ΑρχικήΕπικαιρότηταΠαπαϊωάννου και Γιασσάς εξηγούν τα πάντα για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων

Παπαϊωάννου και Γιασσάς εξηγούν τα πάντα για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων

Ο Διευθυντής της Καρδιολογικης του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών,  Σπυρος Παπαϊωάννου και ο Ογκολόγος-Παθολόγος, Στυλιανός Γιασσάς Διευθυντής της Β΄Ογκολογικής κλινικής του Ιασώ General, ήταν καλεσμένοι στο Action24 και στην εκπομπή Briefing με τον Γιώργο Πιέρρο.

Ο κύριος Παπαϊωάννου στην ερώτηση του Γιώργου Πιέρρου, αν υπάρχει  καρδιολογικός ασθενής που δεν πρέπει να εμβολιαστεί τόνισε πως «είναι επιτακτική ανάγκη οι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα να εμβολιάζονται.  Δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη. Όλοι οι ασθενείς υψηλού κινδύνου (έμφραγμα, στεφανιαία νόσο, υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια) πρέπει οπωσδήποτε», ενώ διευκρίνισε πως «τα υπάρχοντα εμβόλια τους καλύπτουν απόλυτα»

Στην ερώτηση για το αν πριν πάνε για εμβόλιο πρέπει να κάνουν κάποιες εξετάσεις ανέφερε «Να συμβουλεύονται πάντα τον γιατρό τους αλλά εν προκειμένω δεν υπάρχει αντένδειξη, δε χρειάζεται κάτι το ιδιαίτερο, απλά είναι χρήσιμη η σύμφωνη γνώμη του γιατρού μας». Όσον αφορά για το αν υπάρχει ασθενής που μπορεί να έχει χαμηλή ανοσοαπόκριση και να χρειάζεται τρίτη δόση, σημείωσε «Για αμιγώς καρδιολογικό ασθενή όχι».

«Μπορούν να έχουν κανονική ζωή και να είναι άνετοι» είπε για το αν οι καρδιολογικού ασθενείς μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα έχοντας εμβολιασμένους κοντά τους. Ενώ για τον αν υπάρχουν ασθενείς που έχουν νοσήσει ενώ είναι εμβολιασμένοι  είπε «Προσωπικά, έχω ένα παράδειγμα ασθενούς με καρδιακή ανεπάρκεια που είχε εμβολιαστεί και νόσησε αλλά το πέρασε πολύ ήπια χωρίς επιπλοκή, σαν ένα κρυολόγημα».

Για τα νέα εμβόλια που δρομολογούνται ο κύριος Παππαϊωάνου είπε «Όπως και με τα εμβόλια της γρίπης κάθε χρόνο ανάλογα με τα στελέχη αναπροσαρμόζονται .Τα εμβόλια mRna μπορούν να τροποποιηθούν τόσο γρήγορα που αντιμετωπίζουν κάθε παραλλαγή. Βασικό είναι πάντως να προχωρήσουμε με τα υπάρχοντα τα οποία καλύπτουν όλες τις μεταλλάξεις».

Από την πλευρά του ο Ογκολόγος – Παθολόγος, Στυλιανός Γιασσάς στην ερώτηση αν συστήνει τον εμβολιασμό στους ογκολογικούς ασθενείς τόνισε πως «Ναι είναι απαραίτητο, έχουν  μεγαλύτερο κίνδυνο αν νοσήσουν να απειληθεί η ζωή τους ακόμα και 10 φορές περισσότερο. Ο εμβολιασμός θα τους προστατέψει».

Για τους ασθενείς που βρίσκονται ήδη σε θεραπεία, αν υπάρχει περίπτωση το εμβόλιο να έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα ανέφερε «Από τι φαίνεται όχι σε mrna, ενδεχομένως το AstraZeneca να πρέπει να το αποφύγουν στη συγκεκριμένη φάση εκτός αν είναι ασθενής που έχει ολοκληρώσει θεραπεία και έχουν περάσει 6 μήνες, τότε θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει AstraZeneca.

Ο κύριος Γιασσάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενισχυτικής δόσης για ογκολογικούς ασθενείς «ανοσοκατασταλμένοι ή  με αυτοάνοσα νοσήματα ενδεχομένως να έχουν μια παρακολούθηση, ίσως κάνουν πιο γρήγορα 3η δόση». Επίσης είπε πως «έχει  ογκολογικούς ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί και όλοι το πέρασαν πολύ ελαφρά ή χωρίς καθόλου συμπτώματα».

Για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρα είπε πως «Θα ακούσετε πολλές και διαφορετικές απόψεις. Προσωπικά πιστεύω η εξάπλωση είναι επιθετική αλλά δε νοσούν τόσο βαριά οι πάσχοντες από Covid. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουμε πολλές εισαγωγές. Δεν έχουμε όμως ασθενείς με διασωλήνωση ή σε πολύ σοβαρή κατάσταση ή πολλούς θανάτους». Και συμπλήρωσε πως «πρέπει να εμβολιαστούν άπαντες. Πιστεύω όμως ότι η νόσος θα είναι πιο ήπια και πηγαίνουμε σε ύφεση».

Τέλος για εμβόλια mrna και τον δρόμο που ανοίγουν στην αντιμετώπιση του καρκίνου είπε «Αυτό διαδραματίζεται την τελευταία 10ετια. Θα παίξουν καθοριστικά ρόλο.. Πολύ σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα. Θα μετατρέψουν τον καρκίνο σε χρόνιο νόσημα»..