ΑρχικήΕπικαιρότηταΣοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία σε όλη την χώρα - Καταστροφές και...

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία σε όλη την χώρα – Καταστροφές και εκκενώσεις (photos και videos)

Σε κλοιό σφοδρής κακοκαιρίας βρίσκεται το από νωρίς το πρωί του Σαββάτου η Ελλάδα.

Η κακοκαιρία είναι τόσο ισχυρή, με αποτέλεσμα να εντοπίζονται πολλά προβλήματα σε διάφορες περιοχές, ποτάμια να βρίσκονται στα όρια της υπερχείλισης και δρόμους να έχουν κλείσει.

Περισσότερες από 200 κλήσεις έχει δεχθεί από το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει την Ελλάδα.

Συνολικά η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 214 κλήσεις και συγκεκριμένα: 103 κλήσεις για κοπές δέντρων, 64 για αντλήσεις υδάτων και 47 για αφαιρέσεις αντικειμένων.

Αναλυτικότερα:

* Σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, 108 κλήσεις, εκ των οποίων 62 για κοπές δέντρων, 2 για άντληση υδάτων και 44 για αφαιρέσεις αντικειμένων.

* Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία) 63 κλήσεις, εκ των οποίων 18 για κοπές δέντρων, 44 για άντληση υδάτων και 1 για αφαίρεση αντικειμένου.

* Στην Περιφέρεια Ηπείρου (Άρτα, Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα), 27 κλήσεις εκ των οποίων 13 για κοπές δέντρων και 14 για άντληση υδάτων.

* Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Κέρκυρα, Ζάκυνθος) 16 κλήσεις, εκ των οποίων 10 για κοπές δέντρων, 4 για άντληση υδάτων και 2 για αφαιρέσεις αντικειμένων.

Όπως τονίζει το Πυροσβεστικό Σώμα σε ανακοίνωσή του, παραμένει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εξελιχθούν τα φαινόμενα παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης, εφ’ όσον απαιτηθεί, με διασπορά του προσωπικού και των οχημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Η κακοκαιρία σαρώνει και την Αττική

Ο καιρός έχει «δείξει τα δόντια του» όμως και στην Αττική, με τα περισσότερα προβλήματα να καταγράφονται στα Νότια Προάστια.

Πολύ δυνατός αέρας και μεγάλα κύματα «σφυροκοπούν» επίσης Βοτσαλάκια, Πειραϊκή και το λιμάνι του Πειραιά.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το iefimerida, δέντρο στην οδό Κορυτσάς ξηλώθηκε από τους ανέμους με αποτέλεσμα να προσγειωθεί πάνω σε σπίτι, προκαλώντας μάλιστα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Το δέντρο που ξηλώθηκε στον Πειραιά

Πλημμύρες, καταστροφές και προληπτικές εκκενώσεις 

Ήδη η κακοκαιρία έχει προκαλέσει προβλήματα από την Αχαϊα και την Μακεδονία, με τα συνεργία της Πολιτικής Προστασίας να είναι επί ποδός. Χαρακτηριστικές είναι και οι φωτογραφίες από την Ήπειρο, όπου το γεφύρι Τριαντάφυλλου στο δρόμο από Μπαλντούμα προς Μεγάλη Γότιστα κατέρρευσε. Η γέφυρα κόπηκε στα δύο από την ένταση της βροχόπτωσης και τα ορμητικά νερά, χωρίς ευτυχώς να αναφερθούν τραυματισμοί.

Μεγάλες καταστροφές έχει προκληθεί στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας λόγω της συνεχούς έντονης βροχόπτωσης. Δεκάδες σπίτια, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας Σπύρο Μυλωνά, έχουν πλημμυρίσει και πολλοί άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις για παροχή βοήθειας ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται και το ερπυστριοφόρο όχημα της υπηρεσίας για να παρέμβει σε περιπτώσεις που δεν είναι εύκολη η προσέγγιση.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι «υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις οικιών που έχουν πλημμυρίσει στα χωριά Γομοστό Νιφορέϊκα, Καλαμάκι, Καρέϊκα, Λάππα Ράχη και Σαγέϊκά και αλλού. Έχουν σημειωθεί ζημιές στις υποδομές τόσο σε δρόμους και γέφυρες, όσο και σε αγροτικές καλλιέργειες. Τουλάχιστον 50 άτομα έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους προληπτικά».

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας προτρέπει τους πολίτες να μην χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοί οδοί:

Υπόγεια διάβαση από Παλαιά Εθνική Οδό – Κάτω Αλισσός

Αράξου, στο ύψος της Βλαχέραινας

Άγιος Κωνσταντίνος – Μιχόι

Ριόλος – Λάππα

Άρλα – Γιουλέικα

Λάππα – Άραξος

Λουσικά – Άνω Αχαΐα

Καγκάδι – Ριόλος

Τέλος υπογραμμίζεται ότι πρέπει να αποφεύγεται η διέλευση από πλημμυρισμένα σημεία προς αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων.

Στο μεταξύ, η Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δυμαίων ενημερώνει με ανακοίνωσή της ότι εξαιτίας της θεομηνίας παρουσιάστηκαν προβλήματα στα αντλιοστάσια στην Κάτω Αχαΐα, τον Κάτω Αλισσό, το Αχαϊκό, τα Λουσικά καθώς και στο αντλιοστάσιο του διαδημοτικού.

Στην Αιτωλοακαρνανία

Στις περιοχές του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα από την δυνατή βροχόπτωση.

Στο Μεσολόγγι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κωνστασταντίνο Λύρο, η κατάσταση παραμένει οριακή καθώς εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος από ενδεχόμενη υπερχείλιση του ρέματος της Αγριλιάς. Νωρίτερα όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «απομακρύνθηκαν προληπτικώς περίπου 150 κάτοικοι των περιοχών Βαλτούλια, Κολοβέϊκα και Ταμπακαριά και ήδη φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία».

Eκκένωση κατοίκων στην περιοχή της Κλείσοβας

Στην προληπτική εκκένωση των κατοίκων στην περιοχή Κλείσοβας Μεσολογγίου, κοντά στον οικισμό των Ρομά, προχωρούν οι αρχές μετά από σχετική εισήγηση του δήμαρχου της πόλης Κωνσταντίνου Λύρου, καθώς υπάρχουν φόβοι επέκτασης των πλημμυρικών φαινομένων, εξαιτίας της δυνατής βροχόπτωσης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λύρος σημείωσε ότι «η εκκένωση γίνεται για καθαρά προληπτικούς λόγους και οι κάτοικοι μεταφέρονται σε ξενοδοχεία της περιοχής. Σε συνεργασία με το υπουργείο και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η επιχείρηση ολοκληρώνεται και κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές».

Ναύπακτος: Απομακρύνονται προληπτικά άνθρωποι από τα σπίτια τους

Στη Ναύπακτο, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 65 περίπου κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων, ενώ απομακρύνθηκαν και 15 άτομα προληπτικά από τις οικίες τους.

ναυπακτια

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ναυπάκτου Βασίλειο Γκίζα έχουν σημειωθεί πλημμύρες σε υπόγεια ενώ οριακή είναι η κατάσταση στους χειμάρρους «Βαριάς» και «Σκας», ωστόσο όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και στην περιοχή γίνονται, με την βοήθεια μηχανημάτων έργου, οι απαραίτητες παρεμβάσεις».

Εκκένωση του οικισμού Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου στο Αγρίνιο

Την ίδια ώρα, εντολή εκκένωσης του οικισμού Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου έδωσε ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, λόγω της απότομης ανόδου της στάθμης των υδάτων στην λίμνη Λυσιμάχεια.

Η ανακοίνωση του δήμου Αγρινίου: «Με απόφαση του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου εκκενώνεται προληπτικά ο οικισμός Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού στη λίμνη Λυσιμαχεία».

Στο μεταξύ συναγερμός έχει σημάνει λόγω της γρήγορης ανόδου της στάθμης του Πηνειού ποταμού στο ύψος της Νομής. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την τοπική ιστοσελίδα trikalavoice.gr, η στάθμη ανέβηκε μέσα σε λίγες ώρες στα 3.75 μ. με όριο πλημμύρας τα 4.75 μ.

Υπερχειλίσεις ποταμών και ρεμάτων, προβλήματα στους δρόμους, πτώσεις δέντρων και βράχων, είναι μερικά από τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί σε Πάτρα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Εύβοια και Γιάννενα.

Σημειώνεται πως το μεσημέρι του Σαββάτου το 112 έστειλε μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Λήμνο συστήνοντας στους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις, μα ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών και να μένουν σε ασφαλή σημεία.

Εύβοια: Η θάλασσα κάλυψε το δρόμο στα Νέα Στύρα

Παράλληλα, τα έντομα καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει προβλήματα και στα Νέα Στύρα Ευβοίας. Σύμφωνα με το eviavima.gr οι ισχυροί άνεμοι ανέβασαν τη στάθμη του νερού και έτσι η θάλασσα κάλυψε το παραλιακό δρόμο με την κυκλοφορία να γίνεται με μεγάλη δυσκολία.

Πυκνή χιονόπτωση στη Σαμαρίνα στα Γρεβενά και στο Νυμφαίο Φλώρινας

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν και στα ορεινά της Δυτικής Φθιώτιδας με την χιονόπτωση να ξεκινά στις 3:00 περίπου τα ξημερώματα και να συνεχίζεται μέχρι και τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου (11/12) με το χιόνι σε πολλά σημεία του να φθάνει τους 30 πόντους περίπου.

Έντονη είναι η χιονόπτωση στην Δυτική Φθιώτιδα και πάνω από την Τοπική Κοινότητα Γαρδικίου του Δήμου Μακρακώμης στο δάσος της Οξιάς.

φθιω

φθιω4