Στην Βουλή η τροπολογία για την ψηφιακή ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης

41 mins read

Κατατέθηκε σήμερα η σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής για κινητές συσκευές, η οποία λειτουργεί ως ψηφιακό αποθετήριο ταυτοποιητικών εγγράφων φυσικών προσώπων (αποθήκευση στοιχείων που αφορούν στο δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και στην άδεια οδήγησης οχήματος, κατά περίπτωση με σκοπό την ταυτοποίησή τους στους αρμόδιους φορείς του δημόσιου τομέα ή του ιδιωτικού τομέα.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για να μπει σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι (wallet) που θα είναι διαθέσιμο ως εφαρμογή (app) για «κατέβασμα» από το Google Play και το App Store, η αστυνομική ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης, ώστε οι Έλληνες πολίτες να τα διαθέτουν σε ψηφιακή μορφή.

Ειδικότερα:

Σύμφωνα με την έκθεση που συνοδεύει τις σχετικές ρυθμίσεις:

Προβλέπεται δημιουργία:

  • ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής για κινητές συσκευές (mobile application), η οποία λειτουργεί ως ψηφιακό αποθετήριο ταυτοποιητικών εγγράφων φυσικών προσώπων [αποθήκευση στοιχείων που αφορούν στο δελτίο αστυνομικής ταυτότητας (δ.α.τ.) και στην άδεια οδήγησης οχήματος, κατά περίπτωση], με σκοπό την ταυτοποίησή τους στους αρμόδιους φορείς του δημόσιου τομέα ή του ιδιωτικού Τομέα,
  •  ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, με σκοπό την επιβεβαίωση της ορθότητας των προσωπικών στοιχείων φυσικών προσώπων, τα οποία τηρούνται σε επιμέρους μητρώα φορέων του δημόσιου τομέα, καθώς και τη διόρθωση ανακριβών στοιχείων με βάση τα στοιχεία του Μητρώου Πολιτών,
  • ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, με σκοπό την ψηφιοποίηση της διαδικασίας μεταβίβασης επιβατηγών οχημάτων ιδιωτικής χρήσης από επαχθή αιτία και χορήγησης άδειας κυκλοφορίας, όπως ειδικότερα τροποποιείται η εν λόγω διαδικασία (βεβαίωση ολοκλήρωσης Τεχνικού ελέγχου οχήματος κ.λπ.),
  • ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, με σκοπό την πρόσβαση φυσικών προσώπων στα αποτελέσματα των διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργούνται από δημόσιες ή ιδιωτικές μονάδες υγείας, τα οποία αποθηκεύονται στο Ψηφιακό Αποθετήριο Διαγνωστικών Εργαστηριακών Αποτελεσμάτων που συστήνεται στην ανώνυμη εταιρεία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.)»

Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο προβλέπεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου.

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Η ζωή των οδηγών θα γίνει -σύντομα- ευκολότερη μέσα από δύο ψηφιακές εφαρμογές που είναι έτοιμες θα λειτουργούν μέσω κινητών, tablet, υπολογιστών κλπ και θα ανακοινωθούν μέσα στο προσεχές διάστημα.

H πρώτη εφαρμογή (app) είναι το «ψηφιακό πορτοφόλι» (που αναμένεται, μέσα στις επόμενες ημέρες) όπου οι οδηγοί θα έχουν καταχωρημένο το δίπλωμα οδήγησης, την αστυνομική ταυτότητα και τα άλλα έγγραφα που υποχρεούνται να έχουν μαζί του οι οδηγοί. Το ψηφιακό πορτοφόλι του οδηγού, πρακτικά, θα μοιάζει με την αντίστοιχη εφαρμογή που ήταν καταχωρημένα -ψηφιακά- το πιστοποιητικό εμβολιασμού COVID και η αστυνομική ταυτότητα για άμεση ταυτοποίηση.

Λίγο αργότερα θα ακολουθήσει η νέα πλατφόρμα για τις ψηφιακές μεταβιβάσεις οχημάτων που θα είναι επίσης προσβάσιμη από το κινητό υπολογιστές κλπ. Πρόκειται για ένα νέο ηλεκτρονικό εργαλείο που φιλοδοξεί να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των αγοραστών και πωλητών οχημάτων που, σήμερα, είναι αναγκασμένοι να συλλέγουν ένα ένα απαραίτητα έγγραφα από κάθε υπηρεσία . Μέσω την νέας ψηφιακής πλατφόρμας τα έγγραφα αυτά θα αναζητούνται και θα συλλέγονται ηλεκτρονικά και έτσι η ολη διαδικασία της μεταβίβασης θα ολοκληρώνεται ταχύτερα και ευκολότερα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη τρέχει και εφαρμογή για ηλεκτρονική πληρωμή των τελών μεταβίβασης, με μια εξίσου με μια απλουστευμένη διαδικασία.

Ειδικότερα οι δυο νέες ψηφιακές εφαρμογές είναι οι εξής:

Ψηφιακό πορτοφόλι: Η νεα εφαρμογή (app) που θα είναι διαθέσιμη από το Google Play και το App Store σχεδιάζεται στα πρότυπα του CovidFree gr Wallet οπου οι πολίτες είχαν ψηφιακά με QR το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και την ταυτότητά τους. Οι οδηγοί. αφού συνδεθούν στο app, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Τaxisnet, θα μπορούν να «κατεβάζουν» μέσα στην εφαρμογή την ψηφιακή μορφή της αστυνομικής τους ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης τους. Δεν θα έχει σημασία αν ο πολίτης έχει παλιάς ή νέας μορφής δίπλωμα οδήγησης καθώς όλα τα στοιχεία υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή στο υπουργείο Μεταφορών. Μέσα στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι θα θα μπορούν να καταχωρηθούν ψηφιακό τα εξής έγγραφα: Δίπλωμα Οδήγησης, Άδεια Κυκλοφορίας Οχήματος, Τέλη Κυκλοφορίας, Πιστοποιητικό ΚΤΕΟ, Αντίγραφο Ασφαλιστικού Συμβολαίου οχήματος, Ιστορικό Συντήρησης Οχήματος,, κ.α.

Ψηφιακές Μεταβιβάσεις Οχημάτων: Πρόκειται για νέα πλατφόρμα που σχεδιάζεται με στοχο η διαδικασία της μεταβίβασης να ολοκληρώνεται αμιγώς ψηφιακά, χωρίς να προσκομίζεται κανένα δικαιολογητικό (χειρόγραφη αίτηση, Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου ΚΤΕΟ, βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας κλπ). Ήδη οι πολίτες μεσω της υπηρεσίας «Υπολογισμός τελών για μεταβίβαση επιβατικού ή δίκυκλου» μπορούν να υπολογίζουν τα τέλη (αδείας και μεταβίβασης) που απαιτούνται για τη μεταβίβαση οχήματος. Επιπλέον, μπορούν να εντοπίσουν σε ένα και μόνο σημείο συγκεντρωμένους τους περίπου 80 τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας στους οποίους πληρώνονται τα τέλη, ανάλογα με την υπηρεσία μεταφορών της επιλογής τους, ώστε να ολοκληρώσουν τη μεταβίβαση του οχήματος.

Με την νέα υπηρεσία της ψηφιακής μεταβίβασης οχήματος, αγοραστές και οι πωλητές θα γλιτώσουν και από το κυνηγητό των υπόλοιπων εγγράφων: Αίτηση – Υπεύθυνη δήλωση, Άδεια κυκλοφορίας οχήματος, Ισχύον Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ) και φωτοαντίγραφο, Αποδεικτικό καταβολής τέλους έκδοσης Άδειας και τέλους Μεταβίβασης οχήματος, Κυριότητα (πράξη εξόφλησης) αν ο πωλητής χρωστούσε το όχημα, Βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας από την αρμόδια Δ.Ο.Υ κ.α.

Οι εφαρμογές σχεδιάζονται και υλοποιούνται από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών υπό την εποπτεία του Γενικού Γραμματέα Λεωνίδα Χριστόπουλου, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ).

Facebook Comments

Τελευταία Νέα