ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτον ΔΟΜ το μάνατζμεντ των δομών μεταναστών σε Μαλακάσα και Σέρρες

Στον ΔΟΜ το μάνατζμεντ των δομών μεταναστών σε Μαλακάσα και Σέρρες

Σύμφωνα με εκτιμήσεις περισσότεροι από 2.000 αιτούντες άσυλο που διαμένουν στα νησιά είναι ευάλωτοι απέναντι στην πανδημία που πλήττει τη χώρα μας και θα μεταφερθούν προσωρινά σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα, στα νησιά και την ενδοχώρα, προκειμένου να προστατευθούν.

Για την αποσυμφόρηση των νησιών οι ελληνικές αρχές και ο ΔΟΜ εργάζονται στην κατεύθυνση της δημιουργίας 5.000 θέσεων «τους επόμενους δύο μήνες», σε κέντρα φιλοξενίας, κτίρια που θα διαμορφωθούν σε διαμερίσματα και προκατασκευασμένα σπίτια. Μεταξύ άλλων επεκτείνεται η δομή στη Νέα Καβάλα «και υπάρχουν και άλλες τοποθεσίες που εξετάζουμε, ιδιωτικές και δημόσιες ιδιοκτησίες, και περιμένουμε το πράσινο φως από την κυβέρνηση σε ποιες από αυτές θα προχωρήσουμε», είπε ο κ. Ρόκο.

Μετεγκατάσταση ασυνόδευτων

Στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των νησιών κινείται και η μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλες χώρες. Η αρχή γίνεται την Τετάρτη με τη μετεγκατάσταση δώδεκα ασυνόδευτων παιδιών στο Λουξεμβούργο και θα ακολουθήσει η Γερμανία και πάλι αυτή την εβδομάδα. Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του ΔΟΜ, η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG HOME) επεξεργάζεται ένα γενικό πλαίσιο για όλα τα κράτη μέλη που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στη μετεγκατάσταση.