ΑρχικήΕπικαιρότηταΣεισμός στη Σαντορίνη: H στιγμή που τα 5,3 Ρίχτερ «χτυπούν» το νησί...

Σεισμός στη Σαντορίνη: H στιγμή που τα 5,3 Ρίχτερ «χτυπούν» το νησί (video)

Σημαντικός σεισμός 5,3 Ρίχτερ χτύπησε τη Σαντορίνη, το βράδυ της Δευτέρας.

Κάμερες ασφαλείας σε καταστήματα της Σαντορίνης κατέγραψαν τη στιγμή που ο σεισμός χτυπά το νησί.

Ο σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα σημειώθηκε ακόμη ένας στα 5 Ρίχτερ.

«Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός», είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας για τη δόνηση των 5,3 Ρίχτερ που καταγράφηκε χθες τη Δευτέρα ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.

«Συνήθως, πρέπει να ξεπερνά κατά τουλάχιστον μισό βαθμό τους προηγούμενους για να διακριθεί ως κύριος. Εδώ, δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα», σημείωσε ο κ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ και τόνισε για ακόμα μία φορά ότι η «σεισμική δραστηριότητα δεν έχει να κάνει με τις ηφαιστειακές διεργασίες».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ έκανε λόγο για πρωτόγνωρο φαινόμενο και υπογράμμισε ότι ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ είναι εντός του πλαισίου που έχουν εξετάσει οι ειδικοί.

«Είναι μία εικόνα που είχαμε προδιαγράψει στις προηγούμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Επιτροπής Εκτίμησης Ηφαιστειακού Κινδύνου, ότι θα έχουμε μία μακρόσυρτη ουσιαστικά σεισμική ακολουθία με μεγέθη τα οποία δεν θα είναι μεγάλα, δεν θα πάμε πάνω από 5,5 και η οποία θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες», εξήγησε.

«Είναι μια κλασική σμηνοσειρά, η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς. Ένας τέτοιος σεισμός εκδηλώθηκε χθες στις 22:16. Ήταν 5,3 Ρίχτερ, οριακά μεγαλύτερος από τον προηγούμενο που εκδηλώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή.

»Αυτή η αύξηση των μεγεθών, που ουσιαστικά βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν είναι κάτι που δεν εντάσσεται μέσα σε αυτό που είχαμε πει την προηγούμενη φορά. Πολλοί σεισμοί, συχνοί σεισμοί με μεγέθη κυμαινόμενα. Έχουν εκδηλωθεί πάνω από 10.000 σεισμοί αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, το οποίο προσπαθούμε να κατανοήσουμε, να ανιχνεύσουμε και να δούμε τι ακριβώς γίνεται.

»Όχι έχοντας άμεση παρατήρηση στο υπέδαφος, με όργανα τα οποία καταγράφουν έμμεσα δεδομένα και τα οποία καλούμαστε εμείς να αναλύσουμε και να πάμε σε συμπεράσματα έτσι ώστε να βοηθήσουμε και την πολιτεία», σημείωσε ο κ. Λέκκας.