ΑρχικήΕπικαιρότηταΠαυλάκης: «Ανοίγουν τα σχολεία, θα κολλήσουν τα παιδιά και μετά οι οικογένειες»

Παυλάκης: «Ανοίγουν τα σχολεία, θα κολλήσουν τα παιδιά και μετά οι οικογένειες»

Με δύο αναρτήσεις του, ο καθηγητής – γιατρός στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, παίρνει θέση για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και το σενάριο lockdown.

Για τα σχολεία:

Να ανοίξουν. Θα κολλήσουν όλα τα παιδιά, δηλαδή σε μερικές μέρες θα κλείσουν πολλές τάξεις αν βγει ο κανόνας ότι η τάξη κλείνει με 30% μολυσμένους. Άρα η διδακτική διαδικασία θα διαταραχτεί σοβαρά και γρήγορα, οι γονείς θα πρέπει να έχουν απρόβλεπτα προβλήματα από τη μόλυνση που θα επηρεάζει τη δουλειά τους.

Τα μολυσμένα παιδιά θα γυρίσουν και θα κάτσουν στο σπίτι, οπότε όλοι οι υπόλοιποι στο σπίτι θα μολυνθούν και θα νοσήσουν.

Τι θα γίνει αν καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολείων για 1-2 εβδομάδες; Η ελπίδα είναι ότι θα περάσει γρήγορα η κορυφή του επιδημικού κύματος και τα σχολεία θα ανοίξουν σίγουρα κάτω από καλύτερες συνθήκες. Όπως έχουμε πει, το τσουνάμι δεν βαστάει πολύ αλλά μπορεί να αφήσει πίσω του καταστροφή. Οι λιγότερες μολύνσεις θα βοηθήσουν την ταχύτερη λήξη του τσουναμιού. Θα γλιτώσουν επίσης όσα σπιτικά έχουν μείνει αμόλυντα, αν τα παιδιά τους δεν γυρίσουν μολυσμένα. Θα γλ,ιτώσουν και εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά τη μόλυνση, πριν εμβολιαστούν.

Τα περασμένα χρόνια σάς έλεγα περιμένετε να μολυνθείτε εμβολιασμένοι. Κάντε πρώτα το εμβόλιο γιατί αυτό θα δώσει τεράστια προστασία. Αυτό βγαίνει αληθινό. Τώρα για 1-2 εβδομάδες μάς έπιασε η βιασύνη να μολύνουμε όλα τα παιδιά, πριν εμβολιαστούν. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα πολλές παιδιατρικές περιπτώσεις.
Τα μακροχρόνια επακόλουθα της μόλυνσης δεν είναι γνωστά, αλλά ξέρουμε ότι ο ιός αφήνει πολλά προβλήματα σε ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που έχουν χρόνια νόσο.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω, είναι γιατί όσοι ξέρουν από οικονομικά της υγείας δεν εξηγούν στην κυβέρνηση το συνολικό κόστος της επιδημίας που είναι χαμένες ζωές, χαμένα χρόνια εργασίας, υποστήριξη χρόνιων ασθενών κ.λπ. Από αυτή τη σκοπιά, περιοριστικά μέτρα και κλεισίματα που διαρκούν εβδομάδες ακούγονται πολύ συμφέροντα από οικονομικής απόψεως.

Υποθέτω ότι οι επιδημιολόγοι των επιτροπών κάνουν εισήγηση στην κυβέρνηση, τώρα άκουσα ότι η κυβέρνηση θα κάνει την εισήγηση και οι επιδημιολόγοι θα την εγκρίνουν.

Ιδωμεν…


Για τα λοκντάουν:

Όπως και με τα σχολεία, κανείς δεν προτείνει παρατεταμένα κλεισίματα. Όλοι συμφωνούμε ότι η παραγωγικές οικονομικές δραστηριότητες πρέπει να συνεχιστούν. Αλλά μια μικρή παύση ή άλλοι περιορισμοί κατά περίπτωση μπορεί να είναι χρήσιμη, αναγκαία και κάποτε σωτηρία.

Σε περιόδους όπως πριν τις γιορτές, όταν προειδοποιούσαμε για το επαπειλούμενο τσουνάμι, περιορισμοί για λίγο χρονικό διάστημα, αν επιβάλλονται σωστά και κατάλληλα, μπορούν να αποτρέψουν ή να μετριάσουν καταστροφές. Ήπια μέτρα κρατώντας τον ιό σε χαμηλά επίπεδα είναι και η κεντρική ιδέα την ευρωπαϊκής στρατηγικής, αν και δεν ακολουθείται τελείως.

Εγώ πάντως εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο μόνος καλός ιός είναι ο ψόφιος.

Το καλύτερο θα ήταν να μην αφήναμε τον ιό να επεκταθεί σε όλη τη γη. Τώρα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό αλλά όχι να πεθαίνουμε από τον ιό.