ΑρχικήΕπικαιρότηταΠ. Δουδωνής στην Ένωση Συνταγματολόγων Ην. Βασιλείου: «Ο κορωνοϊός, η αντίδραση της...

Π. Δουδωνής στην Ένωση Συνταγματολόγων Ην. Βασιλείου: «Ο κορωνοϊός, η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και το Σύνταγμα»

Με παρέμβασή του στην ιστοσελίδα της Ένωσης Συνταγματολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου κορυφαίοι πανεπιστημιακοί του αγγλοσαξονικού χώρου τοποθετούνται πάνω σε θέματα της συνταγματική επικαιρότητας, ο Λέκτορας του Κολλεγίου Όριελ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Π.Δουδωνής αναδεικνύει τον παραδειγματικό χαρακτήρα της ελληνικής αντίδρασης στην κρίση του κορωνοϊού.

Ο Π. Δουδωνής, χαρακτηριστικά αναφέρει πως η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης καθώς η κυβέρνηση άκουσε εγκαίρως του ειδικούς ενώ η συνταγματική δομή της όχι μόνο άντεξε στην οικονομική κρίση που προηγήθηκε αλλά και άνοιξε το δρόμο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Η ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 5 του Συντάγματος, η οποία ρητά διευκολύνει τη λήψη μέτρων που ‘επιβάλλονται για την προστασία της δημόσιας υγείας ή της υγείας ασθενών, το άρθρο 44 για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και κυρίως η συνετή χρήση τους από την κυβέρνηση δημιούργησαν ένα περιβάλλον πρωτοφανούς κοινωνικής συναίνεσης στη λήψη μέτρων που αποτελεσματικά περιορίζουν τη διάδοση του κορωνοϊού. Αντίθετα με χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο όπου η λήψη μέτρων καθυστέρησε σημαντικά, μεταξύ άλλων, και για λόγους σχετιζόμενους με τη νομική της βάση, στην Ελλάδα η επιστροφή της εμπιστοσύνης προς τους ειδικούς επιστήμονες εκ μέρους του κράτους και η σώφρων χρήση των συνταγματικών διατάξεων απέδωσε καρπούς. Είναι χαρακτηριστικό, σημειώνει ο Π. Δουδωνής, πως η κύρωση των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου έτυχε στη Βουλή ευρύτερης πλειοψηφίας από την κυβερνητική ενώ, εκτός από τα «παρόν», καταψήφισε μόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον Π.Δουδωνή, αυτό που ξεχωρίζει είναι η προσεκτική εφαρμογή των διατάξεων του Συντάγματος, χωρίς παραβίαση των δικαιωμάτων και με μεγάλη αποδοχή που καταδεικνύει πως περνάμε σε μια νέα φάση συνταγματισμού στην Ελλάδα. Συνεπώς, καταλήγει το άρθρο, «το πρώην «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης είναι τώρα το Ευρωπαϊκό παράδειγμα αποτελεσματικής αντιμετώπισης της νέας πανδημίας χωρίς παρεκκλίσεις από τη συνταγματική τάξη και τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Αναλυτικά το άρθρο στο ακόλουθο link.