Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους – Tα μέρη από τα οποία αποκλείονται από Δευτέρα

21 mins read

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους ανεμβολίαστους, με τους περιορισμούς να διευρύνονται μετά και τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τον οδικό χάρτη του επόμενου χρονικού διαστήματος, με στόχο την προστασία της δημόσιας Υγείας και , της υγείας των ανεμβολίαστων και την αποσυμπίεση του ΕΣΥ, την ώρα που η πανδημία έχει πάρει ανησυχητική τροχιά.

Τα νέα μέτρα, για τους ενήλικους ανεμβολίαστους αφορούν κυρίως τον αποκλεισμό τους από δραστηριότητες και διασκέδαση, ο οποίος θα ισχύσει μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ουσιαστικά, δεν θα μπορούν να μπουν, σε σινεμά, θέατρα, μουσεία και γυμναστήρια. Η είσοδός τους δεν θα είναι εφικτή ούτε και με την επίδειξη αρνητικού τεστ. Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ.

Όπως φαίνεται, ελεύθερη είναι η πρόσβαση εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων -πάντοτε με τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης και χρήση μάσκας- σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και μέσα μεταφοράς.

Πώς θα κινούμαστε από την Δευτέρα

Αναλυτικά τα πέντε μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

  • Από Δευτέρα διευρύνεται το μπλόκο σε ανεμβολίαστους οι οποίοι πλέον δεν θα μπαίνουν ούτε με αρνητικό τεστ σε όλους τους κλειστούς χώρους (π.χ. γυμναστήρια, μουσεία, θέατρα, σινεμά κ.λπ.) και όχι μόνο στην εστίαση, όπως ίσχυε ως τώρα. Μοναδικές εξαιρέσεις τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία. Επίσης ανακοίνωσε ότι η είσοδος των ανεμβολίαστων πιστών στις εκκλησίες θα γίνεται μόνο με την επίδειξη αρνητικών τεστ.
  • Το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Οπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.
  • Στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.
  • Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. «Δεν υπάρχουν ”κορόιδα” και ”έξυπνοι” σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός.
  • Ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών, ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή.

Κάνοντας λόγο για «επιλογές ενθαρρυντικές και όχι κατασταλτικές», ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πέντε συμπληρωματικά μέτρα που, όπως είπε, στοχεύουν στην πειθώ και όχι στην αντιπαράθεση με τους ανεμβολίαστους συμπολίτες. Όπως επεσήμανε, «χρειαζόμαστε καθαρό μυαλό και ενότητα», «όχι εργαλειοποίηση του πόνου και διγλωσσία», «αλλά συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα