ΑρχικήΕπικαιρότηταΣε ποσοστό 10% θα προσμετράται το απολυτήριο στις Πανελλαδικές

Σε ποσοστό 10% θα προσμετράται το απολυτήριο στις Πανελλαδικές

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας προωθεί την επαναφορά της τράπεζας θεμάτων και την καθιέρωση εθνικού απολυτηρίου για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

Ο βαθμός του απολυτηρίου θα προκύπτει από τη βαθμολογία και των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη με το πιστοποιημένο εθνικό απολυτήριο θα ανοίγει την πόρτα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας προωθούν το διαχωρισμό των σχολών σε «πράσινες» και «κόκκινες» ενώ η εισαγωγή σε όλα τα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης θα γίνεται μόνο μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων με το βαθμό του απολυτηρίου να υπολογίζεται 10%.

Τον Απρίλιο θα ανακοινωθεί ο αριθμός εισακτέων.

Σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως, καταργούνται τα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης βάσει σχετικών διατάξεων του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή.

Τι προβλέπουν οι διατάξεις

Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου μετά τις εξετάσεις και αφού γνωστοποιηθούν οι βαθμοί συμπληρώνουν μηχανογραφικό επιλέγοντας όσα τμήματα επιθυμούν από το επιστημονικό τους πεδίο. Για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προσμετράται κατά 90% ο μέσος όρος των βαθμών στα 4 πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και κατά 10% ο βαθμός απολυτηρίου. Κατ’ εξαίρεση το επόμενο έτος (2020-2021), ο βαθμός απολυτηρίου δεν θα υπολογιστεί. Αν με τη βαθμολογία που έχει επιτύχει ο υποψήφιος μπορεί να εισαχθεί σε περισσότερες από μία σχολές ή τμήματα, εισάγεται σε εκείνο που έχει σε υψηλότερη θέση στο μηχανογραφικό.

Οι απόφοιτοι παλαιότερων ετών, ειδικά για το επόμενο έτος, μπορούν να επιλέξουν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις είτε με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για το σχολικό έτος 2019-2020, είτε με τους όρους, τις προϋποθέσεις και την εξεταστέα ύλη που ίσχυαν το 2018-2019. Η επιλογή αυτή θα γίνει την περίοδο υποβολής των αιτήσεων – δηλώσεων των υποψηφίων του Γενικού Λυκείου. Οσοι υποψήφιοι επιλέξουν το παλιό σύστημα, θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε ειδικό ποσοστό θέσεων που θα καθοριστεί προσεχώς.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ