ΑρχικήΕπικαιρότηταΣκηνές αποκάλυψης στη Μαγνησία - Ένας νεκρός & τρεις αγνοούμενοι από την...

Σκηνές αποκάλυψης στη Μαγνησία – Ένας νεκρός & τρεις αγνοούμενοι από την κακοκαιρία

Οι μετεωρολόγοι που συναντήθηκαν την Τρίτη το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν ξεκάθαροι: πρόκειται για τη ισχυρότερη νεροποντή στη χώρα.

Η κακοκαιρία Daniel μέχρι αυτή την ώρα έχει βγάλει όλο της το μένος στη Μαγνησία και τις Σποράδες αλλά και την Εύβοια. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι παρά την πρόσκαιρη και μικρή ύφεση, το ακραίο αυτό φαινόμενο θα κρατήσει τουλάχιστον 30 ώρες ακόμα.

Ήδη ο Βόλος μετράει έναν νεκρό. Θύμα της πρωτοφανούς κακοκαιρίας, έπεσε ηλικιωμένος κτηνοτρόφος, ο οποίος καταπλακώθηκε από τοίχο που υποχώρησε από την πίεση του νερού. Πέρα από έναν 34χρονο που αγνοείται από το μεσημέρι της Τρίτης από Αγ. Αικατερίνη Βόλου, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, αγνοούνται άλλοι δύο άνθρωποι που βρίσκονταν στο Νότιο Πήλιο.

 

 

Κικίλιας: Πρόκειται για το πιο ακραίο φαινόμενο σε ότι αφορά το μέγιστο ύψος βροχής σε ένα 24ωρο

Για το πιο ακραίο φαινόμενο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, σε ότι αφορά το μέγιστο ύψος βροχής σε ένα 24ωρο, από τότε που κρατούνται αρχεία στη χώρα, έκανε λόγο, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε δήλωσή του για τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο κ. Κικίλιας ζήτησε «ιδιαίτερη προσοχή από όλους και καμία μετακίνηση» και προσέθεσε ότι «οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας καθότι το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη». Όπως τόνισε ο υπουργός, «σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση από αύριο το μεσημέρι. Από την έναρξη του φαινομένου στην περιοχή επιχειρούν 77 συνεργεία της Πυροσβεστικής, καθώς και ομάδες από την 1η, 2η, 5η, 7η και 8η ΕΜΑΚ με λέμβους και ερπιστριοφόρα, μηχανήματα έργου, δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και φυσικά η Ελληνική Αστυνομία και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συνολικά η Πυροσβεστική έχει δεχτεί έως τώρα 690 κλήσεις».

Η καταστροφή στη Μαγνησία

Ο Δήμαρχος της περιοχής Αχιλλέας Μπέος προσπάθησε με κάθε τρόπο να κρατήσει τους πολίτες μέσα στα σπίτια τους.

Δείτε τι συμβαίνει στη Μαγνησία μέσα από δύο video:

 

 

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός μιλώντας στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά, έκανε έκκληση στους κατοίκους να μην προσπαθήσουν να κάνουν διέλευση σε πλημμυρισμένους δρόμους. Επεσήμανε δε, πως το φαινόμενο είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Νωρίτερα, εκκενώθηκε το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής και τμήμα του Γηροκομείου Βόλου.

Σύμφωνα με το meteo.gr, καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής στη χώρα μας

Σε άρθρο που υπογράφουν ο Σταύρος Ντάφης, ο Γιάννης Κύρος και ο Κώστας Λαγουβάρδος, “σε μια από τις πιο ισχυρές κακοκαιρίες που έχει βιώσει η χώρα μας εξελίσσεται η κακοκαιρία Daniel, με τα ημερήσια ύψης βροχής στην Κεντρική Ελλάδα να ξεπερνούν κατά πολύ προηγούμενα ρεκόρ, τουλάχιστον από το 2006.

Οι πολύωρες ισχυρές βροχοπτώσεις στη Μαγνησία και στα παράλια της Λάρισας έχουν προκαλέσει τον θάνατο ενός ανθρώπου και σημαντικά προβλήματα στις υποδομές. Το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής μέχρι τις 20:45 καταγράφεται στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 754 mm*. Το προηγούμενο ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής 644,7 mm είχε καταγραφεί στην Παλική Κεφαλονιάς κατά τη διάρκεια του Μεσογειακού Κυκλώνα Ιανού τον Σεπτέβριο 2020. 

Στον χάρτη και στον ένθετο πίνακα παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής σε χιλιοστά μέχρι τις 20:45, όπως καταγράφηκαν από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr την Τρίτη 5/9, με υποσημείωση στους μετεωρολογικούς σταθμούς που σταμάτησαν να μεταδίδουν νωρίτερα λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος. Οι βροχοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές συνεχίζονται”. 

 

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Από το βράδυ το σφοδρό κύμα θα επεκταθεί προς τη Μεσσηνία ενώ θα χτυπήσει και στη Λακωνία. Από την Τετάρτη πηγαίνει προς την ανατολική Πελοπόννησο, την Αργολίδα και τη Δυτική Κρήτη.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την Τετάρτη 6-9-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως στη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και κατά περιόδους στη δυτική και νότια Κρήτη. Συγκεκριμένα στην Αττική θα επηρεαστούν κατά περιόδους τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματά της.