ΑρχικήΕπικαιρότηταΠοιο είναι το πρόστιμο για τις μάσκες

Ποιο είναι το πρόστιμο για τις μάσκες

Νέα μέτρα, με βάση τις αποφάσεις της Επιτροπής των Ειδικών για τον κορωνοϊό τέθηκαν σε ισχύ από την παραμονή των Χριστουγέννων με στόχο τον ελέγχο της εξάπλωσης της πανδημίας.

Τα νέα μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή από την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου στις 6 το πρωί και θα διαρκέσουν έως και τις 2 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, η μάσκα πλέον είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ακόμα και στα γυμναστήρια και στα μπαρ ενώ η διπλή ή ενισχυμένη μάσκα είναι πλέον υποχρεωτική στα σουπερμάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τα μέτρα που ισχύουν από την παραμονή των Χριστουγέννων είναι τα εξής:

-Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Αυτό αφορά και στο σκέλος των κλειστών χώρων που σχετίζονται με τη διασκέδαση και τα γυμναστήρια. Σημειώνεται ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας στον βαθμό που αυτό είναι δυνατό και στην εστίαση, κατά την είσοδο των πελατών στο μαγαζί για παράδειγμα.

-Διπλή μάσκα ή μάσκα ΚN95 ή FFP2 στα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

-Απαγορεύονται οι δημόσιες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Όσες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί από τους δήμους θα ακυρωθούν. Ωστόσο τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα θα συνεχίσουν να λειτουργούν, τηρώντας αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

-Οι ταξιδιώτες που θα εισέρχονται στην Ελλάδα πέρα από την υποχρεωτικότητα για PCR test 72 ωρών ή Rapid test 24 ωρών, θα υποχρεούνται με ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη μέρα και την τέταρτη μέρα από την άφιξή τους στη χώρα. Κι αυτό γιατί υπάρχουν δείγματα ότι σε πολλούς, η νόσος εμφανίζεται μετά το τεστ με το οποίο εισέρχονται στη χώρα.

-Παραμένει ισχυρή σύσταση για self test πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση.

Εντατικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ.

Από το πρωί της παραμονής Χριστουγέννων τέθηκε σε ισχύ η εφαρμογή των νέων μέτρων, σε μία προσπάθεια να μπει περιοριστεί η πανδημία, και ταυτόχρονα ξεκινούν και οι σαρωτικοί έλεγχοι από την αστυνομία για την τήρησή τους.

Μάλιστα πραγματοποιήθηκε και ευρεία διαδικτυακή σύσκεψη, που συγκάλεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος και στην οποία συμμετείχαν όλοι οι γενικοί διευθυντές Αστυνομίας, προκειμένου να δοθούν οι τελευταίες κατευθύνσεις για τις ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ.

Σημειώνεται ότι 10.000 αστυνομικοί είναι ήδη στους δρόμους κάθε ημέρα και καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών για την εφαρμογή των μέτρων, ωστόσο το τριήμερο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, κορυφώνονται οι έλεγχοι, με έμφαση τα κέντρα διασκέδασης.

Τα πρόστιμα

Για τους πολίτες που δεν τηρούν τα μέτρα, προβλέπεται και το ανάλογο πρόστιμο, το οποίο ανέρχεται στα 150 ευρώ.

Σε περίπτωση που ο παραβάτης δεν πληρώσει το πρόστιμο, τότε αυτό αποστέλλεται στην εφορία της κατοικίας του παραβάτη η οποία μπορεί να προβεί στις κινήσεις για τις φορολογικές οφειλές, δηλαδή κατασχέσεις ή συμψηφισμό με ενδεχόμενη επιστροφή φόρου.

Η υποχρέωση της χρήσης μάσκας από τους επιβάτες αυτοκινήτου συνεχίζει να ισχύει και μετά τα νέα μέτρα.

Όπως συνέβαινε και πριν την χθεσινή ανακοίνωση των νέων μέτρων, οι επιβάτες ενός αυτοκινήτου συνεχίζουν να είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα, ανεξαρτήτως εάν είναι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι.

Οι εξαιρέσεις, όπως αναγράφονται στη νέα ΚΥΑ που εκδόθηκε χθες, αφορούν μόνο στις περιπτώσεις όπου:

Α) Επιβαίνει μόνο ο οδηγός
Β) Στο αυτοκίνητο βρίσκονται σύζυγοι ή συμβιούντες
Γ) Στο αυτοκίνητο επιβαίνουν συγγενείς α’ και β’ βαθμού

Στην περίπτωση που σε έλεγχο διαπιστωθεί ότι δεν τηρείται η χρήση της μάσκας από τους επιβάτες του αυτοκινήτου εφόσον δεν ισχύει κάποια από τις παραπάνω εξαιρέσεις, τότε το πρόστιμο είναι 150 ευρώ για τον κάθε ένα επιβάτη.