Σοβαρές έως και καταστροφικές συνέπειες μπορεί να έχει για την κτηνοτροφία η πανώλη στα αιγοπρόβατα.
Έπειτα από τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί σε περιοχές της Θεσσαλίας και τα χιλιάδες ζώα που έχουν θανατωθεί, αρμόδια κλιμάκια με κτηνιάτρους ήδη ελέγχουν τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου η οποία ωστόσο δεν μολύνει τον άνθρωπο.
Σημειώνεται ότι τα κρούσματα της πανώλης σε αιγοπρόβατα που εντοπίστηκαν σε επτά κτηνοτροφικές μονάδες στη Θεσσαλία προκάλεσαν ανησυχία και άμεση κινητοποίηση των αρχών για να σταματήσει η διασπορά της νόσου. Μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί πάνω από 2.000 αμνοερίφια στην περιοχή ενώ δημιουργούνται ζώνες επιτήρησης.
Την ίδια ώρα κλιμάκια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με 100 και πλέον κτηνιάτρους θα «σαρώσουν» τις περιοχές στις οποίες παρουσιάστηκαν κρούσματα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών. Ένα από αυτά, βρίσκεται στο Δομένικο Ελασσόνας και ελέγχει κτηνοτροφικές μονάδες. Η αγωνία των κτηνοτρόφων κορυφώνεται ενόσω οι έλεγχοι συνεχίζονται. Όπως λένε στο ErtNews, δεν είναι μόνο το ζωικό κεφάλαιο που κινδυνεύει, αλλά και οι ζωοτροφές, επισημαίνοντας πως το κόστος από μια πιθανή μόλυνση για μια κτηνοτροφική μονάδα είναι δυσβάστακτο και θα σημάνει οικονομική καταστροφή.
«Έχουμε 8 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην ΠΕ Τρικάλων και 1 στην ΠΕ Λάρισας. Αναφερόμαστε σε 2.407 αιγοπρόβατα τα οποία έχουν ήδη θανατωθεί και έχει προχωρήσει η υγειονομική τους ταφή. Τόσο στα Τρίκαλα όσο και στη Λάρισα έχουν οριστεί δυο ζώνες» είπε ο ΓΓ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Στρατάκος.
«Θέλω να ξεκαθαρίσω προς κάθε κατεύθυνση ότι η πανώλη των μικρών θηλαστικών δεν εγκυμονεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Είναι μια εντελώς διαφορετική οντότητα νόσων σε σχέση με αυτή που μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία και να δημιουργήσει ένα ζήτημα δημόσιας υγείας», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, κατά την διάρκεια την ενημέρωσης σχετικά με τα κρούσματα.
Στόχος του Υπουργείου είναι να μην επεκταθεί η διάχυση της νόσου και να εκριζωθεί από την χώρα. Τα άμεσα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι η δημιουργία ζώνης επιτήρησης ως και 10 χλμ και η απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτων. Η διακίνηση γάλακτος συνεχίζεται κανονικά, με υψηλή παστερίωση. Σύμφωνα με σχετική εξαγγελία, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς θα ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι που πλήττονται.
Καθυσηχαστικοί είναι οι ειδικοί, καθώς όπως υποστηρίζουν, ο ιός δεν απειλεί άμεσα τον άνθρωπο. Εφιστάται προσχή και επαγρύπνηση των κτηνοτρόφων της περιοχής να βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων και των μέτρων προστασίας.