ΑρχικήΕπικαιρότηταΣε πύρινο κλοιό η Βόρεια Αττική: Kαίγονται Δροσοπηγή και Κρυονέρι - ...

Σε πύρινο κλοιό η Βόρεια Αττική: Kαίγονται Δροσοπηγή και Κρυονέρι – Οι φλόγες έφτασαν στα διόδια Αφιδνών

Ανεξέλεγκτο είναι το μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς στη Βορειοανατολική Αττική, το οποίο προέκυψε από την αναζωπύρωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη. Οι πύρινες γλώσσες καταπίνουν με μανία το παρθένο δάσος και τίποτα δεν φαίνεται να σταματά την ραγδαία εξάπλωση της πυρκαγιάς. Τα εναέρια μέσα, εξαιτίας του πυκνού καπνού, δεν μπορούν να επιχειρήσουν, με αποτέλεσμα η φωτιά να καίει ανεξέλεγκτη σε Δροσοπηγή αλλά και Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Η κατάσταση εξελίσσεται σε εφιάλτη, καθώς η πυρκαγιά έχει φτάσει στην Εθνική οδό και βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα μακριά από τα διόδια των Αφιδνών.

Η πύρινη λαίλαπα κινείται απειλητικά κατακαίγοντας την Δροσοπηγή. Οι φλόγες έχουν φτάσει και στο Κρυονέρι, ενώ από τη βόρεια πλευρά κατευθύνονται προς Κατσιμίδι και Κοκκινόβραχο.

Στο Κρυονέρι χτυπούν οι καμπάνες και οι αρχές καλούν τον κόσμο να εκκενώσει και να κατευθυνθεί προς την Αθήνα ή τον Ωρωπό μέσω της Ε.Ο Αθηνών Λαμίας.  

 

Οι φλόγες είναι τεράστιες και είναι σχεδόν αδύνατον να ελεγχθούν. Oι εικόνες σοκάρουν!

5 πολίτες έχουν μεταφερθεί στο ΚΑΤ με εγκαύματα ενώ το ΕΚΑΒ δέχεται δεκάδες κλήσεις από κατοίκους του Κρυνερίου οι οποιοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Λόγω της αυξημένων κλήσεων στο ΕΚΑΒ για περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έδωσε εντολή ενεργοποίησης – έκτακτης εφημέρευσης του Νοσοκομείου «Σισμανόγλειο».

Για τα περιστατικά εγκαυμάτων δόθηκε εντολή ενεργοποίησης – έκτακτης εφημέρευσης της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής – Εγκαυμάτων του Νοσοκομείου ΚΑΤ

Στις περιοχές της πυρκαγιάς βρίσκονται 2 μηχανές άμεσης επέμβασης του ΕΚΑΒ, 1 Κινητή Ιατρική Μονάδα και 7 ασθενοφόρα.

Στην Αττική εφημερεύουν τα Νοσοκομεία «Ιπποκράτειο», «Ερυθρός», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο».

Τιτάνια η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων

Αυτήν τη στιγμή στη φωτιά επιχειρούν 340 πυροσβέστες, με 15 πεζοπόρα τμήματα, 100 οχήματα, εννιά ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έπιασε φωτιά εντός της ρεματιάς στην περιοχή των Αδάμων και η φωτιά καίει άκαυτο δάσος, ενώ περιμετρικά υπάρχουν καμμένα.

Μάλιστα στις 14:30 υπήρξε ενημέρωση για δεύτερη αναζωπύρωση στο ίδιο ρέμα, στις παρυφές του Κρυονερίου. Γύρω στις 16:30 η φορά του ανέμου άλλαξε και δυστυχώς η φωτιά κινείται προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία απειλώντας τις περιουσίες πολιτών.

Γύρω στις 16:00 υπήρξαν πληροφορίες ότι βρίσκεται μια ανάσα από τα κοντέινερ με τους βασιλικούς θησαυρούς, δηλαδή εντός του ιστορικού πυρήνα του κτήματος. Ωστόσο οι άνεμοι άλλαξαν κατεύθυνση κινούμενοι βόρεια – βορειοανατολικά προς Δροσοπηγή και Κρυονέρι.

Ωστόσο, οι προβλέψεις των μετεωρολόγων αναφέρουν ότι η φορά του ανέμου θα αλλάξει και πάλι προς τα δυτικά με αποτέλεσμα να υπάρχουν φόβοι ότι η φωτιά θα πλησιάσει και πάλι τα πρώην βασιλικά κτήματα. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη βρίσκεται στο Τατόι μαζί με τους υπεύθυνους της Πυροσβεστικής και βρίσκονται σε επιφυλακή.

«Η φωτιά είναι πάρα πολύ μεγάλη έχει φτάσει στα ανάκτορα στο βασιλικό κτήμα μέσα», δήλωσε νωρίτερα ο δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, ο Θεός να βάλει το χέρι του. Η πυρκαγιά είναι μέσα στα βασιλικά κτήματα, κοντά στα ανάκτορα. Δεν ξέρω αν έχει φτάσει στα κτίρια, αλλά είναι κοντά και όπως με ενημέρωσε η Πυροσβεστική είναι πάρα πολύ κοντά στα κοντέινερ που έφεραν για να αποθηκευτούν μέσα τα αντικείμενα των βασιλικών ανακτόρων», πρόσθεσε.

Λόγω αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς σε δασική έκταση στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, στα κάτωθι σημεία:

  • λ. Κύμης από οδό Ορτανσίας στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη.
  • κόμβος Βαρυμπόμπης – Ερυθραίας στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη.
  • Τατοΐου από οδό Πάρνηθος (ταβέρνα το Χάνι) στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη.
  • Τατοΐου από την λ.Κύμης στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη.
  • Λεωφορος Κρυονερίου από την συμβολή της με την οδό Ανοίξεως στο ρεύμα προς νεκροταφείο.
  • Ιπποκράτους από την συμβολή της με την οδό Αριστογείτονος.
  • Εθνική οδός Μαλακάσας Σκάλας Ωρωπού από την συμβολή της με την οδό Καβάφη.
  • Πάρνηθος από την συμβολή της με την οδό Αγίας Τριάδος.
  • Δροσοπηγής από το ύψος της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας στο ρεύμα προς Δροσοπηγή.
  • Τατοϊου από την συμβολή της με την οδό Ερυθραίας στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη.

ΑΔΜΗΕ: Δεν αποκλείονται περικοπές στην ηλεκτροδότηση λόγω της πυρκαγιάς στο Κρυονέρι

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ανακοινώνει ότι η πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή βόρεια του Κρυονερίου έχει θέσει εκτός λειτουργίας δύο κρίσιμα κυκλώματα που τροφοδοτούν το ΚΥΤ Αγίου Στέφανου, μια από τις σημαντικότερες υποδομές Υπερυψηλής Τάσης στην Αττική.

Η σοβαρότητα της επίπτωσης στο Σύστημα εξαρτάται άμεσα από την κατεύθυνση που θα λάβει η πυρκαγιά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει εκπονήσει σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ προληπτικό σχέδιο άμυνας του Συστήματος Μεταφοράς το οποίο περιλαμβάνει στοχευμένες κυλιόμενες περικοπές καταναλωτών για τις οποίες θα εκδοθεί έγκαιρη ανακοίνωση από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Τα έκτακτα μέτρα θα ληφθούν προληπτικά και μόνο στην περίπτωση που κριθεί απολύτως απαραίτητο για την προστασία της λειτουργίας και των υποδομών του Συστήματος και την όσο το δυνατόν  ομαλότερη ηλεκτροδότηση των καταναλωτών.