Σεισμός 6,1 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κύθηρα και Κρήτη – Αισθητός και στην Αθήνα

16 mins read

Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6.1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 09.23 το πρωί. Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν τη σφοδρή σεισμική δόνηση σε απόσταση 258 χλμ. νότια της Αθήνας.

Το επίκεντρο του σεισμού βάθους ήταν στη θαλάσσια περιοχή δυτικά των Χανίων, νοτιοδυτικά των Κυθήρων και το εστιακό βάθος ήταν στα 30 χιλιόμετρα.

Ο κ. Χουλιάρας μιλώντας στον ΑΝΤ1 ήταν καθησυχαστικός διευκρινίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση ο σεισμός τώρα με αυτόν της Αλβανίας χθες. Σύμφωνα με το γνωστό σεισμολόγο είναι ευεργετικό που ο σεισμός είχε τόσο μεγάλο εστιακό βάθος (σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα το βάθος είναι 60χλμ) και είναι υποθαλάσσιος.

Και ο κ. Παπαζάχος επιβεβαίωσε ότι δεν είναι ανησυχητικός ο σεισμός και δε σχετίζεται με αυτόν της Αλβανίας, δεν πρόκειται καν για ρήγμα αλλά για πλάκα.

«Κουνηθήκαμε πολύ έντονα και είχε και μεγάλη διάρκεια ο σεισμός. Έχουν αναφερθεί κάποιες ζημιές σε κάποια χωριά σε παλιά σπίτια ακατοίκητα και στο λύκειο της περιοχής. Με εντολή μου θα κλείσουν τα σχολειά σήμερα» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Κισάμου, Γιώργος Μυλωνάκης.  «Τα συνεργεια του Δήμου θα είναι επί ποδός για την καταγραφή και τον έλεγχο των ζημιών», πρόσθεσε. Επέστρεψαν και πάλι στις τάξεις τους οι μαθητές των σχολείων του Ηρακλείου και των Χανίων, οι οποίοι μετά την εκδήλωση του σεισμού, δόθηκε οδηγία να παραμείνουν στις αυλές.

Στις δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλης Καρτσωνάκης, σημείωσε ότι μετά από ένα πρώτο έλεγχο των σχολείων από τους διευθυντές, με απόφαση των αντιπεριφερειαρχών Ηρακλείου και Χανίων, τα παιδιά αποφασίστηκε να παραμείνουν στα σχολεία και να ολοκληρώσουν κανονικά το πρόγραμμά τους, καθώς δεν υπάρχει αναφορά για ζημιές.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκο Λαγουδάκη, μετά την πρώτη επαφή που υπήρξε με τις υπηρεσίες, δεν έχει καταγραφεί κάποιο πρόβλημα, ωστόσο ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί, πιθανό πρόβλημα. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια αναφορά για ζημιές, ωστόσο πυροσβεστικά οχήματα, επειδή το επίκεντρο του σεισμού ήταν μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, έχουν σπεύσει σε σημεία της παράκτιας ζώνης», δήλωσε ο κ. Λαγουδάκης.

 

Facebook Comments