ΑρχικήΕπικαιρότηταΠιθανό ολιγοήμερο lockdown στην Αττική

Πιθανό ολιγοήμερο lockdown στην Αττική

Γίνονται προσπάθειες να αποφευχθεί και συζητάται να επιβληθούν πρώτα κι άλλα περιοριστικά μέτρα στην Αττική προτού φτάσουμε στο απευκταίο σενάριο ενός ολιγοήμερου lockdown, όμως είναι μία επιλογή που όχι μόνο βρίσκεται στο τραπέζι, αλλά κάθε μέρα κερδίζει και περισσότερο έδαφος.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 359 κρούσματα του ιού,  με τον συνολικό αριθμό των περιστατικών πλέον να ανέρχεται σε 14.400. Από τα 322 εγχώρια κρούσματα, 212 εντοπίστηκαν στην Αττική.
Κυβέρνηση και ειδικοί επιστήμονες έδιναν χθες ένα περιθώριο δέκα ημερών προκειμένου να δουν εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την Αττική, «το επίκεντρο» της επιδημίας στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, αποδώσουν.
Σε αντίθετη περίπτωση, δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο επαναφοράς ενός –ολιγοήμερου αυτή τη φορά– lockdown. Και όπως δήλωσε χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, «προσαρμοζόμαστε σ’ ένα δυναμικό φαινόμενο και παίρνουμε όποιο μέτρο χρειάζεται». 
Και χθες οι ειδικοί επιστήμονες και η κυβέρνηση απηύθυναν έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ενώ επανέλαβαν την ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αναφέρει «Ας φροντίσουμε όλοι, τηρώντας τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί, να βάλουμε φρένο στα αυξημένα κρούσματα που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες. Αν δεν το κάνουμε, το κοινωνικό και οικονομικό κόστος θα είναι μεγαλύτερο».
Σε ίδιο ύφος κινήθηκε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, όπου επισήμανε ότι εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν αποδώσουν τις επόμενες δέκα ημέρες με δύο εβδομάδες, τότε το επόμενο βήμα θα είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών, ενώ πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που εφαρμοστεί lockdown αυτό θα είναι εβδομαδιαίας διάρκειας.
Ματίνα Παγώνη: Λογικό ένα δεκαπενθήμερο lockdown στην Αττική
Από την πλευρά της, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι «Είναι λογικό να έχουμε 15 μέρες lockdown στην Αττική».
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στην εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού «με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων εννοείται το lockdown στην Αττική».
Διευκρίνισε δε ότι αυτό θα καθοριστεί από τρείς παράγοντες που είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, ο αριθμός νοσηλευομένων και ο αριθμός διασωληνωμένων.
Αν αυτές οι τρεις παράμετροι συνεχίσουν να ανεβαίνουν τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και λογικό είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα, πρόσθεσε. Η ίδια υπενθύμισε ότι τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν και οι γρίπες.
Η κ. Παγώνη επεσήμανε πως οικονομικά δεν αντέχουμε νέο lockdown αλλά προηγείται η υγεία για να αποφύγουμε εικόνες Ιταλίας, Αγγλίας κλπ ενώ τόνισε πως επειδή τα πράγματα δεν είναι καλά, υπάρχει σχέδιο να μπουν τρία νέα μεγάλα νοσοκομεία το Γεννηματά, το Λαϊκό και το Ιπποκράτειο για να βοηθήσουν τα υπόλοιπα σε σχέση με τον κορωνοϊό και άλλα 40 κρεβάτια ΜΕΘ.
Αρνητικοί σε νέο lockdown Κοτανίδου – Δερμιτζάκης
Αντίθετα, Κοτανίδου και Δερμιτζάκης, μιλώντας χθες στο Action24 εκτιμούν ότι δεν θα είναι αποδοτικό ένα lockdown αυτή τη στιγμή , καθώς μόλις λήξει και επανέλθουν οι φυσιολογικοί ρυθμοί ζωής, τα κρούσματα θα φτάσουν σύντομα τα προ lockdown επίπεδα.