ΑρχικήΕπικαιρότηταΠοια θα είναι τα προνόμια των εμβολιασμένων- Από Σεπτέμβριο και στην Ελλάδα

Ποια θα είναι τα προνόμια των εμβολιασμένων- Από Σεπτέμβριο και στην Ελλάδα

Η συζήτηση για το αν θα έχουν συγκεκριμένα προνόμια οι εμβολιασμένοι έχει ανοίξει παγκοσμίως και ο σχετικός προβληματισμός με το πως, πού και πότε, απασχολεί τόσο τους ηγέτες των χωρών όσο και την επιστημονική κοινότητα.

Τα προνόμια, οι συγκεκριμένες ελευθερίες, ενδεχομένως να δώσουν στους ιδιοκτήτες τους την ευκαιρία να ταξιδέψουν, να παρακολουθήσουν μαζικές εκδηλώσεις και γενικά να επιστρέψουν στη ζωή σχεδόν όπως ήταν πριν από την πανδημία.  Άλλωστε η ιδέα δεν είναι νέα, παρόμοια έγγραφα με το σημερινό πιστοποιητικό εμβολιασμού χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας καταπολέμησης της πολιομυελίτιδας και άλλων ασθενειών, χωρίς φυσικά να υπάρχει τότε η βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας.

Όπως τα άτομα έχουν την ελευθερία να επιλέξουν εάν θα εμβολιαστούν ή όχι, οι αεροπορικές εταιρείες, οι διοργανωτές συναυλιών και τα εστιατόρια έχουν την ελευθερία να επιβάλλουν διακρίσεις μεταξύ εμβολιασμένων και μη, αναφέρει η δανέζικη εφημερίδα Jyllands-Posten. Αυτή είναι η μία άποψη και μάλλον η επικρατούσα για το πως θα κινηθεί η πλειοψηφία των μεγάλων ιδιωτικών εταιριών.

«Τώρα, θα ήταν άδικο για τους νέους», επισήμαινε η Daily Telegraph λίγες βδομάδες πριν:

 «Φανταστείτε να είχαμε από σήμερα πιστοποιητικά εμβολιασμού προς χρήση, επιτρέποντας στους ανθρώπους μεγαλύτερες ελευθερίες.  Θα είχαμε ξαφνικά μια χώρα απελευθερωμένων ηλικιωμένων ενώ οι νέοι θα παρέμεναν στο περιθώριο».

Σε έρευνα που έγινε στο Βέλγιο, το 63% των πολιτών τάχθηκε υπέρ των πρόσθετων ελευθεριών στους εμβολιασμένους, όταν όλοι θα έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν.

Από την άλλη στη Γερμανία εγκρίθηκε και τέθηκε σε ισχύ νόμος σχετικά με τις ελευθερίες των εμβολιασμένων.

Σύμφωνα με την Deutche Welle, o γενικός κανόνας είναι ότι όποιος έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου θα αντιμετωπίζεται πλέον όπως εκείνος που μόλις έκανε αρνητικό τεστ για τον κοροναίό.

Αυτό σημαίνει ότι οι εμβολιασθέντες μπορούν να επισκέπτονται ελεύθερα, πλέον, τα εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια, ενώ θα μπορούν να συναντούν άλλους εμβολιασμένους χωρίς αριθμητικούς περιορισμούς. 

Καθαρά υπέρ προνομίων ο Άδωνις Γεωργιάδης

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, παρουσίασε την πρώτη δραστηριότητα στην οποία θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Τα γυμναστήρια.

Έχει δηλώσει σύμφωνος με το να έχουν περισσότερα δικαιώματα οι εμβολιασμένοι, ενώ για τα γυμναστήρια ανέφερε πως το βασικότερο σενάριο είναι να γυμναστούν πρώτα οι εμβολιασμένοι και συγκεκριμένα εκείνοι που έχουν κάνει  ακόμη και την πρώτη δόση και από τις αρχές Ιουνίου ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Σημειώνεται βέβαια πως κάτι τέτοιο θα πρέπει να περάσει πρώτα και από την Επιτροπή, οι οποίοι δεν έχουν τοποθετηθεί επισήμως.

Πέτσας για συγκεκριμένα «προνόμια»

 «Η προσωπική μου άποψη είναι πως όταν έχουμε έναν περιορισμένο αριθμό εμβολίων, δεν μπορούμε να συζητάμε για προνόμια σε ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί, γιατί δεν ήταν διαθέσιμα για όλους. Όσο πλησιάζουμε, όμως, σε ένα ποσοστό που τα εμβόλια θα είναι περισσότερα από τους ανθρώπους που θα επιθυμούν να εμβολιαστούν, τότε, ναι, θα μπορούσαν να υπάρχουν κάποια κίνητρα. Οι όποιες αποφάσεις, πάντως, εκτιμώ ότι θα πρέπει να παρθούν λίγο αργότερα», δήλωσε ο αν. Υπουργός Εσωτερικών.

Το άφησε ανοιχτό για το φθινόπωρο ο Σκέρτσος

 Ναι μεν, αλλά όχι τώρα. Αυτή την άποψη εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Για λόγους συνταγματικής ισότητας δεν μπορούμε να μιλάμε για προνόμια σε αυτή τη φάση και μέχρι να ανοίξει η δυνατότητα εμβολιασμού σε όλους τους ενήλικες πολίτες», αφήνοντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάτι τέτοιο από το φθινόπωρο.


Η θέση της επιστημονικής κοινότητας

Σχετικά με την συζήτηση που έχει ανοίξει για προνόμια στους εμβολιασμένους η Αθηνά Λινού τόνισε «αυτό είναι σοφό και καλό υπό την δυνατότητα ότι μπορούν όλοι να εμβολιαστούν, διαφορετικά θα δημιουργηθούν ανισότητες».

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου έχει αναφέρει πως τόσο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όσο και η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων Υγείας έχουν ξεκινήσει μία «συνεργασία» προκειμένου στο μέλλον να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από την πλευρά των επιστημόνων.

Σύμφωνα με τον Μανώλη Δερμιτζάκη, «θα μπορούσαμε να συζητάμε για ένα χώρο χωρίς μάσκες με εμβολιασμένους, γιατί τώρα πια ο εμβολιασμός έχει ανοίξει σχεδόν για όλες τις ηλικιακές ομάδες, σύντομα και για τους 20 – 30, επομένως το να δοθεί ένα κίνητρο, ρεαλιστικό όμως κίνητρο, η δυνατότητα να είναι όλοι οι εμβολιασμένοι σε κλειστό χώρο, είναι δώρο των εμβολίων, το να τους επιτρέψουμε να μην φοράνε μάσκα επειδή έχουν εμβολιαστεί και προστατεύουν τον εαυτό τους και τους άλλους το CDC στις ΗΠΑ έχει κάνει παρόμοιες συστάσεις».