Σοκ στο γηροκομείο με 40 κρούσματα- Αρκουμανέας: «Κάποιοι νοσηλευτές νοσούν εδώ και βδομάδες»

22 mins read

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, έκανε μια εφιαλτική πρόβλεψη για το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού.

Ο κ. Αρκουμανέας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι τα κρούσματα στο γηροκομείο είναι ήδη 40 και υπάρχουν φόβοι πως θα ξεπεράσουν τα 45.

Υπενθυμίζεται ότι τα κρούσματα στο γηροκομείο, στην οδό Μιχαήλ Βόδα στον Άγιο Παντελεήμονα, έγιναν γνωστά το απόγευμα της Τετάρτης και η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που αμέσως εκεί βρέθηκαν τόσο ο Σωτήρης Τσιόδρας όσο και ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως τα κρούσματα στο γηροκομείο ήταν 32, ανάμεσά τους τουλάχιστον 21 ηλικιωμένοι. Όμως ο απολογισμός αυξήθηκε, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και κανείς δεν ξέρει που θα φτάσει, αφού θετικοί έχουν βρεθεί εκτός από ηλικιωμένους και εργαζόμενοι στο γηροκομείο.

Παραμένει άγνωστο το πως έφτασε ο κορωνοϊός στο γηροκομείο, με τον Σωτήρη Τσιόδρα να σημειώνει ότι συνήθως είναι εργαζόμενοι που είναι θετικοί στον κορωνοϊό και χωρίς να το γνωρίζουν μεταφέρουν τον ιό στη δομή.

Ερωτηθείς ο Παναγιώτης Αρκουμανέας αν ο άνθρωπος που ήταν θετικός στον κορωνοϊό, το γνώριζε αλλά παρ’ όλα αυτά συνέχισε να πηγαίνει στη δουλειά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ απάντησε «αυτό θα το δούμε», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιοι νοσηλευτές να είχαν νοσήσει και δυο εβδομάδες πριν.

Εικόνες θλίψης

Από τα ξημερώματα της Πέμπτης, βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταφορά των ηλικιωμένων, που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό, σε νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική. Άνθρωποι σε κατάκλιση, με σοβαρά νοσήματα, μεταφέρονται στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο, Αττικόν, Ασκληπιείο.

Παράλληλα, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ με εργαζόμενους που φορούν ειδικές στολές έχουν ήδη πάρει από το γηροκομείο 10 ηλικιωμένους και αναμένεται η μεταφορά άλλων οκτώ.

Αφού απομακρυνθούν οι ηλικιωμένοι, θα γίνει και απολύμανση στους χώρους του γηροκομείου.

Επίσης, συνεργεία του δήμου Αθηναίων, από το πρωί, πλένουν και απολυμαίνουν το οικοδομικό τετράγωνο στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα όπου βρίσκεται το γηροκομείο με τα δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού. Ο δήμος Αθηναίων, και στην περίπτωση αυτή, εφαρμόζει τα σχετικά πρωτόκολλα.

Καθυστέρηση στον εντοπιστμό του πρώτου κρούσματος

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Στέλιος Προσαλίκας, τόνισε, μιλώντας στο Mega, ότι παραμένουν ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας του γηροκομείου αλλά και για το αν τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφαλείας τίθενται μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων κορωνοϊού στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα.

«Άργησαν να βρουν το πρώτο θετικό κρούσμα. Γι’ αυτό τα πρωτόκολλα στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν πιο πυκνή η περιοδικότητα ελέγχων για κορωνοϊό» σημείωσε, λέγοντας πως οι εργαζόμενοι σε τέτοιες δομές θα έπρεπε να κάνουν τεστ κάθε εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Προσαλίκα, στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, τελευταία φορά διενεργήθηκαν τεστ στους εργαζόμενους τον Αύγουστο.

Και πρόσθεσε «Εάν είχαν κάνει τεστ 10-15 Σεπτεμβρίου, θα είχαν βρει περισσότερα κρούσματα».

«Με σοκάρει ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων. Δε μπορεί να είναι όλα τα κρούσματα ασυμπτωματικά. Εάν είναι, οι ευθύνες της διοίκησης είναι λιγότερες. Δεν πιστεύω όμως ότι είναι όλοι ασυμπτωματικοί» τόνισε.

Facebook Comments