ΑρχικήΕπικαιρότηταΠάτρα: Γιατί είναι δύσκολη η εξιχνίαση της υπόθεσης θανάτου των κοριτσιών -...

Πάτρα: Γιατί είναι δύσκολη η εξιχνίαση της υπόθεσης θανάτου των κοριτσιών – Τι λένε ειδικοί

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση θανάτου των τριών κοριτσιών στην Πάτρα. Ωστόσο, πολλά είναι τα ζητήματα που καθιστούν δύσκολη την εξιχνίαση της υπόθεσης.

«Μέσα στο πλαίσιο της έρευνας είναι απαραίτητος και ο γονιδιακός έλεγχος στους γονείς και τα παιδιά. Έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και να δούμε όλο το γονιδίωμα και οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτό. Πρέπει να ολοκληρωθεί όλος ο έλεγχος, τοξικολογικός και ιστολογικός, που είναι σε εξέλιξη», δήλωσε στην ΕΡΤ η ιατρός Ελένη Φρυσίρα, με αφορμή την εισαγγελική έρευνα.

Υπάρχουν και τεχνικής φύσεως προβλήματα στην έρευνα

Μία η ημέρα μετά την ανακοίνωση της οικογένειας που ζήτησε να σταματήσει η συκοφάντησή της ως προς τα αίτια της τραγωδίας, η επίκουρη καθηγήτρια Κλινικής Γενετικής δήλωσε ότι η προσπάθεια εξιχνίασης των θανάτων δεν είναι πάντα εύκολη. «Υπάρχουν και τεχνικής φύσεως προβλήματα που μπορεί να δυσκολεύουν ένα σαφές αποτέλεσμα. Υπάρχουν και άλλοι επιγενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν», είπε η κ. Φρυσίρα και συμπλήρωσε ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι την ανακοίνωση των τελικών ευρημάτων.

Ωστόσο, την ώρα που το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης φουντώνει και την υπόθεση έχει αναλάβει το τμήμα Ανθρωποκτονιών, που διερευνά τα αίτια των ανεξιχνίαστων θανάτων των ανήλικων κοριτσιών, η επίκουρη καθηγήτρια Κλινικής Γενετικής απέφυγε να σχολιάσει γιατί οι γιατροί έγραψαν “απροσδιόριστη αιτία θανάτου”.

Γιατί μπορεί να μείνει ανεξιχνίαστη η υπόθεση

“Αυτή τη στιγμή μπορούμε να ξέρουμε μόνο τι δεν έχει συμβεί και όχι τι έχει συμβεί” αναφέρει με νόημα ο καθηγητής Παθολογίας και Καρδιολογίας, Περικλής Νταβλούρος, που είναι γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, σχετικά με την υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα.

Στον απόηχο της δήλωσης της οικογένειας, που ζήτησε σεβασμό στις δημόσιες αναφορές για το θέμα, ο γιατρός εξήγησε στον ΑΝΤ1 αναφερόμενος στο πώς λειτούργησε ο απινιδωτής λίγο πριν η μικρή Τζωρτζίνα πεθάνει, ότι “αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο απινιδωτής στην μικρή Τζωρτζίνα δεν έχει καταγράψει μια επικίνδυνη, θανατηφόρα αρρυθμία από αυτές που επιφέρουν τον θάνατο”.

“Ποσοστό έως 30% των θανάτων παιδιών και νέων παραμένει ανεξιχνίαστο”

“Στον αιφνίδιο θάνατο παιδιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με ελληνική μελέτη, ευθύνεται κυρίως η καρδιά, όμως υπάρχουν και άλλα αίτια. Σε πολλές περιπτώσεις, παρά τις εξετάσεις και την ενδελεχή έρευνα, μπορεί και να μην βρούμε ποτέ τίποτα. Μεγάλο ποσοστό τέτοιων περιστατικών παραμένει ανεξιχνίαστο”, επεσήμανε με νόημα ο κ. Νταβλούρος.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, υπογράμμισε πως “ένας προγεννητικός έλεγχος το πιθανότερο είναι να μην μας βοηθούσε να βρούμε κάτι, εκτός εάν κάποιος στην οικογένεια είχε κάποιο γνωστό πρόβλημα”.

Προσέθεσε ότι “δεν είναι κληρονομικές όλες οι γονιδιακές παθήσεις. Το ότι δεν έδειξε κάτι ο γονιδιακός έλεγχος δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει πρόβλημα”, ενώ επανέλαβε εμφατικά πως “ποσοστό έως 30% των θανάτων παιδιών και νέων, παραμένει ανεξιχνίαστο σε όλον τον κόσμο”.

Παράλληλα, μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”, ο Κωνσταντίνος Τσιούφης, καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι τον πρώτο λόγο για την υπόθεση πλέον, έχουν οι δικαστικές Αρχές που έχουν τον πλήρη φάκελο και οι θεράποντες ιατροί που ξέρουν πολύ περισσότερα για το ιστορικό του ασθενούς”.

Τι συνέβη με τον απινιδωτή 

Οι απινιδωτές είναι σωτήρια μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ανιχνεύουν αν κάτι δεν πάει καλά στον ρυθμό της καρδιάς και από τη στιγμή που θα ανιχνεύσουν μια κακιά αρρυθμία, θα δώσουν ρεύμα και θα διακόψουν την αρρυθμία και αυτό το κάνουν πάντα με επιτυχία”, επισήμανε.

“Είναι αποτελεσματικοί όταν η καρδιά έχει μια παροδική δυσλειτουργία και αυτό είναι μέχρι ενός ορισμένου σημείου. Αν δεν προηγήθηκε αρρυθμία δεν είχε κανένα λόγο το μηχάνημα να προχωρήσει”, λέει ο κ. Τσιούφης, τονίζοντας ότι η περίπτωση δυσλειτουργίας ενός απινιδωτή είναι μηδαμινή.