ΑρχικήΕπικαιρότηταΡαγδαία η αύξηση των προσφυγικών ροών - 1500 μετανάστες από τη Λέσβο...

Ραγδαία η αύξηση των προσφυγικών ροών – 1500 μετανάστες από τη Λέσβο μεταφέρονται σε άλλα κέντρα

Πολύ μεγάλη αύξηση καταγράφουν οι προσφυγικές ροές, μόνο τις τελευταίες ώρες κατέφθασαν στη Λέσβο 300 άνθρωποι, με την κατάσταση στο νησί να έχει γίνει ασφυκτική.

Οι αφίξεις την τελευταία εβδομάδα έχουν αυξηθεί και στη στη Λέσβο μόνο έχουν φθάσει περί τους 1.000 μετανάστες, με 300 το σαββατοκύριακο που πέρασε, οι 200 την Κυριακή. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το απόγευμα της Πέμπτης, συντονισμένα, σε μια μόνο ώρα, έφθασαν περίπου 600 μετανάστες.

Έτσι, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε να ναυλώσει εκτάκτως δύο πλοία ώστε να μεταφέρει 1.500 πρόσφυγες σε άλλα κέντρα.

Τα πλοία «Aqua Blue» και «Caldera Vista» θα μεταφέρουν τους μετανάστες από την Μόρια, αρχικά προς την Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στην περιοχή της Νέας Καβάλας, κοντά στο Κιλκίς. 650 από τους αιτούντες μετανάστες θα αναχωρήσουν σήμερα το πρωί και οι υπόλοιποι το μεσημέρι. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας συγκέντρωσαν τους αιτούντες για άσυλο που θα μετακινηθούν, με βάση λίστες που καταρτίσθηκαν στην Αθήνα.

Η Μόρια μετρά 11.000 μετανάστες και η αποσυμφόρηση της κρίνεται αναγκαία, μετά και τις νέες αφίξεις προσφύγων, μιας και αποτελεί τον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων στην Ευρώπη.

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών συνδέεται με την απόφαση του Τούρκου Προέδρου να διώξει από την Κωνσταντινούπολη 500.000 μετανάστες που έχουν βρει εκεί καταφύγιο τα τελευταία χρόνια. Πλέον οι μετανάστες μεταφέρονται σε καμπ εκτός πόλης προκειμένου να γίνουν διαδικασίες για την οριστική απομάκρυνσή τους όπου τα κυκλώματα διακινητών δρουν σχεδόν ανενόχλητα από την τουρκική κυβέρνηση κι αυτό γιατί η αύξηση των ροών θεωρείται μέτρο πίεσης της Τουρκίας τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την ΕΕ.