Πόσο μας κοστίζουν οι ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται συνεχώς στην πρίζα

9 mins read

Η ακρίβεια έχει ωθήσει τα νοικοκυριά να προσπαθούν να εξοικονομήσουν από όπου μπορούν. Ο κόσμος έχει περιορίσει τις αγορές του και κάνει οικονομία στο ρεύμα, ωστόσο υπάρχουν κάποιες συσκευές που ξεχνάμε να βγάλουμε από την πρίζα και ίσως «καίνε» περισσότερο από όσο πιστεύουμε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τηλεόραση, που μπορεί να κοστίσει 30 ευρώ τον χρόνο καθώς βρίσκεται 24 ώρες το 24ωρο στην πρίζα.

Συμβουλές για τη σωστή και οικονομική χρήση των ηλεκτρικών συσκευών έδωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ενεργειακός επιθεωρητής Ευάγγελος Πάνος.

 

Πέρα από τις βασικές συσκευές, όπως είναι ο φούρνος και το ψυγείο, που δεν βγάζουμε από την πρίζα υπάρχουν και οι μικρότερες συσκευές, όπως είναι ο βραστήρας, που έχει 2kW ισχύ και σημαίνει ότι για 10 λεπτά χρήσης την ημέρα μπορεί να μας κοστίσει από 15 έως 35 λεπτά του ευρώ.

Αναλυτικά η λίστα των συσκευών και η κατανάλωση:

Φορτιστής κινητού: 2-3 ευρώ τον χρόνο.

Εκτυπωτής: πάνω από 15 ευρώ τον χρόνο.

Υπολογιστής: 20-30 ευρώ τον χρόνο.

Τηλεόραση: 30 ευρώ τον χρόνο.

Πιστολάκι μαλλιών: για 10 λεπτά χρήσης την ημέρα από 0,15-0,35 ευρώ.

Τοστιέρα: 8-20 λεπτά ευρώ.

Βραστήρας: για 10 λεπτά χρήσης την ημέρα από 0,15-0,35 ευρώ.

Φούρνος: για μία ώρα 2-3 ευρώ τουλάχιστον.

Αircondition: 100-300 ευρώ το χρόνο για μέση χρήση μικρού κλιματιστικού. Για χρήση μεγάλου κλιματιστικού έως και 600 ευρώ το χρόνο.

Τέλος, ο κ. Πάνος προτείνει για θέρμανση τον χειμώνα τις αντλίες θερμότητας που είναι πιο οικονομικές και τους ατομικούς λέβητες φυσικού αέριο, παρά την αύξηση της τιμής του.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα