως οι καπνοί που έβλεπαν ήταν από την Κινέτα! Δεν σηκώθηκαν ούτε τα drones τα οποία υποτίθεται πως είναι σε υπηρεσία από τις 4 Μαΐου του 2017. Συμπερασματικά στο πόρισμα επισημαίνεται πως δεν βρέθηκαν υπολείμματα εμπρηστικών μηχανισμών και ότι δεν διαπιστώθηκε δεύτερη εστία, παρά μόνο η προαναφερθείσα στον στύλο της ΔΕΗ. Μάλλον ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός θα πρέπει να ξαναδεί τις… πηγές του, εκτός και απλά εκτελούσε άνωθεν εντολές.
Τόσο πίσω από την αποκάλυψη της αλήθειας για το Μάτι όσο και για την Κινέτα βρίσκεται ο ίδιος άνθρωπος. Ένας νεαρός επιπυραγός με μακρά όμως θητεία στην πρώτη γραμμή, αλλά και σε ανακριτικά καθήκοντα. Ο Δημήτρης Λιότσιος (εικόνα 77) σήκωσε το βάρος των δύο πορισμάτων παρότι είναι εν ενεργεία αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος. Επιτέλεσε το καθήκον του χωρίς συμβιβασμούς, με την εισαγγελική διάταξη για το Μάτι να αποτελεί την καλύτερη απόδειξη, καθώς σε μεγάλο βαθμό στηρίχθηκε στις παρατηρήσεις, αποκαλύψεις και παραδοχές του πορίσματος που κατέθεσε.
 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα