ΑρχικήΕπικαιρότηταQatargate – υπουργός Δικαιοσύνης Βελγίου: «Επικίνδυνη η διαρροή πληροφοριών, μπορεί να ανοίξουν...

Qatargate – υπουργός Δικαιοσύνης Βελγίου: «Επικίνδυνη η διαρροή πληροφοριών, μπορεί να ανοίξουν «τρύπες» στην υπόθεση»

Ο  υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, υπόσχεται να μην αφήσει πέτρα «που να μην σηκώσει» στην έρευνα για διαφθορά που συγκλονίζει την Ε.Ε, ωστόσο προειδοποιεί πως η επανειλημμένη διαρροή πληροφοριών είναι «επικίνδυνη» για την εξασφάλιση της δικαιοσύνης.

Σε συνέντευξή του στο Politico, ο Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν είπε ότι η ομοσπονδιακή εισαγγελία ξεκίνησε ποινική έρευνα για τις διαρροές, προκειμένου να διατηρηθεί η πίστη στη δικαστική διαδικασία.

Το Βέλγιο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεγαλύτερης έρευνας για τη διαφθορά στην Ε.Ε εδώ και σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, εν μέσω ισχυρισμών ότι το Κατάρ και το Μαρόκο εξαγόρασαν επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από τις 9 Δεκεμβρίου, η βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία πραγματοποίησε μια σειρά από τουλάχιστον 20 εφόδους σε σπίτια και γραφεία στις Βρυξέλλες, κατάσχοντας κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Τέσσερις ύποπτοι συνελήφθησαν με προκαταρκτικές κατηγορίες για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά». Μεταξύ αυτών είναι και η Εύα Καϊλή.

Σύμφωνα με το Politico, ορισμένοι εκ των δικηγόρων των υπόπτων επικρίνουν τώρα την βελγική έρευνα, με τουλάχιστον έναν εξ αυτών να γράφει στη δικαιοσύνη πως «υπήρξε τεράστιο πρόβλημα διαδικασίας» λόγω των διαρροών βασικών εγγράφων στα μέσα ενημέρωσης. Και πράγματι, οι εφημερίδες έχουν αλιεύσει ζουμερές λεπτομέρειες σχετικά με τις ανακαλύψεις κρυμμένων μετρητών και ομολογίες, οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ τις επίσημες ανακοινώσεις.

Γιατί είναι επικίνδυνες οι διαρροές 

Σε συνέντευξή του λοιπόν στο Politico, o Βαν Κουίκενμπορν, δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή εισαγγελία έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα για τέτοιου είδους διαρροές προκειμένου να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στη δικαστική διαδικασία. «Η υπεράσπιση μπορεί να το χρησιμοποιήσει φυσικά, γιατί το τεκμήριο αθωότητας είναι μια άλλη αρχή του κράτους δικαίου μας. Δεν εναπόκειται στον Τύπο να αρχίσει να καταδικάζει εκ των προτέρων τους ανθρώπους. Αυτό, φυσικά, είναι ευαίσθητο – αυτό είναι επικίνδυνο» τόνισε ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας από ένα ασφαλές σπίτι όπου περνά τα Χριστούγεννα λόγω απειλών εναντίον του από εγκληματικές οργανώσεις.

Ιταλία και Βέλγιο συνεργάζονται

Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης φρόντισε να μην αποκαλύψει λεπτομέρειες της έρευνας, καθώς αυτό θα μπορούσε να παρεμποδίσει την υπόθεση. Επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι η βελγική κρατική ασφάλεια, συνεργαζόμενη με πολλές άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών, βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας, προσθέτοντας ότι η έρευνα ξεκίνησε ήδη από τον Μάρτιο του 2021. «Η βελγική δικαιοσύνη μας συνεργάζεται πολύ καλά με την ιταλική δικαιοσύνη σε αυτόν τον φάκελο», τόνισε. Τρεις από τους τέσσερις υπόπτους που αντιμετωπίζουν προκαταρκτικές κατηγορίες είναι Ιταλοί.

Για τον υπουργό Δικαιοσύνης η βελγική έρευνα δείχνει πως οι επενδύσεις στο βελγικό σύστημα δικαιοσύνης, στις βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών και στο τμήμα καταπολέμησης της διαφθοράς της βελγικής αστυνομίας αποδίδουν τώρα. Η φιλοξενία των ευρωπαϊκών θεσμών, του ΝΑΤΟ και άλλων διεθνών θεσμών έχει ευθύνες, τόνισε ο Φλαμανδός πολιτικός. Το Βέλγιο δεν δίνει «ελεύθερη είσοδο στους εγκληματίες», σημείωσε, και η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Η βελγική κρατική ασφάλεια δεν εργάζεται μόνο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, αλλά και για την καταπολέμηση της κατασκοπείας και της ξένης ανάμειξης», δήλωσε. «Στοχεύουμε πρωτίστως τις χώρες που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν την κοινωνία μας», συνέχισε, επισημαίνοντας τη Ρωσία, την Κίνα και τα «κράτη-απατεώνες» ως χώρες που βρίσκονται σαφώς στο ραντάρ της βελγικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Χριστούγεννα υπό φρούρηση για τον Βέλγο υπουργό Δικαιοσύνης

Έκανε επίσης αναφορά στα δικά του Χριστούγεννα υπό φρούρηση. «Η κατάσταση στην οποία βρίσκομαι σήμερα αποδεικνύει επίσης ότι το οργανωμένο έγκλημα προσπαθεί να παρέμβει -μέσω εκφοβισμού και βίας- στην κοινωνία μας. Ζητήσαμε επίσης από την κρατική ασφάλεια να εργαστεί πολύ συγκεκριμένα πάνω σε αυτό, να εξετάσει το πιθανό πρόβλημα της διαφθοράς στο σύστημά μας να εξετάσει την επιρροή των αποφάσεων και των οργάνων λήψης αποφάσεων».

Όσον αφορά το θέμα των ελέγχων και των ισορροπιών, το Βέλγιο ελπίζει να συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στο μέλλον, είπε, υποστηρίζοντας ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα.

«Εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να οργανώσει καλύτερους μηχανισμούς ελέγχου όσον αφορά τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επίσης να οργανώσει μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Το βελγικό δικαστικό σώμα θα ήθελε ευχαρίστως να συνεργαστεί ακόμη στενότερα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».