Πέθανε 8χρονο αγοράκι από διφθερίτιδα – Δεν είχε κάνει όλες τις δόσεις του εμβολίου

39 mins read

Σοκάρει η τραγική είδηση ότι αγοράκι ηλικίας μόλις 8 ετών έχασε τη ζωή του στο νοσοκομείο Παίδων με πιθανή αιτία την οξεία λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος από το βακτήριο της διφθερίτιδας καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε εμβολιαστεί επαρκώς.

Ανακοίνωση από το Γενικό Νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ ΑΘηνών ​«ΠΑΝ. & ΑΓΛΑΪΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ​

Στις 22/11/2019 προσήλθε στο ΓΝΠΑ «Π. & Α. Κυριακού» ο ασθενής Δ.Α. ηλικίας 8 ετών, με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας. Κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του ασθενούς στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό. Ο ασθενής κατέληξε στις 26/11/2019 με πιθανή αιτία θανάτου οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα. Εστάλη για νεκροτομή. Από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε στις 27/11/2019 κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae).

Νωρίτερα

Σύμφωνα με πληροφορίες του DailyPost.gr και του MarketNews.gr, το παιδί ήταν ελληνικής καταγωγής και είχε χάσει τους φυσικούς του γονείς. Ζούσε με ανάδοχη μητέρα η οποία και ήταν μαζί του στο νοσοκομείο.

Οι ιατρικές εξετάσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί έως τώρα και η επίσημη ενημέρωση από το νοσοκομείο αναμένεται εντός της ημέρας.

Το περιστατικό δημοσιοποιήθηκε από τον διευθυντή παιδιατρικής κλινικής γνωστού ιδιωτικού νοσοκομείου, Γεώργιο Τσόλα, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook.

Ο κ. Τσόλας έγραψε: «Πρώτο κρούσμα και ΘΑΝΑΤΟΣ από ΔΙΦΘΕΡΙΤΙΔΑ στην Ελλάδα μετά από 28 χρόνια σε παιδί ηλικίας 8 ετών, παντελώς ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟ, χθες σε Νοσοκομείο Παίδων των Αθηνών.
ΔΙΦΘΕΡΙΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝ ΕΤΕΙ 2020!!! Ποιος να το φανταζόταν;
Ιδού πού οδηγούν την κοινωνία οι ανεύθυνοι αρνητές των εμβολιασμών.
Κρίμα για το παιδάκι, κρίμα για όλα τα παιδάκια που έχουν τόσο ανεύθυνους γονείς! Κρίμα και αμαρτία!
Αναμένω επιτέλους να λάβουν θέση και δράση η Πολιτεία και ο Ιατρικός Κόσμος»

https://www.facebook.com/tsolasg60/posts/2522155984695767

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της μολυσματικής νόσου που καταγράφεται μετά από τρεις δεκαετίες στη χώρα μας.


Τι είναι η διφθερίτιδα

Η διφθερίτιδα είναι οξεία λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae. Μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα. Η λοιμογόνος δύναμή του εξαρτάται από την επιμόλυνσή του από λυσιγόνο βακτηριοφάγο που περιέχει γονίδιο υπεύθυνο για παραγωγή της τοξίνης. Η νόσος που προκαλεί χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό, και μια προσκολλημένη μεμβράνη (μια ψευδομεμβράνη) στις αμυγδαλές, στο φάρυγγα και / ή στη ρινική κοιλότητα. Μια ηπιότερη μορφή της διφθερίτιδας μπορεί να περιορίζεται στο δέρμα. Οι λιγότερο κοινές συνέπειες περιλαμβάνουν μυοκαρδίτιδα (περίπου 20% των περιπτώσεων) και περιφερική νευροπάθεια (περίπου 10% των περιπτώσεων). Η διφθερίτιδα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται από την άμεση φυσική επαφή ή με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων. Ο χρόνος επώασης της νόσου έχει εύρος 2-6 ημέρες και αφορά συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους, ενώ στα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών, τα μητρικά αντισώματα είναι η ασπίδα προστασίας τους.

Στο αρχικό της στάδιο η διφθερίτιδα μοιάζει με τις λοιμώξεις του ρινοφάρυγγα, αλλά σύντομα μία λευκή μεμβράνη καλύπτει την επιφάνεια του λάρυγγα, του φάρυγγα και του εσωτερικού της μύτης, βοηθώντας τον ειδικό να φθάσει στη σωστή διάγνωση. Tο βακτηρίδιο της διφθερίτιδας προκαλεί την παραγωγή μίας τοξίνης, η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις σε διάφορα όργανα του σώματος. Ωστόσο, είναι ασθένεια που θεραπεύεται μετά από 3 εβδομάδες περίπου, χωρίς να αφήνει κανένα πρόβλημα. Tο τελευταίο κρούσμα διφθερίτιδας στην Eλλάδα παρουσιάστηκε το 1970 και επανεμφανίστηκε το 2019 με θάνατο οκτάχρονου παιδιού που δεν είχε εμβολιαστεί κατά της ασθένειας.

Ο εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας γίνεται με το τριπλό εμβόλιο DTaP ή DTP (τέτανος-διφθερίτιδα-κοκκύτης) και το διπλό εμβόλιο Td (τέτανος-διφθερίτιδα). Το DTaP εμβόλιο γίνεται σε εφήβους για ανοσοποίηση έναντι της ασθένειας που προκαλεί το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (αλλά και έναντι του τέτανου και του κοκκύτη), ενώ το Td γίνεται σε παιδιά κάτω των 7 ετών διότι για κάποιο λόγο δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο του κοκκύτη. Απαιτούνται επαναληπτικές δόσεις ανά 10 χρόνια προκειμένου να διατηρείται καλό επίπεδο ανοσίας. Για τις επαναληπτικές δόσεις του εμβολίου χρησιμοποιείται το Td. Κατά συνέπεια:

  • Συστήνεται μία δόση του Tdap σε εφήβους που έχουν κάνει το DTaP ή το DTP κατά την παιδική ηλικία, αλλά παρέλειψαν την επαναληπτική δόση του Td. Προτιμάται να γίνεται κατά την ηλικία των 11-12 ετών.
  • Οι έφηβοι που δεν έχουν κάνει όλες τις προγραμματισμένες δόσεις του DTaP ή DTP θα πρέπει να τις συμπληρώσουν με συνδυασμό των Td και Tdap εμβολίων. To Tdap μπορεί να δοθεί και ταυτοχρόνως με άλλα εμβόλια.
  • Η επανάληψη του εμβολίου συνίσταται και στους ενήλικες, δεδομένου ότι τα οφέλη του μειώνονται με την ηλικία χωρίς συνεχή επανέκθεση. Επίσης, συνίσταται ιδιαίτερα για εκείνους που ταξιδεύουν σε περιοχές όπου η νόσος παρουσιάζει υψηλό επιπολασμό.

Το μέγα φάουλ της ΕΡΤ πέρσι στην εκπομπή του Αρβανίτη

Ο νυν ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Αρβανίτης, πέρυσι στην εκπομπή του «Άλλη Διάσταση» στην ΕΡΤ επέλεξε να μιλήσει για τα εμβόλια βάζοντας τίτλο «Σώζει ή απειλεί ζωές το εμβόλιο», δηλαδή έθετε σε αμφισβήτηση τα εμβόλια μέσω της δημόσιας τηλεόρασης με την καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, να απαντά στους αντιεμβολιαστές ότι «είναι εγκληματικό σε προσωπικό και σε κοινωνικό επίπεδο να μην εμβολιάζει κανείς τα παιδιά του».

Νέα γκάφα της ΕΡΤ με τα ιατρικά εμβόλια -Εθεσε ερώτημα αν σώζουν ή... απειλούν ζωές

Βέβαια και ο τότε υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, είχε δηλώσει ότι «ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός αλλά βασίζεται και διασφαλίζεται με τη συναίνεση των γονέων».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα