ΑρχικήΕπικαιρότηταReuters: Χωρίς κενές θέσεις αλλά με μάσκες στα αεροπλάνα

Reuters: Χωρίς κενές θέσεις αλλά με μάσκες στα αεροπλάνα

Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επανέναρξη του τουρισμού που θα προβλέπει την πληρότητα θέσεων στα αεροπλάνα -κι όχι κενές θέσεις όπως είχε προταθεί αρχικά- και την υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο εντός των αεροπλάνων όσο και στα αεροδρόμια.

Σύμφωνα με το Reuters, η οδηγία για τις αεροπορικές μεταφορές εντάσσεται στο ευρύτερο πακέτο των συστάσεων που ανακοινώνει σήμερα η Κομισιόν για την σταδιακή άρση των συνοριακών περιορισμών και την προσεκτική επανέναρξη των ταξιδιών για την προώθηση του τουρισμού στην Ευρώπη.

Την θέση που υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις θέσεις στα αεροπλάνα είχε εισηγηθεί η Ελλάδα στο υπόμνημά της σημερινής συνεδρίασης «καθώς οι κενές ενδιάμεσες θέσεις δεν θα συνεισφέρουν οικονομικά ενώ τα οφέλη για την υγεία θα ήταν αμφισβητήσιμα».

Η Κομισιόν προτείνει επίσης οι περιορισμοί που υφίστανται στις μη αναγκαίες μετακινήσεις στα 26 κράτη της Ζώνης Σένγκεν να επεκταθούν κατά 30 μέρες έως τις 15 Ιουνίου.

Ακόμη, στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις ανάγκες πολιτών να επισκεφτούν μέλη της οικογένειάς τους και αγαπημένα τους πρόσωπα σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση εφαρμογών για την ιχνηλάτηση επαφών λόγω του κορωνοϊού θα πρέπει να είναι εθελοντικές και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και διασυνοριακά στην ΕΕ.

Η ελληνική πρόταση για τον τουρισμό

Από την πλευρά της, η Ελλάδα έχει υποβάλει τη δική της πρόταση στην οποία τονίζει ότι «στόχος μας είναι να εργαστούμε για να επιτραπούν ξανά τα ταξίδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν».

Η Αθήνα θέλει «δίκαιη μεταχείριση» όλων των πιθανών ταξιδιωτών για να αποτρέψει «οποιαδήποτε μεροληπτική στάση σε ό,τι αφορά την υπηκοότητα» στα πρωτόκολλα ταξιδιού. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της Ενιαίας Αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών», λέει το έγγραφο, ζητώντας να επιτρέπεται στους ανθρώπους να ταξιδεύουν… και στη συνέχεια να επιστρέφουν γρήγορα και εύκολα στο σπίτι: Δεν πρέπει να υπάρχει «καραντίνα ή άλλες δυσανάλογες ή ανασταλτικές απαιτήσεις κατά την επιστροφή». Ωστόσο, η Αθήνα δεν υποστηρίζει το πλήρες άνοιγμα των συνόρων για οποιονδήποτε.

Προτείνει όλοι οι ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε τεστ είτε για τον κορωνοϊό είτε για αντισώματα τρεις ημέρες πριν κάνουν ένα ταξίδι. Λέει επίσης ότι εναλλακτικά δεν θα απαιτηθούν τεστ «για ταξίδια μεταξύ περιοχών… που έχουν δείξει ξεκάθαρα και σταθερά στοιχεία ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό είναι υπό έλεγχο».

Στην ίδια επιστολή η ελληνική πλευρά σημειώνει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση ή διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τα μέσα ταξιδιού» και διευκρινίζει:

«Οι οδικές, αεροπορικές, θαλάσσιες αλλά και οι μετακινήσεις με τρένο θα πρέπει να εκκινήσουν ταυτόχρονα και με ανάλογα πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε πιο απομακρυσμένες χώρες-μέλη της Ένωσης να μείνουν πίσω. Έτσι, στα αεροπλάνα, “όλα τα καθίσματα” πρέπει να γεμίσουν, καθώς οι κενές ενδιάμεσες θέσεις δεν θα συνεισφέρουν οικονομικά ενώ τα οφέλη για την υγεία θα ήταν αμφισβητήσιμα».