Παραιτήθηκαν όλοι οι γιατροί της ΜΕΘ του νοσοκομείου Ρεθύμνου

28 mins read

Σοβαρές αντιδράσεις, που οδήγησαν στην υποβολή παραίτησης από το σύνολο – και των πέντε γιατρών – της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, προκάλεσε η απόφαση της διοίκησης του ιδρύματος να στείλει «διαταγή» στους εντατικολόγους, προκειμένου να κάνουν εφημερίες για την διακομιδή ασθενών, εφόσον αυτό χρειαστεί.

Η απόφαση, όπως αναφέρει το goodnet.gr, ελήφθη την περασμένη Παρασκευή και χθες, Τρίτη, οι πέντε εντατικολόγοι παρέδωσαν στον διοικητή Λευτέρη Μαρκάκη την παραίτηση τους, αντιδρώντας, όπως τονίζουν, στην συνεχή προσπάθεια ανάληψης αρμοδιοτήτων πέραν των δικών τους.

«Αποκορύφωμα» ήταν η εντολή για τις διακομιδές ασθενές όλων των τμημάτων του νοσοκομείου, όπως αναφέρουν οι πέντε ιατροί στην επιστολή παραίτησης, ενώ την ίδια στιγμή τονίζουν ότι καθημερινά η πίεση του συστήματος είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Στην επιστολή τους οι γιατροί υποστηρίζουν ότι εξωθούνται να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους γιατί η διοίκηση «μας αναγκάζει κλιμακούμενα εδώ και μεγάλο διάστημα να αναλάβουμε καθήκοντα πέραν των αρμοδιοτήτων μας και της επιστήμης μας, καθιστώντας την ήδη πιεσμένη δουλειά μας, που είναι εντός της μονάδας, δευτερεύουσα και επισφαλή τόσο για τους νοσηλευόμενους της ΜΕΘ όσο και για τους γιατρούς της».

Οι γιατροί, Χαράλαμπος Μαρκάκης (συντονιστής διευθυντής), Ηλίας Σαμιώτης (διευθυντής), Δέσποινα Καμπουράκη (διευθύντρια), Αναστασία Πεντάρη (επιμελήτρια Α΄) και Αικατερίνη Κυρίτση (επιμελήτρια Β΄), συμπληρώνουν πως έχουν «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου με πολλαπλά υπομνήματα εδώ και πολύ καιρό, αλλά η διοίκηση όχι μόνο μας αγνοεί παντελώς, αλλά επιπλέον μας επιφορτώνει καθημερινά με επιπλέον καθήκοντα, με αποκορύφωμα το “εντέλλεσθε” για τις διακομιδές των ασθενών οποιουδήποτε τμήματος του νοσοκομείου και του ΤΕΠ».

Ξανθός: Ανεξέλεγκτη η κρίση στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου 

«Η κρίση που σοβεί εδώ και καιρό στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Επειδή η πανδημία αύξησε την πίεση στο σύστημα αλλά κυρίως επειδή το Υπουργείο Υγείας και η 7η ΥΠΕ δεν είχαν την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα να στηρίξουν το ΕΣΥ και το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού. Οι ταυτόχρονες παραιτήσεις όλων των γιατρών της ΜΕΘ δεν είναι απλώς μια κραυγή αγωνίας, δεν είναι ένα καμπανάκι κινδύνου, είναι ένα ηχηρό μήνυμα εξάντλησης αντοχών και λειτουργικής κατάρρευσης του νοσοκομείου», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Ξανθός.

Οπως αναφέρει ο κ. Ξανθός, επιβεβαιώνεται με δραματικό τρόπο πόσο άστοχη και υπονομευτική για την προοπτική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου ήταν η εξαίρεσή του από την ενίσχυση των ΜΕΘ (με κλίνες και προσωπικό) που σχεδίασε το Υπουργείο Υγείας. Ενώ η ΜΕΘ και το προσωπικό της κλήθηκαν χωρίς στήριξη να αναπτύξουν επιπλέον κλίνες και να νοσηλεύσουν περιστατικά Covid, δεν υπήρξε η παραμικρή μέριμνα να στελεχωθεί με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αντί για έμπρακτη αναγνώριση της διαχρονικής προσφοράς της ΜΕΘ στην αξιόπιστη λειτουργία του νοσοκομείου και στην ποιότητα και της δημόσιας περίθαλψης στο νομό, η Διοίκηση του νοσοκομείου και της 7η ΥΠΕ αποφάσισαν να την υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο, υποχρεώνοντας τους γιατρούς της να αναλάβουν, πέραν της φροντίδας των νοσηλευόμενων ασθενών, και την ευθύνη της διασωλήνωσης βαρέως πασχόντων στο ΤΕΠ και τις διακομιδές σοβαρών περιστατικών από οποιοδήποτε τμήμα του νοσοκομείου! Αυτό είναι μια πρωτοφανής για τα χρονικά του ΕΣΥ απαίτηση, η οποία ακυρώνει τον ρόλο εξειδικευμένων εντατικολόγων και υποβαθμίζει το ιατρικό έργο σε ένα τμήμα ζωτικής σημασίας όπως η ΜΕΘ. Και μάλιστα στην αιχμή του 4ου επιδημικού κύματος και της αυξημένης ζήτησης κλινών ΜΕΘ σε όλη τη χώρα.

Είναι προφανές λοιπόν γιατί οι γιατροί της ΜΕΘ εξωθήθηκαν σε παραίτηση. Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι πλέον στο χείλος του γκρεμού. Ή θα προκύψει μια γενναία παρέμβαση επιβίωσης και προοπτικής, με ουσιαστική και μόνιμη ενίσχυση όλων των κρίσιμων “κρίκων” του ( ΤΕΠ, ΜΕΘ, Αναισθησιολογικό, Παθολογική, κλινική Covid, εργαστήρια κ.λπ.) ή η πορεία απαξίωσης του Ιδρύματος θα είναι μη αναστρέψιμη. Η επιλογή είναι αποκλειστική ευθύνη της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και συνολικά της κυβέρνησης».

Facebook Comments