ΑρχικήΕπικαιρότηταΣενάρια και σφοδρές αντιδράσεις για τον Εθνικό Συντονιστή - Επικρατέστερος ο Αλκ....

Σενάρια και σφοδρές αντιδράσεις για τον Εθνικό Συντονιστή – Επικρατέστερος ο Αλκ. Στεφανής

Παρόλο που η κυβέρνηση όρισε το βράδυ της Παρασκευής την θέση του Εθνικού Συντονιστή για το μεταναστευτικό, με αρμοδιότητες πολιτικές -που ξεπερνούν τα καθήκοντα υπουργών- αλλά και στρατιωτικές, δεν ανακοίνωσε το πρόσωπο που θα καταλάβει το νευραλγικό πόστο.

Τι προβλέπει η τροπολογία για τον  Εθνικό Συντονιστή

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο Εθνικός Συντονιστής είναι μέλος της κυβέρνησης, υπαγόμενος απευθείας στον Πρωθυπουργό και μπορεί να είναι και υφυπουργός, ενώ ο ΕΝΦΕΣ( Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων) έχει ως αποστολή τον έλεγχο και την επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της ελληνικής επικράτειας.

Για τη στελέχωσή του μάλιστα επισημαίνεται ότι επιτρέπεται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης η απόσπαση πολιτικού και ένστολου προσωπικού από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη και διατίθενται για την εκπλήρωση του σκοπού του επανδρωμένα ή μη, πλωτά, χερσαία και εναέρια μέσα.

Δείτε εδώ την τροπολογία.

Α. Στεφανής: «Η ευθύνη απαιτεί και τα ανάλογα εργαλεία για να υπηρετηθεί»

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης  Στεφανής, παρουσιάζοντάς την εν λόγω τροπολογία στην Ολομέλεια, τόνισε ότι στόχος της είναι να θέσει το ακριβές πλαίσιο συντονισμού, προκειμένου να μπορεί  «θεσμοθετημένα, συντονισμένα και άμεσα να εφαρμόζεται το κυβερνητικό σχέδιο και να ξεπερνιέται κάθε εμπόδιο για τον στόχο μείωσης των ροών και ελέγχου  προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται ήδη στη χώρα μας».

Ως προς τον ΕΝΦΕΣ, ο κ. Στεφανής, χαρακτήρισε τη σύστασή του «αδήριτη»,  για λόγους εθνικής ασφάλειας, δημόσιας τάξης και γενικότερου δημοσίου συμφέροντος με την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Ακόμη, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι «Η ευθύνη πρέπει να έχει και τα ανάλογα εργαλεία για να υπηρετηθεί».

Τζανακόπουλος: «Στρατικοποίηση της χώρας και της Δημοκρατίας»

Ωστόσο, αυτή η τροπολογία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Νίκο Βούτση να ζητά την απόσυρσή της, υπογραμμίζοντας ότι αφορά μείζον εθνικό θέμα το οποίο χρήζει διεξοδικής συζήτησης.

Ακόμη πιο οξύς εμφανίστηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση δημιουργία ενός νέου σώματος υπό τις εντολές του Υπουργού που οδηγεί σε στρατικοποίηση της ζωής της χώρας.

Χαρακτηριστικά είπε ότι «η τροπολογία αφήνει να διαφανεί ότι εφόσον υπάρχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες και εντολές από την πλευρά των αρχηγών των διαφόρων σωμάτων ασφαλείας, τότε θα υπερισχύει η εντολή του υπουργού» και πρόσθεσε «δημιουργούνται πραγματικοί όροι κινδύνου για τις προϋποθέσεις λειτουργίας του κράτους δικαίου. Μην επιτρέψετε να παιχτεί πάνω σας το παιχνίδι στρατικοποίησης της ελληνικής Δημοκρατίας».

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Κανένας στρατός μες τον στρατό»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπεραμύνθηκε των προβλέψεων της τροπολογίας, αποκρούοντας κατηγορηματικά και ανάλογες βολές του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου περί δημιουργίας «ενός στρατούς μες τον στρατό», τονίζοντας ότι αποκλειστικό αντικείμενό της είναι η διαφύλαξη των συνόρων και της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας.

Ειδικότερα, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε «Από πού κι ως πού προκύπτει ότι η θέσπιση Εθνικού Συντονιστή και του ΕΝΦΕΣ με στελέχη από τρία υπουργεία συνιστούν στρατό μέσα στο στρατό; Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το ΥΠΕΘΑ αναλαμβάνει επιπλέον βάρος και όποια ευθύνη χρειαστεί, για να διασφαλίσει την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων και την εσωτερική ασφάλεια.  Και θα κάνουμε κι άλλα αν μας ζητηθεί. Θα δείτε σε λίγο διάστημα πόσο πιο καλά αποτελέσματα θα υπάρχουν».

Όλα δείχνουν τον Αλκιβιάδη Στεφανή

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής επιλέχθηκε από τον πρωθυπουργό προκειμένου να είναι ο συντονιστής για το Προσφυγικό και να μπορέσει να διαχειριστεί με λεπτούς χειρισμούς όλες τις πτυχές του προβλήματος.

Ο κ.Στεφανής – εν αποστρατεία στρατηγός – πέρασε 41 χρόνια της ζωής του στο στράτευμα. Η μετακίνησή του από το αρχηγείο του ΓΕΣ στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας αποτελεί για τον ίδιο μία πρόκληση.

Μεγαλύτερη πρόκληση είναι η διαχείριση του Προσφυγικού που καλείται να φέρει εις πέρας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως βρήκε στον Αλκιβιάδη Στεφανή τον άνθρωπο ο οποίος μπορεί να διαχειριστεί το δύσκολο θέμα του Προσφυγικού.

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής επιλέχθηκε από τον πρωθυπουργό στις 23 Οκτωβρίου προκειμένου να είναι ο ειδικός συντονιστής στο μεταναστευτικό για τη μετακίνηση αιτούντων άσυλο από τα νησιά.

Ο στρατηγός Στεφανής

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στα Πατήσια και φοίτησε στο 18ο γυμνάσιο Αρρένων. Από εκεί εισήχθη στη Σχολή Ευελπίδων .

Ο κ. Στεφανής αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων το 1982 ως ανθυπίλαρχος και παρακολούθησε με τον μαύρο μπερέ όλα τα προβλεπόμενα σχολεία εκπαίδευσης των αξιωματικών τεθωρακισμένων.

Ο νυν υφυπουργός Άμυνας είναι επίσης απόφοιτος από την Ανώτατη Σχολή Πολέμου και από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας. Επίσης, το 2008 ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του παίρνοντας το μεταπτυχιακό τίτλο στις Στρατηγικές Ασφαλείας από το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας στην Ουάσινγκτον.