ΑρχικήΕπικαιρότηταΚρούσμα Όμικρον στην Κρήτη - Τρεις μέρες έβγαιναν αρνητικά τα rapid πριν...

Κρούσμα Όμικρον στην Κρήτη – Τρεις μέρες έβγαιναν αρνητικά τα rapid πριν επιβεβαιωθεί με pcr

Στην Κρήτη εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού στην Ελλάδα, ενημέρωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για άνδρα, ελληνικής καταγωγής, μόνιμο κάτοικο Γιοχάνεσμπουργκ, ο οποίος ταξίδεψε αεροπορικώς από τη Νότια Αφρική στην Ελλάδα. Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Ομικρον εντοπίστηκε στην ΠΕ Χανίων.

«Ήταν αναμενόμενο και περιμέναμε να υπάρξει κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Όπως είπε ο προέδρος του ΕΟΔΥ, κ. Ζαούτης:

«Ο συμπολίτης μας επέστρεψε στη χώρα στις 26 Νοεμβρίου. Υπεβλήθη σε rapid test στο αεροδρόμιο το οποίο ήταν αρνητικό. Την επόμενη μέρα είχε ήπια συμπτώματα και παραμένει με ήπια συμπτώματα. Δεν έχει νοσήσει κάποιος από το περιβάλλον του» .

Τα rapid test επαναλαμβανόταν κάθε μέρα και έβγαινε αρνητικό μέχρι τις 29 Νοεμβρίου όπου το μοριακό τεστ βγήκε θετικό, και ήταν ύποπτο για την παραλλαγή Όμικρον, γεγονός που επιβεβαιώθηκε. Ο ίδιος και οι επαφές του βρίσκονται σε καραντίνα, καθώς έγινε ιχνηλάτηση.

Τι γνωρίζουμε για την παραλλαγή Όμικρον

Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε τα δεδομένα για το πόσο μεταδοτική είναι η μετάλλαξη Όμικρον. Αναφορικά με τη νοσηρότητα και εκεί υπάρχουν πολλά κενά, είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, αλλά σημείωσε ότι η εικόνα από τη Νότια Αφρική είναι ότι όσοι νοσούν, νοσούν ελαφρά.

Όπως είπε το εμβόλιο είναι πολύ πιθανόν να παρέχει ανοσία σε έναν βαθμό και έτσι παραμένει ένα πολύτιμο εργαλείο αντιμετώπισης της πανδημίας.