Όργιο παρασκηνίου πίσω από τις δηλώσεις Στόλτεμπεργκ για διάλογο Ελλάδας- Τουρκίας

23 mins read

Μπορεί ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, να έσπευσε να προϊδεάσει, μέσω ανακοίνωσης το απόγευμα της Πέμπτης, για διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν το γνώριζε.
Η Αθήνα έσπευσε να διαψεύσει τον κ. Στόλτενμπεργκ, καθώς δεν υπήρξε καμία επικοινωνία ούτε με τον υπουργό Εξωτερικών ούτε πολύ περισσότερο με τον κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα, η προσπάθεια του να εμφανιστεί ως πρωτεργάτης ενός διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χωρίς να έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιο, προκάλεσε εκνευρισμό στην ελληνική κυβέρνηση.
Πίσω από την βιαστική κίνηση Στόλτενμπεργκ υπάρχει ένα πλούσιο παρασκήνιο. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ παρουσίασε στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών ένα έγγραφο με προτάσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και την περιγραφή ενός Νατοϊκού μηχανισμού αποφυγής ατυχημάτων και επικίνδυνων περιστατικών στην περιοχή μεταξύ δύο συμμάχων στο πλαίσιο του Οργανισμού. Οι εκπρόσωποι παρέλαβαν το έγγραφο με το περιθώριο μιας εβδομάδας για να κάνουν τις παρατηρήσεις τους.
Ακολουθώντας την υπηρεσιακή οδό, το έγγραφο Στόλτενμπεργκ μεταβιβάστηκε στο ΥΠΕΞ και στο υπ. Εθν. Άμυνας.
Η αρχική αντίδραση της Αθήνας ήλθε μέσω διπλωματικών πηγών που διέψευδαν «τεχνικές συνομιλίες», ωστόσο σημείωναν ότι η Αθήνα «συγκρατεί» την πρόθεση Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Οι διπλωματικές πηγές των Αθηνών επανήλθαν προσθέτοντας ότι «η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μιας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου».
Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό σήμερα να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Δένδια με τον Γενς Στόλτενμπεργκ.
Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Είμαστε έτοιμοι για άνευ όρων διάλογο»
Η Τουρκία αναμένει από την Ελλάδα να στηρίξει την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΝΑΤΟ για έναρξη στρατιωτικών – τεχνικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις για την επίλυση όλων των ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών.
Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ανέλαβε μια πρωτοβουλία για την μείωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και για την πρόληψη ανεπιθύμητων ατυχημάτων στη θάλασσα και τον αέρα». «Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, αυτή η πρωτοβουλία η οποία στηρίζεται και από τη χώρα μας, στοχεύει στην έναρξη στρατιωτικών – τεχνικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών εντός του ΝΑΤΟ. Αυτές οι διαπραγματεύσεις που επικεντρώνονται στην αποκλιμάκωση της έντασης και όχι στην επίλυση των διμερών ζητημάτων της Ελλάδας με την Τουρκία, στην ουσία σχετίζονται με τις συνομιλίες που είχαν γίνει προηγουμένως μεταξύ μας σε διμερές επίπεδο μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών των δύο πλευρών. Αναμένουμε από την Ελλάδα να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΝΑΤΟ».
Προστίθεται ότι «από την άλλη, θα θέλαμε με αυτή την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας είναι έτοιμη για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις για την επίλυση όλων των ζητημάτων μεταξύ της χώρας μας και της Ελλάδας προκειμένου να βρεθούν μόνιμες λύσεις σύμφωνες με το δίκαιο και την δικαιοσύνη στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα