ΑρχικήΕπικαιρότηταΣέρμπος για Μέση Ανατολή: «Οι ΗΠΑ γνωρίζουν περισσότερα από όσα λένε»- Η...

Σέρμπος για Μέση Ανατολή: «Οι ΗΠΑ γνωρίζουν περισσότερα από όσα λένε»- Η ανάλυσή του

Ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μίλησε για τον κίνδυνο γενικευμένης κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι αν ο πόλεμος θα παραμείνει σε τρία μέτωπα, δηλαδή Γάζα – Δυτική Όχθη στο χειρότερο σενάριο και στο Λίβανο με συμμετοχή της Χεζμπολάχ ή θα εμπλέξει και άλλους διεθνούς δρώντες, κυρίως το Ιράν. Έχω την αίσθηση ότι η Χαμάς κάνει τα πάντα, ξεκινώντας από το πώς εκτέλεσε αυτή τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση, γνωρίζοντας πώς θα απαντήσει το Ισραήλ, σε ένα λουτρό αίματος άνευ προηγουμένου. Εκεί θέλει να δώσει το στίγμα, να σύρει και το Ιράν».

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Στη συνέχεια ο κ. Σέρμπος μίλησε για τον ρόλο των ΗΠΑ: «Βλέπω πολύ προσεκτικές κινήσεις από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχω την αίσθηση ότι οι Αμερικανοί γνωρίζουν περισσότερα από αυτά που λένε δημοσίως και σωστά το κάνουν αυτό. Επίσης, το γεγονός ότι έχουμε αποστολή του στολίσκου με το αεροπλανοφόρο, τα συνοδευτικά, την Πολεμική Αεροπορία είναι ένα δείγμα αποτροπής, δηλαδή να στείλει σινιάλα και μηνύματα προς τρίτους δρώντες “Μην εμπλακείτε”. Και είναι και ένα καλό παράδειγμα για την Ελλάδα για το πώς λειτουργούν οι στρατηγικές συμμαχίες, όπως αυτή που υπάρχει ανάμεσα σε Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν ξέρουμε αν αυτά θα λειτουργήσουν, σε ποιο βαθμό. Διότι, πολλές φορές θα υπάρξουν και κινήσεις – εξελίξεις εντός πολλών αραβικών χωρών» είπε και συνέχισε: «Για το Ιράν θα ήταν μια κίνηση υψηλού ρίσκου εφόσον δεν προκληθεί. Άρα εδώ είναι θέμα να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και από το Ισραήλ».

Ακόμα τόνισε ότι αν αποδειχθεί ότι το Ιράν είχε εμπλοκή στον πόλεμο στο Ισραήλ, θα υπάρξει μεγάλη πίεση. «Πολλές φορές συζητάμε ότι η εσωτερική και εξωτερική πολιτική είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Για μένα είναι πολύ σημαντικό το Ισραήλ να κινηθεί σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ο Νετανιάχου αυτή τη στιγμή δεν έχει ένα πολεμικό υπουργικό συμβούλιο. Πρέπει να μπούνε μέσα και άλλα κόμματα, μετριοπαθείς δυνάμεις».

Όσο για το τι εννοεί ο Νετανιάχου όταν λέει ότι η αντίδραση του Ισραήλ θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή, ο καθηγητής Σωτήρης Σέρμπος εξηγεί: «Ο Νετανιάχου βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση, υπό την έννοια κανείς δεν αναιρεί το ότι έγινε, αλλά αντιλαμβάνεστε, αργότερα θα έρθει και το πλήρωμα του χρόνου να φτάσουμε να δούμε τι ρήγματα, τι αβεβαιότητες υπήρχαν στο Ισραήλ και αυτή η χώρα πρότυπο όσον αφορά τον ρόλο των υπηρεσιών εθνικής ασφαλείας, βρέθηκε μπροστά σε κάτι πρωτόγνωρο».

Για το ενδεχόμενο ισοπέδωσης της Λωρίδας της Γάζας

«Σας θυμίζω ο Νετανιάχου πάντα φοβόταν τη Γάζα. Δεν έχει μπει ποτέ. Σας θυμίζω ότι το ίδιο το Ισραήλ σε κάποια φάση αποχώρησε. Το θέμα είναι αν και κατά πόσο έχει μια άλλη εναλλακτική σε αυτή τη φάση πέρα από μια χερσαία επιχείρηση.

Το οποίο επιδιώκει Χαμάς. Και υπάρχει και το θέμα των ομήρων και πώς θα το χειριστεί το Ισραήλ. Έχω την αίσθηση, με βάση τις τελευταίες δηλώσεις, ότι “δε διαπραγματευόμαστε τίποτα σε αυτή τη φάση”, ενδεχομένως να μην είναι αυτή η απόλυτη προτεραιότητα. Νομίζω πρέπει να δούμε πώς θα τρέξει αυτή η επιχείρηση. Πρώτες μέρες και εβδομάδες θα αργήσουμε να δούμε εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα. Η ανησυχία όλων αυτή τη στιγμή να μην ξεφύγει σε ένα περιφερειακό επίπεδο και έχουμε όχι μόνο μια αλλαγή παραδείγματος, αλλά αλλαγή του χάρτη της περιοχής σε μία περίοδο όπου έχουμε και τη μεγάλη εικόνα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

 

Πηγή: ΕΡΤ