Φωτιές, μολότοφ και συλλήψεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

23 mins read

Λίγο μετά τις 20.30, στην Αθήνα, ξεκίνησαν εκτεταμένα επεισόδια, κοντά στην οδό Στουρνάρη, στα Εξάρχεια, ενώ η αστυνομία κάνει χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Τεταμένο το κλίμα και στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Ολυμπιάδας όπου κάδοι έχουν παραδοθεί στις φλόγες και το ανθρωποκυνηγητό ανάμεσα στους συγκεντρωμένους και την αστυνομία, συνεχίζεται.

 

Δέκα εννέα προσαγωγές έχουν γίνει από τις αστυνομικές δυνάμεις, μέχρι στιγμής πριν την πορεία και κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στα Εξάρχεια, ενώ σε προσαγωγές περίπου 15 ατόμων προχώρησε η Αστυνομία στη Θεσσαλονίκη, μετά την ένταση που σημειώθηκε στο κέντρο της πόλης, με την ολοκλήρωση της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την αστυνομία, τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

Νωρίτερα, το απόγευμα σε Θεσσαλονίκη αλλά και στην Εθνική οδό Κορίνθου -Πατρών έγιναν επεισόδια και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τον τραυματισμό του 16χρονου από πυρά αστυνομικού. Νωρίτερα σήμερα, στο ύψος του καταυλισμού «Τσαΐρια» στη Θεσσαλονίκης, 20 με 25 άτομα έκλεισαν την οδό Θεσσαλονίκης- Μηχανιώνας.

Στο σημείο βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έχει κινητοποιήθηκε και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς οι συγκεντρωμένοι έβαλαν φωτιά σε αντικείμενα. και μηχανήματα. Ανάλογη συγκέντρωση έγινε και στη Χαλκηδόνα, με τη συμμετοχή περίπου 20 ατόμων.

 

 

Νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, έκλεισε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας είναι η Κορίνθου – Πατρών, στο ύψος του Ζευγολατιού, εξαιτίας αντίστοιχης διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού. Οι συγκεντρωμένοι επιτέθηκαν και σε ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο μετέφερε έναν διασωληνωμένο ασθενή στην Αθήνα.

 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ

Η ΕΛ.ΑΣ. μεταξύ άλλων- αναφέρεται ότι «ο ανήλικος οδηγός, αγνοώντας τις εντολές των αστυνομικών, ενεργούσε επικίνδυνους ελιγμούς, ενώ επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά προπορευόμενο δίκυκλο της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών. Ενόψει του άμεσου κινδύνου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο εφημερεύον Νοσοκομείο με σταθμό του ΕΚΑΒ», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Μετά από δεκατέσσερα χρόνια ένας άλλος δεκαεξάχρονος στη Θεσσαλονίκη χαροπαλεύει, γιατί κάποιος αστυνομικός έκρινε, πάλι, ότι έπρεπε να σημαδέψει στο κεφάλι με το όπλο του. Η χρονική σύμπτωση έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι λίγα πράγματα έχουν αλλάξει από εκείνη τη νύχτα του Δεκέμβρη του 2008».

Το ΠΑΣΟΚ–Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων αναφέρει πως «ο βαρύτατος τραυματισμός με σφαίρα στο κεφάλι του ανηλίκου στη Θεσσαλονίκη μετά από αστυνομική καταδίωξη προκαλεί θλίψη και βαθύτατο προβληματισμό. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει άμεσα να δώσει στην δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που αφορούν στην υπόθεση και βεβαίως, είναι αυτονόητο ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα πράξει ταχύτατα το έργο της».

Το περιστατικό στη Θεσσαλονίκη, συνέπεσε χρονικά με την επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη πορεία από τα Προπύλαια. Οι οδοί Πανεπιστημίου και Σταδίου έχουν κλείσει ενώ σε ισχύ έχουν τεθεί ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα