ΑρχικήΕπικαιρότηταPolitico: Έτσι συνδέεται το Μαρόκο με το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο

Politico: Έτσι συνδέεται το Μαρόκο με το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο

Με το σκάνδαλο του Ευρωκοινοβουλίου να επικρατεί στην ευρωπαϊκή και όχι μόνο πολιτική σκηνή, το Politico με ακόμα ένα δημοσίευμα επιχειρεί να ρίξει παραπάνω φως στην υπόθεση και ειδικότερα στο πώς σχετίζεται το Μαρόκο.

Τον Ιούλιο του 2014, κάτω από μια φαρδιά κατακόκκινη ομπρέλα, ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ του Μαρόκου απένειμε μια σειρά από βασιλικά τιμητικά μετάλλια για υπηρεσίες στο βασίλειο, σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως σχετικά με το σκάνδαλο δύο ονόματα ξεχωρίζουν από τη λίστα των παραληπτών: ο Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής που ηγήθηκε της αντιπροσωπείας στο Μαγκρέμπ, και ο Αμπντεραχίμ Ατμούν, ο συμπρόεδρός του στην μικτή κοινοβουλευτική επιτροπή Ε.Ε. – Μαρόκου.

Ο Ατμούν, τώρα πρεσβευτής του Μαρόκου στη Βαρσοβία, δημοσίευσε με περηφάνια φωτογραφίες όχι μόνο από την τελετή βράβευσης με τον βασιλιά στη σελίδα του στο Facebook, αλλά και μια σειρά από άλλες φωτογραφίες που καταγράφουν τη μακροχρόνια σχέση του με τον Παντσέρι— έναν άνθρωπο τον οποίο χαιρετίζει δημόσια ως «φίλο» του — ήδη από το 2011. Σε μεταγενέστερες φωτογραφίες, κατά καιρούς μαζί τους βρίσκεται ένας κοινοβουλευτικός σύμβουλος με κοκκινωπά μαλλιά, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι. Σε μια φωτογραφία, οι τρεις τους κάθονται γύρω από ένα τραπέζι σε μια αίθουσα συσκέψεων, κάτω από μια εικόνα θαλασσινού τοπίου.

Τώρα και οι τρεις άνδρες βρίσκονται στη μέση της μεγαλύτερης υπόθεσης δωροδοκίας που συγκλονίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, καθώς το Βέλγιο ξεκίνησε έρευνα για το εάν το Κατάρ και το Μαρόκο εξαγόρασαν επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Παντσέρι και ο Τζόρτζι — μαζί με τη σύντροφό του, πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή — βρίσκονται στη φυλακή, αντιμετωπίζοντας προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά. Το ένταλμα έκδοσης στο Βέλγιο για τη σύζυγο και την κόρη του Παντζέρι αναφέρεται συγκεκριμένα τον Ατμούν για «δώρα».

Νωρίτερα στις συναντήσεις του Ραμπάτ με τον Παντσέρι, μια εσωτερική επιστολή της κυβέρνησης του Μαρόκου από το 2011 που περίηλθε στη γνώση του POLITICO τον προσδιόριζε ως δυνητικά «βαρύ σύμμαχο» ή «υπέροχο αντίπαλο».

Οι δικηγόροι των υπόπτων αρνήθηκαν να σχολιάσουν και οι πρεσβείες του Μαρόκου στη Βαρσοβία και τις Βρυξέλλες δεν ανταποκρίθηκαν. Η σύζυγος και η κόρη του Παντσέρι αρνούνται οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Βίνσεντ βαν Κουίκενμπορν έδωσε μια ελάχιστα συγκαλυμμένη ένδειξη στο κοινοβούλιο της χώρας την Πέμπτη ότι το Μαρόκο εμπλέκεται στην έρευνα. Αν και αναφέρθηκε μόνο σε «μια χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει ήδη αναφερθεί στη χώρα μας όσον αφορά την παρέμβαση», αυτό έγινε ευρέως κατανοητό ότι αναφέρεται στο Μαρόκο, επειδή η υπηρεσία ασφαλείας του Ραμπάτ έχει μακρά ιστορία στην παρακολούθηση της μεγάλης κοινότητας της διασποράς στο Βέλγιο.

Συγκεκριμένα, ο βαν Κουίκενμπορν σημείωσε ότι η βελγική έρευνα κυμάνθηκε σε μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των «δικαιωμάτων αλιείας».

Η αλιεία είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα από μόνο του για τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, αλλά για το Μαρόκο είναι επίσης ένα κρίσιμο στρατηγικό ζήτημα λόγω του αμφισβητούμενου εδάφους της Δυτικής Σαχάρας, που διεκδικείται τόσο από το Ραμπάτ όσο και από ένα κίνημα ανεξαρτησίας που εκπροσωπείται από το Μέτωπο Πολισάριο. Το Μαρόκο ασκεί εδώ και καιρό πιέσεις ώστε τα ψάρια που αλιεύονται στα ανοιχτά της Δυτικής Σαχάρας να καλύπτονται από τις εμπορικές ρυθμίσεις του Μαρόκου με την ΕΕ για την ενίσχυση της εδαφικής διεκδίκησης του Ραμπάτ, σημειώνει το δημοσίευμα του POLITICO.

Οι βελγικές αρχές δεν έδωσαν καμία ένδειξη για τα άλλα θέματα που διερευνούνται, αλλά οι αξιωματούχοι της ΕΕ συχνά πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν ζητήματα όπως η πρόσβαση στα μαροκινικά φωσφορικά λιπάσματα, η μετανάστευση, οι βίζες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ενώ μεγάλο μέρος της προσοχής στο σκάνδαλο διαφθοράς του κοινοβουλίου επικεντρώθηκε στο πλούσιο Κατάρ, ο Μοχάμεντ Σιντάτι, εκπρόσωπος του Μετώπου Πολισάριο στη Γαλλία, είπε ότι η προσοχή πρέπει να είναι στο Ραμπάτ. «Άνθρωποι μιλούν για άλλες χώρες του Κόλπου, κάποιοι μιλούν για το Κατάρ, αλλά αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ο Παντσέρι ξεκίνησε με το Μαρόκο και όχι με τις χώρες του Κόλπου», είπε.

Η Sara Eyckmans από το Παρατηρητήριο πόρων της Δυτικής Σαχάρας είπε ότι είχε συναντήσει τον Παντσέρι σε κάποιες περιστάσεις για να υποστηρίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αλιεία από την σκοπιά της Δυτικής Σαχάρας, αλλά τον βρήκε μη δεκτικό. «Και, ξέρετε, θα χτυπούσες έναν τοίχο – σαν να ήταν πολύ ξεκάθαρο ότι δεν θα έκανε τίποτα με αυτό», είπε.

►Πριν από λίγες ημέρες η ιταλική εφημερίδα La Repubblica επισήμανε επίσης πως δεν πρόκειται μόνο για Qatar-gate αλλά για ένα παιχνίδι κατασκόπων με κύρια πρωταγωνίστρια τη μυστική υπηρεσία του Μαρόκο Dged. Και η ιταλική εφημερίδα αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Παλατιού του Μαρόκου να επηρεάσει την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και ότι γι’ αυτό στράφηκε στην κλίκα των Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, Αντρέα Κοτσολίνο και του Φραντσέσκο Τζόρτζι. Η La Repubblica έγραψε αντίστοιχα για συναντήσεις, συνομιλίες, δείπνα με τα ανώτατα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών της Ραμπάτ. Η τριάδα φέρεται να συνδέθηκε για πρώτη φορά με αξιωματικό της Dged, τον Mπελαράτσε Μοχάμεντ, ο οποίος τους έδινε εντολές και οποίος υπολόγιζε επίσης στη μεσολάβηση του Άμπνταραχίμ Άτμουν.

 

Πηγή: Efsyn