Πέραμα: Τι λένε οι Αστυνομικοί – Ποιες αλλαγές έρχονται στους κανόνες εμπλοκής

17 mins read

Φως στα όσα συνέβησαν στο Πέραμα την ημέρα της καταδίωξης προσπαθούν να δώσουν οι Αστυνομικοί μέσω των καταθέσεών τους.

«Βλέποντας τη πορεία του οχήματος πήδηξα από την μηχανή και έτρεξα να πάρω κάλυψη. Γύρισα και είδα το αυτοκίνητο να χτυπάει και στην κυριολεξία να ‘καβαλάει’ τη μηχανή που οδηγούσε ο οδηγός μου, ο οποίος εκείνη τη στιγμή σερνόταν για να αποφύγει να τον πατήσει το αυτοκίνητο. Εγώ εκείνη τη στιγμή βλέποντας αυτό το πράγμα, έβγαλα το όπλο μου και έριξα τρεις φορές προς το αυτοκίνητο» αναφέρει ένας από τους αστυνομικούς παρασύρθηκε από το όχημα του 20χρονου.

Παράλληλα, ένας ακόμη από τους 7 αστυνομικούς που βρισκόταν στο σημείο περιέγραψε τα εξής:
«Χτύπησε την μηχανή που οδηγούσα, με έριξε στο οδόστρωμα και η μηχανή έπεσε πάνω μου και με πλάκωσε. Το όχημα συνέχισε να έρχεται προς τα πάνω μου με σκοπό να με εξουδετερώσει αλλά ευτυχώς ο συνοδός μου, σύρθηκε και πρόλαβε να με τραβήξει για να με πάρει από το σημείο λίγο πριν με χτυπήσει το αμάξι».

Την ίδια στιγμή την Παρασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα που έχει διατάξει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος για την επιχειρησιακή αξιολόγηση των κινήσεων των αστυνομικών και μάλιστα αναμένεται να δρομολογηθούν και αλλαγές στην διαδικασία αξιολόγησης εμπλοκής και ανταπόκρισης αστυνομικών σε διαβαθμισμένα συμβάντα με την αντίστοιχη εκπαίδευση και εφαρμογή τους στο πεδίο δράσης.

Επισημαίνεται πως δεν υπάρχει εντολή της φυσικής ηγεσίας του σώματος για διακοπή των καταδιώξεων αλλά είναι πρωτοβουλία του αξιωματικού στο κέντρο επιχειρήσεων όπου αξιολογεί την επικινδυνότητα των περιστατικών. Χαρακτηριστικό της ασυνεννοησίας που παρατηρήθηκε ανάμεσα στις επικοινωνίες των αστυνομικών στο συγκεκριμένο περιστατικό είναι το γεγονός, ότι ο αξιωματικός στο κέντρο επιχειρήσεων ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα της καταδίωξης βρισκόταν στην τουαλέτα, χωρίς να έχει αντικατασταθεί και όταν επέστρεψε άκουσε τις διαβιβάσεις για πυροβολισμούς και εμβολισμούς συναδέλφων.

Δύο τραύματα εντοπίστηκαν στη σορό του 20χρονου-Τι έδειξε η νεκροψία

Σύμφωνα με την νεκροτομή της σωρού του 20χρονου θύματος το θύμα φέρει δυο διαμπερή τραύματα, ένα αριστερά στον θώρακα και ένα στην κοιλιακή χώρα. Το θανατηφόρο πλήγμα είναι αυτό στον θώρακα όπου υπήρχε πνεύμονα

Επίσης στο σημείο της συμπλοκής, εντοπίστηκαν 38 κάλυκες από τα όπλα των αστυνομικών, τα οποία μεταφέρονται στη διεύθυνση εγκληματικών ερευνών για να γίνει βαλλιστική εξέταση

Μάλιστα, καθώς τα τραύματα είναι διαμπερή, δεν αναμένεται να διαπιστωθεί ποιο ήταν το όπλο από το οποίο έφυγε η σφαίρα που τραυμάτισε θανάσιμα τον 20χρονο.

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα