ΑρχικήΕπικαιρότηταΠως θα καλύψουν οι εταιρείες τη ζήτηση για αντισηπτικά και μάσκες

Πως θα καλύψουν οι εταιρείες τη ζήτηση για αντισηπτικά και μάσκες

Προμήθειες από τα εργοστάσια στο εξωτερικό και κυρίως αυτά σε Γαλλία, Αγγλία και Ινδονησία αναμένει η Reckitt Benckiser, προκειμένου να καλύψει τη αυξημένη ζήτηση στην Ελλάδα σε αντισηπτικά χεριών και μαντηλάκια Dettol.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της, κ. Νίκο Τσακαλάκη, οι ελλείψεις, που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στα επίμαχα προιόντα, θα λυθεί σταδιακά, με την εταιρεία να αναμένει μία μεγάλη παραγγελία την επόμενη εβδομάδα.

«Το Dettol καταγράφει διψήφιο ποσοστό αύξησης στην εγχώρια αγορά την τελευταία τριετία. Μετά το ξέσπασμα του κορωνοιού, ωστόσο, η ζήτηση έχει αυξηθεί πάνω από 700%», σημειώνει χαρακτηριστικά στα MarketNews.gr και dailypost.gr, υπογραμμίζοντας πως η όποια τροφοδοσία γίνεται σε συνάρτηση και με τις ανάγκες της εταιρείας στις αγορές, στις οποίες δραστηριοποιείται.

Υπενθυμίζεται ότι η Reckitt Benckiser έχει παρουσία στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, με το χαρτοφυλάκιό της να περιλαμβάνει – εκτός από το Dettol – μία σειρά από προιόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως αυτά της Scholl, τα καθαριστικά σπιτιού Harpic, αλλά και τα προφυλακτικά Durex. Το 2019 έκλεισε για τον Όμιλο με ζημιές 3,68 δισ. στερλινών (4,76 δισ. δολαρίων), οι οποίες, όμως, οφείλονταν κυρίως σε νομικά ζητήματα και όχι σε μείωση των πωλήσεων.

Στον αντίποδα, σε αδιέξοδο βρίσκονται οι ελληνικές εταιρείες, που εισάγουν από αντισηπτικά χεριών και υγρά μαντηλάκια μέχρι μάσκες.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ), κ. Βαγγέλη Επιφάνη, που «μετρά» σήμερα περίπου 55 μέλη, οι βασικές αγορές, από τις οποίες προμηθεύονται απολυμαντικά χεριών – Γερμανία και Τουρκία – είναι κλειστές για τους ίδιους.

«Η μεν Γερμανία με επιστολή της ενημέρωσε τις εταιρείες πως σταματά μέχρι νεωτέρας τις όποιες εξαγωγές και η δε, Τουρκία ζητά από τους παραγωγούς να δωρίζουν στο κράτος την ίδια ποσότητα, που θα διαθέσουν σε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα», τονίζει και προσθέτει: «Όσον αφορά στις μάσκες, μολονότι η Κίνα άνοιξε τα εργοστάσια, το κόστος για ένα τεμάχιο εκτοξεύτηκε από τα 0,03 ευρώ στα 0,50 ευρώ. Εάν στα παραπάνω προστεθούν και τα σχέδια της κυβέρνησης για επίταξη υγειονομικού υλικού, τότε αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του προβλήματος».

Αξίζει να αναφερθεί πως με βάση την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που αναρτήθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο (14 Μαρτίου 2020, Αρ. Φύλλου 64) ειδικός νοσοκομειακός εξοπλισμός, που εμπίπτει στη διαδικασία επίταξης, εν όψει της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας, είναι: αναπνευστήρες, κλίνες νοσηλείας, πάγιος εξοπλισμός κλινών, μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών ενδείξεων, κλειστά κυκλώματα αναρρόφησης και αναγκαία ιατροτεχνολογικά προϊόντα συνοδά προς τη λειτουργία αναπνευστήρων.

Ως μέσα ατομικής προστασίας ορίζονται: μάσκες κάθε είδους, μέσα ατομικής προφύλαξης και υγειονομικός ρουχισμός. Όσον αφορά στην αποζημίωση των δικαιούχων ως προς τον αναλώσιμο εξοπλισμό, αυτή οφείλεται για το χρονικό διάστημα της επίταξης και καταβάλλεται εφάπαξ μετά από τη λήξη της ή ανά δίμηνο, εάν παρατείνεται πέραν του διμήνου.

«Οι εταιρείες του χώρου δεν έχουν ακόμη πληρωθεί τα τιμολόγια από τα δημόσια νοσοκομεία του περασμένου καλοκαιριού. Από τον Γενάρη έχει γίνει παύση πληρωμών. Πως είναι δυνατόν, λοιπόν, να πληρώσουν για το υλικό, το οποίο ενδέχεται να επιτάξει η κυβέρνηση και χωρίς να γίνεται αναφορά για το ποσοστό του κέρδους», καταλήγει ο κ. Επιφάνης.

 

Ξεπούλησαν και τα μαντηλάκια χωρίς οινόπνευμα

Out of stock είναι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα και η Provipax A.E., που παράγει τα υγρά μαντηλάκια Fleriana.

«Μολονότι το προιόν μας δεν έχει αντισηπτική δράση, αφού περιέχει χαμηλότερη ποσότητα οινοπνεύματος, εντούτοις το απόθεμά μας έχει ήδη εξαντληθεί», εξηγεί στα MarketNews.gr και dailypost.gr εκπρόσωπος της εταιρείας και συνεχίζει:

«Η ετήσια παραγωγή μας κυμαίνεται σε 200.000 μαντηλάκια. Με τα σημερινά δεδομένα, αυτό τον αριθμό θα τον πουλούσα σε μία ημέρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προβλήματα ξεκίνησαν αμέσως μόλις ξέσπασε η κρίση του κορωνοιού στην Ιταλία, από την οποία προμηθεύεται τις περισσότερες πρώτες ύλες για την παραγωγή.

«Εκτίμησή μας είναι πως σταδιακά θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και θα μπορέσουμε να επανέλθουμε με την διάθεση του προιόντος», προσθέτει. Αξίζει να επισημανθεί πως η Provipax A.E. συνεργάζεται τόσο με φαρμακεία και μικρά σημεία πώλησης, όπως είναι τα περίπτερα, όσο και με συγκεκριμένες αλυσίδες του λιανεμπορίου (ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, My Market κ.ο.κ.).