ΑρχικήΕπικαιρότηταΠυροσβεστική: Έπνεαν άνεμοι οκτώ μποφόρ όταν ξεκίνησε - Eίχαμε ειδοποιήσει για εκκένωση...

Πυροσβεστική: Έπνεαν άνεμοι οκτώ μποφόρ όταν ξεκίνησε – Eίχαμε ειδοποιήσει για εκκένωση από τις 16:30

Με ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός. αναφέρει ότι δόθηκε εντολή εκκένωσης της περιοχής στις 16:20 καθώς στο σημείο έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

Συνολικά επιχειρούν 102 πυροσβέστες με τρία πεζοπόρα τμήματα και 30 οχήματα. Οι πεζοπόρες δυνάμεις ενισχύονται. Έχουν διατεθεί έξι αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, ενώ συνδράμει και ο στρατός με εναέρια μέσα.

Εντολή εκκένωσης των σπιτιών στην Άνω Βούλα δόθηκε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς η φωτιά που ξεκίνησε από την Άνω Γλυφάδα, στην περιοχή Πουρνάρι στα όρια με τον Υμηττό, επεκτεινόταν διαρκώς.

Υλικές ζημιές σημειώθηκαν σε σπίτια της Άνω Βούλας. Μετά τις 18:00 το απόγευμα σημειώθηκαν δύο αναζωπυρώσεις, που ωστόσο ελέγχθησαν από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Ακολούθησαν νέες που μαίνονται.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι τις 7 σήμερα το απόγευμα, εκδηλώθηκαν 45 δασικές πυρκαγιές.

Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

 

Το χρονικό της Πυρκαγιάς

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά στην ‘Ανω Γλυφάδα, η οποία ξεκίνησε από το τέρμα της οδού Μετσόβου και καίει έκταση με πουρνάρια και ξερά χόρτα στους πρόποδες του Υμηττού. «Η κατάσταση παραμένει δύσκολη και προσπαθούμε να την ελέγξουμε», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

Πριν από λίγο έγινε εισήγηση από τον επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, υποστράτηγο Παναγιώτη Νιάφα, να απομακρυνθούν προληπτικά οι κάτοικοι από την οδό Αριστείδου στην Βούλα, όπου κατευθύνεται το μέτωπο της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, στην περιοχή πνέουν άνεμοι που φτάνουν και τα 8 μποφόρ και η πυρκαγιά επεκτείνεται προς το Πανόραμα της Βούλας, όπου γίνεται αγώνας να ανακοπεί η πορεία της πριν φτάσει στο δάσος που βρίσκεται εκεί, ενώ αναμένονται και νέες ενισχύσεις σε επίγεια και εναέρια μέσα.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, μέχρι στιγμής δεν έχει φτάσει στα σπίτια, ωστόσο έγινε η εισήγηση για απομάκρυνση κατοίκων για να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι, καθώς η φωτιά κινείται απειλητικά.

Όσον αφορά στα αίτια της πυρκαγιάς, από την Πυροσβεστική θεωρούνται άγνωστα μέχρι στιγμής, ενώ ο δήμαρχος Γλυφάδας ανέφερε νωρίτερα ότι ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ.

Για την διερεύνηση των αιτίων έχει σταλεί στο σημείο κλιμάκιο της Διεύθυνσης; Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, οπού άρχισε ήδη την συλλογή στοιχείων.

Παράλληλα από την αστυνομία έγιναν και νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Πανόραμα Βούλας και συγκεκριμένα πραγματοποιούνται εκτροπές στην συμβολή των οδών Τροίας και Πριάμου Έκτορος και Πατρόκλου και Θεσσαλίας και Αρματολών.

Ενεργοποίηση 112 για απομάκρυνση κατοίκων από την Άνω Βούλα

Έκκληση μέσω του 112 απευθύνει η Πολιτική Προστασία στους κατοίκους της Άνω Βούλας και των γύρω περιοχών να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους καθώς οι φλόγες από την πυρκαγιά έχουν φθάσει ήδη σε κατοικημένη περιοχή και στις αυλές των σπιτιών.

Το μήνυμα του 112 αναφέρει:

« Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας . Αν βρίσκεστε στην Άνω Βούλα εκκενώστε τώρα προς πλατεία Άλσους Άνω Βούλας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Το μήνυμα παραπέμπει στην ιστοσελίδα της Πολιτικής Προστασίας για οδηγίες αυτοπροστασίας .

Ήδη αστυνομικοί κινούνται πόρτα πόρτα στην περιοχή καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν.

Νέα ενίσχυση των δυνάμεων στην πυρκαγιά στην Άνω Γλυφάδα και Βούλα

Ισχυρές δυνάμεις επιχειρούν αυτή την ώρα στο μέτωπο της πυρκαγιάς στον Υμηττό, που ξεκίνησε από την ‘Ανω Γλυφάδα και κατευθύνεται προς τη Βούλα.

Πριν από λίγα λεπτά ενισχύθηκαν και πάλι οι δυνάμεις πυρόσβεσης και πλέον επιχειρούν συνολικά 72 πυροσβέστες με τρεις ομάδας πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 6 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα και ένα ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό, ενώ κινητοποιήθηκε και ένα ακόμα ελικόπτερο του στρατού.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Εκκένωση της περιοχής Πανόραμα ζήτησε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

Προς τη Βούλα έχει κινηθεί η φωτιά, που ξέσπασε νωρίτερα σε περιοχή της ‘Ανω Γλυφάδας. Κι εκεί πλέον αρχίζει να απειλείται κατοικημένη περιοχή. Μάλιστα ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ζήτησε να γίνει εκκένωση της περιοχής Πανόραμα, από την οδό Υμηττού και προς τον ορεινό όγκο και οι κάτοικοι να συνεργαστούν με τις Αρχές.

Στο σημείο έχει σπεύσει από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού) και δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και δεν βοηθάει ο αέρας. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, με δυσκολία αναπνέουμε. Δυστυχώς η φωτιά κινείται προς το Πανόραμα και τώρα ο δήμαρχος της Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης ζήτησε εκκένωση».

Ο κ. Κωνσταντάτος είπε ακόμη: «Η φωτιά ξεκίνησε από περιοχή της ‘Ανω Γλυφάδας, όπου δυστυχώς δεν έχει γίνει καθαρισμός. Δίνουμε μάχη με τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές, για να την περιορίσουμε και να μην φτάσει σε σπίτια. Είναι η τρίτη φωτιά μέσα σε 20 ημέρες. Θέλω να ευχαριστήσω τους δημάρχους από όλες τις περιοχές, που έχουν στείλει ενισχύσεις κι αυτό δείχνει την αλληλεγγύη που υπάρχει. Είναι δύσκολη η κατάσταση αυτή τη στιγμή».

Δήμαρχος Γλυφάδας: Από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ η φωτιά – Η μάχη συνεχίζεται

Από σταθμό της ΔΕΔΔΗΕ ξεκίνησε η φωτιά σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμαρχου Γλυφάδας, Γιώργου Παπανικολάου, ο οποίος αναφέρει παράλληλα ότι στη περιοχή έχει πολύ δυνατό αέρα και η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται.
Η δήλωση του Γιώργου Παπανικολάου:
Από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (πρώτη και δεύτερη φωτογραφία) ξεκίνησε σήμερα πυρκαγιά στη Γλυφάδα μας, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των δυνατών ανέμων, στους πρόποδες του Υμηττού, μετά το τέρμα της οδού Μετσόβου.
Άμεσα κινητοποιηθήκαμε η Πυροσβεστική, η πολιτική μας προστασία και οι εθελοντές μας και συνδράμαμε με όλα τα επίγεια μέσα που διαθέτουμε.
Πολύ σύντομα έσβησε χαμηλά στις παρυφές του Υμηττού στη Γλυφάδα η φωτιά και δεν κινδύνευσε κανένας συμπολίτης μας και καμία κατοικία.
Δυστυχώς ο αέρας είναι πολύ δυνατός και η μάχη συνεχίζεται τώρα στην κορυφογραμμή και στην πλευρά του Υμηττού προς Βούλα με τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής, τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς για την ασταμάτητη προσπάθεια.
Παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή στην πλευρά της Γλυφάδας και ήδη στείλαμε δυνάμεις – υδροφόρες και οχήματα – στην πλευρά της Βούλας.