Σήμερα οι αποφάσεις για νέο lockdown ή μερική άρση – Προβληματισμός για τα κρούσματα των εορτών

33 mins read

Η κυβέρνηση αναμένει την εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τα επόμενα βήματα λίγο πριν λήξει το αυστηρό lockdown.
Οι λοιμωξιολόγοι εξακολουθούν να είναι προβληματισμένοι για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων και ιδίως για το άνοιγμα των σχολείων και ενδεχομένως των καταστημάτων την Δευτέρα. Και ο λόγος που προβληματίζονται είναι τα κρούσματα των γιορτών που σιγά σιγά εμφανίζουν τα δεδομένα στους ειδικούς, αλλά και οι εικόνες που αντίκρισαν ανήμερα των Θεοφανίων, με πιστούς να συνωστίζονται σε εκκλησίες και άλλους να παραβαίνουν τους κανόνες και βουτάνε στην θάλασσα για τον σταυρό, με αρκετούς να μην τηρούν τα μέτρα.
Σε κάθε περίπτωση, σήμερα θα κάνουν την εισήγησή τους, με τον Νίκο Χαρδαλιά να αναμένεται να κάνει τις ανακοινώσεις για την επόμενη ημέρα, μετά την λήξη του αυστηρού lockdown στις 11 Ιανουαρίου, αν αυτό φυσικά δεν παραταθεί.
Αποφασίζουν για το άνοιγμα των σχολείων στις «κόκκινες» περιοχές
Η απόφαση για να ανοίξουν τα σχολεία είναι ειλημμένη και την Δευτέρα θα ανοίξουν κανονικά. Υπήρξαν δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, ωστόσο η επιτροπή απεφάνθη πως αυτά θα λειτουργήσουν κανονικά τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, όπως και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Είναι ένα ζήτημα που έφερε διαφωνίες στην επιτροπή καθώς υπήρχαν φωνές που δεν έβρισκαν καλή ιδέα το άνοιγμα των σχολείων. Η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει ωστόσο και αναμένεται να λυθεί σήμερα, είναι για τα σχολεία που βρίσκονται στις «κόκκινες» περιοχές και το αν θα λειτουργήσουν ή όχι.
Οι περιοχές αυτές είναι οι εξής:
Δυτική Αττική (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα),
οι δήμοι Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης,
το Παλαίκαστρο του Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου,
Νέδα, Αγιοχώρι και Ήπιο του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης,
ο Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων της ΠΕ Βοιωτίας,
η κοινότητα Σπερχειάδας,
ο Δήμος Μακρακώμης της ΠΕ Φθιώτιδας,
η Κοινότητα Στροφής του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης
η Κοινότητα Κέλλη του Δήμου Αμύνταιου της ΠΕ Φλώρινας
και η Κάλυμνος.
Στη Σητεία πάντως τα σχολεία δεν θα ανοίξουν, με απόφαση του δημάρχου.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δήλωσε ότι «η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη και ανήκω σε όσους μειοψήφησαν. Θα βρεθούμε μπροστά σε κάποια διλήμματα. Δεν είναι εφικτό να είναι ανοιχτά και τα σχολεία και τα καταστήματα και, παραδείγματος χάρη, οι ναοί, όταν βλέπουμε το τρένο να έρχεται πάνω μας. Θα πρέπει να κάνουμε κάποιες επιλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά
Τι θα γίνει με το click away και το εμπόριο
Παράλληλα, άγνωστο παραμένει εάν στις 11 Ιανουαρίου θα ανοίξει και πάλι το click away για τα καταστήματα. Από την πλευρά των στελεχών της κυβέρνησης έχει τονιστεί πως η πρόθεση είναι να λειτουργήσει ξανά, με τα απαραίτητα μέτρα, καθώς ξεκινούν και οι χειμερινές εκπτώσεις. Ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι είναι προβληματισμένοι καθώς φοβούνται ότι ένα άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων ταυτόχρονα, μετά τα όσα είδαν και στα Θεοφάνια, μπορεί να φέρει καταστροφικά αποτελέσματα.
«Αν ανοίξουν καταστήματα και σχολεία, είναι αναμενόμενη μία αύξηση, η οποία στις 18 Φλεβάρη θα οδηγήσει στην πληρότητα των ΜΕΘ στο 80% και στις 28 Φλεβάρη σε κατάρρευση του ΕΣΥ. Τότε, ένα πολύ αυστηρό lockdown θα είναι μία πολύ δελεαστική λύση, αλλά έτσι δεν οδηγούμαστε κάπου. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που κινούμαστε. Το να κάνουμε συνεχώς το ίδιο πράγμα δεν είναι το πιο ευφυές», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Γώγος: Ανησυχώ για τις περιοχές στο «κόκκινο»
Αντίθετα, πιο καθησυχαστικός ήταν ο Χαράλαμπος Γώγος σχετικά με το αν πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία ή όχι. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, είπε το άνοιγμα των δημοτικών δεν θα είναι πρόβλημα, αλλά τόνισε πως σήμερα θα παρθούν οι όποιες αποφάσεις. Παράλληλα, ο κ. Γώγος σημείωσε πως οι καμπύλες της εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα δείχνουν πως πάνε προς το καλύτερο, ωστόσο παρατηρήθηκε αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα και αυτό τον ανησυχεί για μία νέα αύξηση κρουσμάτων.
Αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα
Την ίδια ώρα, η αυξημένη κινητικότητα τις ημέρες των γιορτών, η οποία αποτυπώθηκε και στα λύματα (τουλάχιστον της Αττικής) τις τελευταίες ημέρες, αναμένεται να κρίνει και την πορεία της πανδημίας και κατ’ επέκταση των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού. Οι εικόνες συνωστισμού σε εκκλησίες και άλλους δημόσιους χώρους, συν τα ρεβεγιόν, έχει θορυβήσεις τους λοιμωξιολόγους, με τις εικόνες, σύμφωνα με τον διευθυντή ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαο Καπραβέλο, να ενδέχεται να φέρουν ραγδαία επιδείνωση της πανδημίας.
«Ό,τι ήταν ο Οκτώβριος για την τραγωδία του Νοεμβρίου, είναι ο Ιανουάριος για την πιθανή τραγωδία του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου. Δεν φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος. Βλέποντας το επιδημιολογικό φορτίο που υπάρχει, συμφωνώ απόλυτα με αυτό που έκανε η Πολιτεία, αλλά δεν την ακούει κανένας», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα