ΑρχικήΕπικαιρότηταΠΟΥ: Η ευλογιά των πιθήκων μετονομάζεται σε «Mpox», λόγω παραπόνων για ρατσισμό

ΠΟΥ: Η ευλογιά των πιθήκων μετονομάζεται σε «Mpox», λόγω παραπόνων για ρατσισμό

Η ασθένεια που είναι γνωστή ως «ευλογιά των πιθήκων» έλαβε νέο όνομα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και  θα ονομάζεται «Mpox».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τη Δευτέρα (28/11) ότι θα αρχίσει να χρησιμοποιεί τον προτιμώμενο όρο, «mpox», ως συνώνυμο της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) αφού δέχθηκε παράπονα ότι η παρούσα ονομασία της ασθένειας είναι ρατσιστική.

«Οι δύο ονομασίες θα χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα για έναν χρόνο, ενώ ο όρος «πίθηκος» θα καταργηθεί σταδιακά», ανέφερε ο ΠΟΥ.

Το Mpox προτάθηκε από την οργάνωση ανδρικής υγείας REZO και ο διευθυντής της είπε ότι η αφαίρεση εικόνων των πιθήκων βοήθησε τους ανθρώπους να λάβουν πιο σοβαρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων ποικίλλουν, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν εξάνθημα, πυρετό, ρίγη, πρησμένους λεμφαδένες, κόπωση και πονοκέφαλο. Μερικά από τα συμπτώματα ήταν τόσο σοβαρά που χρειάστηκαν νοσηλεία.
Η ευλογιά των πιθήκων, που ανακαλύφθηκε το 1958 και ονομάστηκε έτσι από το πρώτο ζώο το οποίο εμφάνισε συμπτώματα, διαδιδόταν κυρίως σε μια ομάδα χωρών στη δυτική και κεντρική Αφρική μέχρι φέτος.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, από τότε που εντοπίστηκε η ασθένεια, έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 80.000 κρούσματα παγκοσμίως και 55 θάνατοι.