Παπαδόπουλος: «Nέα εστία σεισμών στην Εύβοια»!

10 mins read

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με μία πρωινή ανάρτηση έκανε λόγο για νέα εστία σεισμών στην Εύβοια!
Συγκεκριμένα, σεισμός μεγέθους 3,4 Ρίχτερ καθώς και μερικοί μικρότεροι έγιναν το ξημέρωμα κοντά στα Βλαχιά, στα βορειοανατολικά από τη Μεσσάπια. Αυτό το επίκεντρο δεν αφορά τους σεισμούς στα Ψαχνά όπου η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται κανονικά.

 

 

Στα Ψαχνά, σύμφωνα με την ανάλυση της σεισμικής δράσης από το σεισμό μεγέθους 5.0 ή 4,9 στις 27/12 έως τώρα έδειξε χαρακτηριστικά γνωρίσματα μετασεισμών. Συγκεκριμένα:
1. Tο πλήθος των σεισμών μειώνεται βαθμιαία με την πάροδο του χρόνου, ακολουθώντας περίπου εκθετική μείωση ανταποκρινόμενη στο πρότυπο Omori-παγκόσμιο νόμο για τις μετασεισμικές ακολουθίες (1ο διάγραμμα).
2. Η τιμή της παραμέτρου b=1.01 (2ο διάγραμμα) δείχνει αποφόρτιση των τεκτονικών τάσεων στην περιοχή καθώς υπερβαίνει την b~0.95 που βρήκαμε για την συνήθη σεισμικότητα της περιοχής.
3. Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ενισχύεται πλέον το σενάριο ότι ο ισχυρότερος σεισμός Μ=5.0 ήταν ο κύριος.
4. Επειδή οι μετασεισμοί που έχουν καταγραφεί μέχρι την ανάλυσή μας είναι σχετικά λίγοι, και δεν υπερβαίνουν τους 100, τα προηγούμενα αποτελέσματα έχουν αρκετή αβεβαιότητα. Γι’ αυτό δεν αποκλείεται η γένεση σεισμού μεγαλύτερου του 5, αν και με μικρή πιθανότητα.
5. Αντίθετα, σημαντική παραμένει η πιθανότητα για τη γένεση μετασεισμών ισχυρότερων του Μ=3.5, το οποίο είναι το μεγαλύτερο μέγεθος μετασεισμού μέχρι τώρα. Σύμφωνα με το νόμο του Bath, το μέγεθος των ισχυρότερων μετασεισμών μπορεί να προσεγγίσουν το μέγεθος 5.

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα