ΑρχικήΕπικαιρότηταΠοιοι γιατροί είναι επιφυλακτικοί με τα ρεβεγιόν 9 ατόμων

Ποιοι γιατροί είναι επιφυλακτικοί με τα ρεβεγιόν 9 ατόμων

To πρωί ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, δήλωσε ότι είναι υπό επανεξέταση το πλαίσιο των εορτών των Χριστουγέννων και συγκεκριμένα ο αριθμός των 9 ατόμων που θα επιτραπούν στα φετινά ιδιότυπα ρεβεγιόν, εάν χειροτερέψει η κατάσταση.

Ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι «το όριο των 9 ατόμων στα τραπέζια των εορτών μπορεί να αναιρεθεί αν τα πράγματα χειροτερεύσουν. Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη».

Και η κ. Παγώνη μιλώντας στον 9.84, εξέφρασε την αντίθεσή της στην πρόταση της κυβέρνησης για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με έως εννέα άτομα σε κάθε τραπέζι, λέγοντας ότι θα πρέπει να γιορτάσουμε μόνο με όσους ζούμε στο ίδιο σπίτι: «Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι φέτος αντιμετωπίζουμε  ιδιαίτερες συνθήκες. Έχουμε εκατό θανάτους την ημέρα και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Αυτή τη στιγμή, βάσει μελετών προκύπτει ότι η μετάδοση του κορονοϊού  είναι ενδοοικογενειακή. Το να κάνουμε ρεβεγιόν μόνο όσοι είμαστε σε μια οικογένεια δεν είναι κακό. Πρέπει να είμαστε πιο σοβαροί όταν δίπλα μας πεθαίνουν συνάνθρωποί μας  κάθε μέρα».

Επίσης, ο καθηγητής Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης, εξηγεί τι θα συμβεί αν βρεθούν σε τραπέζια 400.000 οικογένειες τα Χριστούγεννα.  Ο κ. Λογοθετίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ (105,8) φάνηκε ότι είναι αντίθετος στα ρεβεγιόν και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις που θα γίνουν τις μέρες των γιορτών.

Μάλιστα, τόνισε την σημασία της ατομικής ευθύνης, λέγοντας ότι «Σήμερα έχουμε μία δεδομένη κατάσταση. Έγινε άρση του lockdown για ορισμένες περιπτώσεις. Τώρα βγαίνουμε περισσότερο έξω. Αν δεν προσέχουμε, εαν συγχρωτιζόμαστε, ακόμα και το ρεβεγιόν με τα 9 άτομα, σημαίνει ότι μία δεύτερη οικογένεια, όταν έρθει σε επαφή υπάρχει πιθανότητα να μολύνει την άλλη οικογένεια. Διότι ο πληθυσμός, τουλάχιστον το 5%, δηλαδή 1 στους 20 είναι μολυσμένος. Άρα στις 2,3,4 οικογένειες 1 είναι μολυσμένος. Εάν λοιπόν 400.000 οικογένειες έρθουν σε επαφές,  στατιστικά στα άτομα αυτά 5% έχει τη λοίμωξη και μπορεί να τη μεταφέρει στους άλλους.  Όταν αυτό γίνει σε 400.000 οικογένειες τότε η μετάδοση θα είναι πολύ μεγάλη. Στην πραγματικότητα αυτό αποτελεί ένα μηχανισμό υπερμετάδοσης». 

Τι ακριβώς είπε ο Στέλιος Πέτσας στη σημερινή ενημέρωση

Σε ερώτηση αν θα αλλάξει το όριο των 9 ατόμων για να γιορτάσουμε αυτές τις ημέρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «δεν εξετάζεται κάτι άλλο σε γενικό επίπεδο».

Απαντώντας ξανά για το όριο των 9 ατόμων στα γιορτινά τραπέζια είπε ότι αυτή η συζήτηση αποπροσανατολίζει. «Ο σκοπός είναι να μείνουμε στο στενό κύκλο, να κάνουμε Πρωτοχρονιά με την ίδια οικογένεια που θα κάνουμε Χριστούγεννα. Η αύξηση των επαφών θα θρέψει τον κορωνοϊό», τόνισε ενώ είπε πως όταν η έκκληση είναι συνεχής, πρέπει να ακολουθήσουμε τις συστάσεις. «Σε μεγάλο βαθμό επαφίεται στην υπευθυνότητα καθενός και καθεμιάς. Δεν μπορούμε να έχουμε έναν αστυνομικό σε κάθε σπίτι», σημείωσε.