Οι μνηστήρες του «Μινιόν»- Η ιστορία του πρώτου «mall» της χώρας που ήταν συνώνυμο των Χριστουγέννων

28 mins read

Σήμερα ανοίγουν οι δεσμευτικές προσφορές για το ακίνητο επί της οδού Πατησίων που φιλοξενούσε κατά το παρελθόν το πολυκατάστημα Μινιόν.

Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό έχουν κρατηθεί επτασφράγιστο μυστικό, αλλά διέρρευσε ότι κατατέθηκαν πέντε προσφορές.

Η μια από αυτές προέρχεται από τον Δημήτρη Ανδριόπουλο της εταιρίας Dimand. Επίσης, για το Μινιόν έχουν κατέβει και επενδυτές που είναι συνδεδεμένοι με την ισραηλινή αλυσίδα Brown Hotels, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι από αυτούς τελικά έχουν κατέβει στον διαγωνισμό.

Μεταξύ των υπολοίπων τριών επενδυτών φημολογείται ότι περιλαμβάνονται και ιδιώτες επενδυτές από τον ναυτιλιακό κλάδο.

 

Ποια είναι η σημερινή κατάσταση του ιστορικού κτιρίου

Το 10ώροφο ακίνητο, επιφάνειας άνω των 20.000 τετραγωνικών μέτρων, περιλαμβάνεται στις εξασφαλίσεις που έχει πάρει η Arena Investors για τη χορήγηση ενδιάμεσης χρηματοδότησης στη Folli Follie, με στόχο την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές ομολογιούχους της.

 

Το πρώτο «mall» της χώρας – Η ιστορία του θρυλικού πολυκαταστήματος

O Γιάννης Γεωργακάς ήταν η ψυχή του θρυλικού Μινιόν. Ο ιδιοκτήτης του εμπορικού καταστήματος, το οποίο είχαν συνδέσει πολλές γενιές με τα Χριστούγεννα, ξεκίνησε από ένα μικρό περίπτερο και κατάφερε να δημιουργήσει το πρώτο πολυκατάστημα στην Ελλάδα.

Το περίπτερο Μινιόν είχε τα πάντα. Έμοιαζε σαν ένα μικρό παντοπωλείο. Και από ένα περίπτερο, έγινε το πρώτο πρώτο «mall» της Ελλάδας.

Ο Γεωργακάς έκανε τους 1.000 εργαζόμενους να αισθάνονται σαν μια μεγάλη οικογένεια.  Από τη δεκαετία του 1970, γινόταν κουμπάρος στους γάμους, έδινε μπόνους σε όσους δεν καθυστερούσαν στη δουλειά ή πριμ για διακοπή καπνίσματος.

Με το πέρασμα των ετών, το πολυκατάστημα έγινε πόλος έλξης για κατοίκους του κέντρου της Αθήνας αλλά και της περιφέρειας, που έφταναν στην πρωτεύουσα και σχημάτιζαν ουρές για να ψωνίσουν.

Ο έκτος όροφος του κτιρίου ήταν αγαπημένη γωνιά μικρών και μεγάλων την περίοδο των εορτών. Άνοιγε μόνο την εορταστική περίοδο και έδινε χαρά σε όσους το επισκέπτονταν.

Το Μινιόν ήταν και το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα που καθιέρωσε τις ετήσιες εκπτώσεις. Ο πολυμήχανος ιδιοκτήτης, γέμισε το 10ωροφο κτίριο με περισσότερα από 120.000 προϊόντα, εγκατέστησε κυλιόμενες σκάλες και χρησιμοποίησε από τους πρώτους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Δεν υπήρχε προϊόν, που να λείπει μέσα από το Μινιόν. Ό,τι έψαχνες, το έβρισκες!

Όταν κάηκε το Μινιόν

Τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980, στις 3:10, μια τεράστια έκρηξη στο Μινιόν στα Χαυτεία, συνταράσσει το κέντρο της Αθήνας.

Πέντε λεπτά αργότερα, ο νυχτοφύλακας του πολυκαταστήματος «Κατράντζος σπορ», φτάνει με το ασανσέρ στον πέμπτο όροφο και τον βλέπει πνιγμένο στους καπνούς.

Στο κέντρο της πόλης επικρατεί πανικός.

Τα δύο πολυκαταστήματα καίγονται εν μέσω ασταμάτητων εκρήξεων. Είναι τέτοια η θερμότητα που εκπέμπεται, που το νερό από τις πυροσβεστικές μάνικες εξατμίζεται πριν φτάσει στο στόχο του.

Την ευθύνη για τους εμπρησμούς ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη τότε «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης ΄80».

Στην προκήρυξη που ακολουθεί τις επόμενες ημέρες, η οργάνωση καταγγέλλει τον τρόπο λειτουργίας των πολυκαταστημάτων και μιλά για εκμετάλλευση και καταπίεση των εργαζομένων.

«Να απαλλοτριώνουμε ότι χρειαζόμαστε για τις ανάγκες μας από τα αφεντικά. Ότι δεν μπορούμε ή δεν χρειαζόμαστε να το απαλλοτριώνουμε, να το καταστρέφουμε γιατί η μόνη χρησιμότητά του είναι να δίνει κέρδη στα αφεντικά – ιδιοκτήτες», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Μέχρι σήμερα, οι υποθέσεις των εμπρησμών είναι ανεξιχνίαστες και έχουν παραγραφεί δικαστικά.

Η περίοδος μετά τον εμπρησμό

Παρά τις προσπάθειες του ιδιοκτήτη και την αγάπη του κόσμου, είχε έρθει η αρχή του τέλους. Τα τεράστια οικονομικά προβλήματα δεν επέτρεπαν την επιστροφή στην λαμπρή εποχή του Μινιόν.

Τ0 1983, το Μινιόν εντάσσεται στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και περνάει στα χέρια του ελληνικού δημοσίου.

Ο ιδιοκτήτης κάνει μία τελευταία προσπάθεια το 1991 και αποκτά ξανά τον έλεγχο του Μινιόν, με τη βοήθεια συνεταίρων. Όμως, δεν κατάφερε να το κρατήσει για πολύ και αποφάσισε να πουλήσει το μερίδιό του. Το οριστικό τέλος ήρθε λίγα χρόνια αργότερα. Δυσκολίες ρευστότητας και σκληρός ανταγωνισμός, θα οδηγήσουν το Μινιόν σε λουκέτο το 1998.

Ο Γιάννης Γεωργακάς έφυγε από τη ζωή το 2002, σε ηλικία 90 ετών.

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα